Torek,
8. 10. 2024,
14.40

Osveženo pred

5 ur, 38 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

Natisni članek

žrtve Bosna in Hercegovina poplave

Torek, 8. 10. 2024, 14.40

5 ur, 38 minut

V Bosni in Hercegovini dan žalovanja: 22 mrtvih, več jih še vedno pogrešajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,46
reševalci, Slovenija, BiH | Najbolj prizadetih je bilo pet občin med Mostarjem in Sarajevom.  | Foto Uprava za zaščito in reševanje/facebook

Najbolj prizadetih je bilo pet občin med Mostarjem in Sarajevom.

Foto: Uprava za zaščito in reševanje/facebook

V Bosni in Hercegovini je danes dan žalovanja zaradi katastrofalnih poplav in zemeljskih plazov, ki so minuli teden prizadeli del države. Število žrtev je naraslo na 22, več jih še pogrešajo. Iskanje pogrešanih je danes nadaljevala tudi slovenska ekipa reševalcev.

Dan žalovanja so vsaka za svoje območje posebej razglasile vladi entitet Federacije BiH in Republike Srbske ter vlada okrožja Brčko, ki je posebna administrativna enota.

Zastave bodo na državnih in javnih ustanovah danes spuščene na pol droga, kulturnih in zabavnih programov ne bo, mediji pa se morajo prilagoditi naravi dneva žalovanja, je v ponedeljek opozorila vlada Federacije BiH.

Še vedno iščejo najmanj sedem pogrešanih 

Poplave in zemeljski plazovi, ki so jih v noči s četrtka na petek povzročile obilne padavine, so najbolj prizadeli pet občin med Mostarjem in Sarajevom – Jablanico, Konjic, Fojnico, Kreševo in Kiseljak.

V kraju Buturović Polje, kjer so bili v ponedeljek aktivni tudi slovenski reševalci, so danes odkrili še eno truplo, s čimer je število smrtnih žrtev naraslo na 22. Gre za tretjo zabeleženo smrtno žrtev v Buturović Polju, dve osebi pa še vedno pogrešajo, je za BHRT potrdil župan bližnjega mesta Konjic Osman Ćatić.

NLB Skupina za odpravo posledic uničujočih poplav v BIH namenja milijon evrov

Narava nas je prejšnji teden znova spomnila na svojo brezmejno moč. Obilne padavine so v nekaterih delih Bosne in Hercegovine povzročile poplave, zemeljske plazove in opustošenje ter terjale tudi največji davek – številna človeška življenja. Da bi podprli srčna prizadevanja reševalcev, ki se trudijo z odpravljanjem posledic uničenja, so vse članice NLB Skupine prizadetim območjem namenile donacijo v skupni vrednosti milijon evrov. Donacije bodo namenjene humanitarnim organizacijam, ki bodo poskrbele, da bo pomoč dosegla tiste, ki jo najbolj potrebujejo – Društvu Rdečega križa Bosne in Hercegovine in Pomozi.ba.

Z donacijo so priskočile na pomoč vse banke s trgov, na katerih deluje NLB Skupina, torej iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Črne gore in Kosova; pri čemer nekatere banke organizirajo tudi lastno, lokalno podporo. V Sloveniji, denimo, dodatna finančna sredstva z odtegljaji od plač zbirajo tudi zaposleni v NLB; ekipe pa so v pripravljenosti tudi za pomoč pri zbiranju materialnih sredstev, če bodo slovenske humanitarne organizacije pozvale in organizirale tovrstno akcijo.

Slovenski reševalci po poplavah v BiH nadaljujejo delo

Slovenska ekipa reševalcev in vodnikov reševalnih psov je danes nadaljevala iskanje pogrešanih na območju v osrednjem delu Bosne in Hercegovine, ki so ga nedavno prizadele hude poplave in plazovi. V enem izmed huje prizadetih krajev so odkrili še eno truplo, število žrtev je naraslo na 22. 

"Slovenska ekipa tehničnih reševalcev in vodnikov reševalnih psov je v dopoldanskem času nadaljevala iskanje pogrešanih oseb na prizadetem območju, zato je bila za ta čas ustavljena mehanizacija," so danes na omrežju Facebook sporočili z Uprave za zaščito in reševanje.

Na terenu na prizadetih območjih v BiH je trenutno skoraj 200 reševalcev iz BiH, Hrvaške, Srbije, Turčije in Slovenije, danes poroča Radiotelevizija BiH (BHRT).

Prebivalcem vasi, ki so še vedno odrezane od sveta, strokovne službe in prostovoljci dostavljajo hrano, vodo, zdravila in druge potrebščine. Prioriteta reševalnih ekip je čim hitrejše iskanje pogrešanih, zato so osredotočeni na najbolj kritične točke prizadetih območij, so sporočile pristojne oblasti v BiH.

Medtem se tako v Sloveniji kot v širši regiji nadaljuje zbiranje sredstev za prizadeta območja in ljudi v Bosni in Hercegovini.

Odhod ekipe slovenskih reševalcev v Bosno in Hercegovino
Novice Konvoj slovenskih reševalcev že krenil proti BiH #video
Vas Luke blizu Fojnice
Novice V BiH umrl tudi zakonski par, ki so ga reševalci našli objetega