Četrtek,
11. 2. 2021,
9.05

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

Hrvaška Koronavirus epidemija Velika Britanija

Četrtek, 11. 2. 2021, 9.05

3 leta, 2 meseca

Nemčija zapira mejo za prišleke iz Tirolske in Češke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Koronavirus v Nemčiji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška vlada se je odločila za omejitev vstopa v državo vsem, ki bodo prišli iz avstrijske Tirolske in Češke, kjer so zabeležili nove, bolj nalezljive različice novega koronavirusa, je danes napovedal notranji minister Horst Seehofer. Novi ukrepi bodo začeli veljati v nedeljo, do tedaj pa bo znanih več podrobnosti.

Kot je pojasnil minister Horst Seehofer za Suddeutsche Zeitung, so se na ta način odzvali na prošnji deželnih vlad na Bavarskem in na Saškem, kjer se bojijo nove britanske in južnoafriške različice koronavirusa. Prva je bolj prisotna na Češkem, druga pa na Tirolskem, poroča STA.

Na notranjem ministrstvu so zatem za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili, da sta tudi Češka in Tirolska na nemškem seznamu območij z visoko stopnjo okuženosti s tema različicama koronavirusa, ki so ga uvedli konec januarja. Strožji nadzor nad prišleki na nemške meje iz teh bolj tveganih območij bo začel veljati v nedeljo, še vedno pa potekajo pogovori o morebitnih izjemah. Več bo zato znanega v prihodnjih dneh, so pojasnili.

Nemčija je doslej kot območje mutacije razglasila Veliko Britanijo, Portugalsko, Irsko, Brazilijo in Južno Afriko, saj so v teh državah potrdili veliko razširjenost mutiranega novega koronavirusa.

Iz območij z visoko stopnjo okuženosti z novimi različicami koronavirusa sicer dovoljujejo vstop le nemškim državljanom, možne pa so lahko le nekatere izjeme, recimo za zdravstveno osebje.

Že včeraj podaljšali omejevalne ukrepe

Tudi zaradi nevarnosti, ki jo po mnenju strokovnjakov predstavljata novi različici koronavirusa, se je nemška vlada v sredo odločila za podaljšanje omejevalnih ukrepov najmanj do 7. marca. Svojo zaskrbljenost zaradi razmer na Tirolskem je nemška kanclerka Angela Merkel posredovala tudi avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu.

Danes pa je svojo zaskrbljenost izrazil tudi bavarski ministrski predsednik Markus Söder, ki se je zavzel, da bi v Nemčiji avstrijsko Tirolsko in Češko razglasili za območje mutacije novega koronavirusa. Kot je dejal, da ne želi ponovitve Ischgla.

Avstrijsko smučarsko središče Ischgl na Tirolskem si je neslavni sloves prislužilo v začetku lanskega leta, ko je postalo eno od prvih žarišč covida-19 na stari celini, iz katerega so okuženi turisti virus ponesli po vsej Evropi.

Söder je še dejal, da podpira ravnanje avstrijske vlade glede Tirolske, a hkrati izrazil dvom, da so resnost razmer prepoznali tudi na Tirolskem.

Avstrija je že sprejela omejitve za Tirolsko, ki jo je po navedbah kanclerja Kurza prizadel največji izbruh južnoafriške različice novega koronavirusa v Evropi. Kdor želi zapustiti to avstrijsko zvezno deželo, mora predložiti negativni test na okužbo z novim koronavirusom. Za kršitelje so predvidene globe do 1450 evrov.

V Veliki Britaniji cepljenih že več kot 13 milijonov ljudi

Prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu je do zdaj prejelo že več kot 13 milijonov Britancev, je v sredo sporočil britanski premier Boris Johnson. Britanska vlada je tako na dobri poti, da doseže cilj 15 milijonov, cepljenih s prvim odmerkom do sredine februarja. Okoli 520 tisoč Britancev pa je že prejelo tudi drugi odmerek cepiva.

V Angliji je bila glede na podatke vlade v Londonu cepljena že četrtina vsega prebivalstva. Združeno kraljestvo s skupno okoli 66,6 milijona prebivalcev, je ena od držav, ki jih je pandemija najhuje prizadela. Konec lanskega in v začetku letošnjega leta je največ težav povzročala bolj nalezljiva britanska različica novega koronavirusa, ki se je razširila tudi v nekatere druge države. A podatki kažejo, da je število novih okužb in smrtnih žrtev zaradi bolezni covid-19 začelo upadati.

Novice Sproščanje ukrepov: konec omejitve gibanja na občine, odpirajo se šole #video

Število okužb in smrtnih žrtev na Otoku začelo upadati

V sredo so tako potrdili nekaj več kot 13 tisoč novih okužb z novim koronavirusom, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo nekaj več kot tisoč ljudi. Število novih okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjem tednu dni zdaj na ravni celotne države znaša okoli 190. Glavni svetovalec britanske vlade za znanost Patrick Vallance je izrazil zadovoljstvo z najnovejšimi številkami. Poudaril je, da je to izredno pomembno v boju z novimi različicami virusa, ki se ves čas spreminjajo.

Pojasnil je, da so v angleški agenciji za javno zdravje v Bristolu v sredo identificirali novo varianto britanske različice, ki je skrb vzbujajoča. Ta varianta ima tudi lastnosti južnoafriške različice novega koronavirusa, piše STA.

Koronavirus, Covid-19
Novice "Zelo natančno lahko napovemo, ali boste po okužbi umrli"

Na Hrvaškem pričakujejo sproščanje ukrepov

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 6.340 testih potrdili 376 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 25 bolnikov z boleznijo covid-19, je sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite. Današnje število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje kot prejšnji četrtek. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v Primorsko-goranski županiji 28 okužb. Iz Istrske županije poročajo o enem novem primeru, piše STA.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 6.340 testih potrdili 376 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 25 bolnikov z boleznijo covid-19. | Foto: Reuters Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 6.340 testih potrdili 376 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 25 bolnikov z boleznijo covid-19. Foto: Reuters

Običajno imajo največje dnevno število novih okužb na območjih Zagreba in Splita. V državi je trenutno 2.550 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se za boleznijo covid-19 zdravi 1.029 bolnikov, od tega 88 na medicinskih ventilatorjih. V samoizolaciji je 13.069 ljudi. Na Hrvaškem so do zdaj potrdili skoraj 236.710 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 5.263 bolnikov z boleznijo covid-19. Okrevalo je nekaj manj kot 228.900 obolelih. Do zdaj so testirali 1.250.855 ljudi.

Prihodnji teden bo hrvaška sprostila nekatere epidemiološke ukrepe v gostinstvu, šolstvu in športu. Hrvaški premier Andrej Plenković je danes sporočil, da se v državi zmanjšuje število novih okužb in smrti zaradi covid-19 ter da so se ob veliki meri previdnosti zato odločili za omilitev nekaterih ukrepov. Od 15. februarja bodo gostincem omogočili prodajo kave za s seboj, obenem pa bodo gostinci tudi do konca februarja upravičeni do vladne finančne pomoči za ohranitev delovnih mest, je napovedal Plenković.

Kot je pojasnil, bodo spet odprli telovadnice in fitnes centre, otroci pa bodo lahko spet spremljali pouk v šolah za tuje jezike in programe v okviru različnih delavnic, ki niso del rednega šolskega pouka. Spet se bodo odprle stavnice in igralnice, a ob omejitvi prodaje pijač, je dodal Plenković. Napovedal je še, da bodo podrobnosti o rahljanju ukrepov pojasnili v petek.

Infekcijska klinika
Novice V torek potrdili 1.439 novih okužb #video

Na Dunaju brezplačni testi PCR z grgranjem za domačo uporabo

Na Dunaju pa medtem poteka začetna faza projekta Vsi grgramo, v okviru katerega se lahko prebivalci avstrijske prestolnice doma sami testirajo na novi koronavirus. Gre za teste PCR, ki so zanesljivejši od hitrih antigenskih testov, testiranje pa je preprosto, saj ne zahteva odvzema brisa globoko v nosni votlini, ampak je dovolj že grgranje. Projekt se je začel konec januarja, omenjeno testiranje pa je trenutno na voljo podjetjem. Glede na njegovo uspešnost oblasti na Dunaju računajo, da bo marca na voljo tudi širši populaciji.

Za zdaj se sicer s PCR-testom z grgranjem dvakrat tedensko testirajo zaposleni v dunajskih podjetjih in organizacijah s področja zdravstva in sociale, industrije, storitvenih dejavnosti, prodaje in uprave ter njihovi najožji družinski člani. Glavna novost je samotestiranje z aplikacijo na računalniku, tablici ali pametnem telefonu. Oseba najprej potrdi svojo identiteto tako, da pred kamero drži osebno izkaznico ali potni list, kar velja kot digitalno dokazilo.

Aplikacija nato posname grgranje, kar zagotavlja, da je test resnično opravila identificirana oseba. Oseba vzorec odda ali v eni od prodajaln Bipa ali pa v svojem podjetju. Od tam pošljejo vzorce v laboratorij, testirani pa svoj rezultat prejmejo po elektronski pošti najkasneje v 24 urah. Test je razvilo dunajsko zagonsko podjetje Lead Horizon. Cena testnega kompleta znaša približno osem evrov, stroške zanje pa krije država, poroča STA.