Petek,
26. 7. 2024,
9.47

Osveženo pred

1 ura, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
napad OI 2024 Francija hitri vlaki

Natisni članek

Petek, 26. 7. 2024, 9.47

1 ura, 2 minuti

V Franciji omrežje hitrih vlakov TGV tarča požigov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
Francoske železnice | Fotografija je simbolična. | Foto Guliverimage

Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

Zaradi več napadov na omrežje hitrih vlakov TGV tik pred odprtjem olimpijskih iger v Parizu bo prizadetih 800 tisoč potnikov, so danes sporočili iz francoskega železniškega podjetja SNCF. Zaradi več dejanj domnevnih sabotaž je prekinjen promet na progah med Parizom in nekaterimi deli Francije. Povezave bodo močno motene do ponedeljka.

Francosko železniško podjetje SNCF je sporočilo, da je bilo v četrtek zvečer žrtev obsežnega napada s ciljem ohromiti omrežje hitrih vlakov TGV, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napadalci so omrežje med drugim napadli z namernimi požigi.

Prizadete so tri proge, ki Pariz povezujejo z zahodom, severom in vzhodom države. Povezava z Lyonom ni utrpela škode, potem ko so zlonamerno dejanje preprečili. Zaradi napadov bodo številne povezave odpovedane, takšno stanje pa bo trajalo "vsaj ta konec tedna, dokler bodo potekala popravila", so dodali.

Do konca tedna bo promet močno oviran 

Francoski minister za promet Patrice Vergriete je ostro obsodil kriminalna dejanja. "Usklajena zlonamerna dejanja so bila v četrtek zvečer usmerjena na več prog TGV in bodo do konca tedna močno ovirala promet," je sporočil minister. Po navedbah vira AFP je šlo za usklajena dejanja sabotaž.

"Domnevamo lahko, da so bili napadi načrtovani in premišljeni," je dejal izvršni direktor SNCF Jean-Pierre Farandou. Pojasnil je, da so napadalci zanetili požar v ceveh, v katerih se nahajajo optični kabli. "Gre za ogromno število kablov. Popravljati jih moramo enega za drugim, to je ročno delo, ki zahteva več sto delavcev," je dodal.

Zaradi napadov je bilo danes odpovedanih tudi več vlakov Eurostar med Parizom in Londonom. "Vsi vlaki, ki odhajajo iz Pariza in proti njemu, bodo danes preusmerjeni na običajno progo," je sporočil Eurostar. To pomeni, da bodo potniki na poti, ki običajno traja približno dve uri in 20 minut, potrebovali dodatnih 90 minut.

Pariško tožilstvo je medtem že sprožilo preiskavo domnevnega poskusa ogrožanja temeljnih nacionalnih interesov in bo v okviru preiskave temeljito pregledala povzročeno škodo.

Francoski premier obsodil napade 

Francoski premier Gabriel Attal je obsodil napade in jih označil za "usklajena dejanja sabotaž proti napravam železniškega operaterja SNCF". "Naše obveščevalne službe in organi pregona so mobilizirani, da bi našli in kaznovali storilce teh kriminalnih dejanj," je dodal.

Tudi francoski minister za promet Patrice Vergriete je ostro obsodil "kriminalna dejanja". "Usklajena zlonamerna dejanja so bila v četrtek zvečer usmerjena na več prog TGV in bodo do konca tedna močno ovirala promet," je sporočil minister. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je medtem v odzivu na napade izjavil, da popolnoma zaupa francoskim oblastem.

Napad na železnice pred začetkom OI predstavlja veliko preglavico za organizatorje, ki so na današnji otvoritveni slovesnosti pričakovali udeležbo 300 tisoč ljudi.

Olimpijske igre, Francija
Novice Kdo bo med olimpijskimi igrami imel brezplačen mobilni internet v Franciji?
Emmanuel Macron
Novice Emmanuel Macron nove vlade ne bo imenoval pred koncem olimpijskih iger
Francija volitve
Novice V Parizu policisti po napadu z nožem ubili moškega