Sobota,
7. 9. 2024,
10.53

Osveženo pred

1 ura, 26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Natisni članek

Giorgia Meloni Volodimir Zelenski droni Rusija Ukrajina

Sobota, 7. 9. 2024, 10.53

1 ura, 26 minut

Ukrajinska zračna obramba uničila več deset ruskih dronov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36
droni | Tarča ruskih napadov je bil med drugim tudi Kijev, kjer je bilo kmalu po polnoči slišati več eksplozij, davi pa so ob stavbi parlamenta našli ostanke sestreljenega ruskega drona. | Foto Guliverimage

Tarča ruskih napadov je bil med drugim tudi Kijev, kjer je bilo kmalu po polnoči slišati več eksplozij, davi pa so ob stavbi parlamenta našli ostanke sestreljenega ruskega drona.

Foto: Guliverimage

Ukrajinske zračne sile so danes sporočile, da je Rusija ponoči v množičnem napadu nad 11 regij po vsej državi izstrelila 67 brezpilotnih letalnikov dolgega dosega, 58 jim jih je uspelo sestreliti. O eksplozijah po ukrajinskem napadu medtem poročajo v ruski obmejni regiji Voronež. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa se je danes ob robu foruma Ambrosetti v kraju Cernobbio na severu Italije srečal z italijansko premierko Giorgio Meloni v prizadevanjih za več orožja.

Ukrajinska zračna obramba je bila ponoči aktivna v 11 regijah po vsej državi. Tarča ruskih napadov je bil med drugim tudi Kijev, kjer je bilo kmalu po polnoči slišati več eksplozij, davi pa so ob stavbi parlamenta našli ostanke sestreljenega ruskega drona.

Zračne sile ukrajinske vojske so sporočile še, da je ruska vojska več deset brezpilotnih letalnikov tipa šahed izstrelila z dveh obmejnih območij in zasedenega polotoka Krim, na spletni strani navaja agencija Reuters.

O eksplozijah po ukrajinskih napadih z brezpilotnimi letalniki medtem danes poročajo tudi v ruski obmejni regiji Voronež, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Tamkajšnji guverner Aleksandr Gusev je sporočil, da so zaradi eksplozij ponoči evakuirali več naselij, večje škode ali žrtev ni bilo.

Voronež meji na ukrajinsko regijo Lugansk in je od začetka ruske invazije februarja 2022 redno tarča ukrajinskih napadov z brezpilotnimi letalniki, s katerimi večinoma ciljajo skladišča goriva in streliva.

Poročila o smrtnih žrtvah pa prihajajo z vzhoda Ukrajine, kjer so v ruskem obstreljevanju mesta Kostjantinivka v regiji Donbas umrli trije ljudje, so sporočile ukrajinske oblasti v regiji. Ob tem so prebivalce mesta znova pozvale k evakuaciji.

Ruska vojska je medtem sporočila, da je zasedla vas Kalinove v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, kjer ruske sile še vedno zlagoma napredujejo. Vas Kalinove leži približno 25 kilometrov vzhodno od mesta Pokrovsk, ki ga še vedno branijo ukrajinski vojaki.

Zelenski se je v Italiji srečal z Meloni 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je danes ob robu foruma Ambrosetti v kraju Cernobbio na severu Italije srečal z italijansko premierko Giorgio Meloni, so sporočili iz njenega urada. Zelenski, ki se je pred tem mudil v Nemčiji, si od zaveznikov prizadeva pridobiti več orožja za obrambo svoje države v boju z Rusijo.

Meloni je danes že nagovorila zbrane na forumu, Zelenski pa naj bi udeležence "italijanskega mini Davosa" ob obali jezera Como nagovoril zvečer, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred tem naj bi se sestal tudi s predstavniki več italijanskih podjetij.

Meloni je na srečanju z Zelenskim po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa ponovila, da je Italija zavezana podpori Ukrajini. Novinarjem je povedala tudi, da je srečanje potekalo dobro.

"Z Zelenskim smo govorili o tem, kako bi prišli do pravičnega miru," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še povedala Meloni. "Paziti moramo, da se ne ujamemo v rusko past. Invazija na Ukrajino se je rodila z idejo o bliskoviti vojni. Danes, dve leti kasneje, vemo, da se Rusiji ne obeta takojšnja zmaga, smo v pat položaju," je dejala.

"Če bomo pravila mednarodnega prava zavrgli, se bodo krize in kaos množili," je italijanska premierka kasneje povedala v nagovoru na forumu Ambrosetti. "To sem povedala tudi kitajskim kolegom. Edina stvar, ki je ne smemo storiti, je, da bi Ukrajino prepustili njeni usodi," je dodala.

Italija po njenih besedah prihodnje leto načrtuje konferenco o obnovi Ukrajine. "Na tem delamo tudi s podporo EU," je dejala Meloni.

Italija odločno podpira Ukrajino in ji je poslala orožje za pomoč pri obrambi pred ruskimi silami, hkrati pa je doslej vztrajala, da se mora to uporabljati le na ukrajinskih tleh. Zelenski si prizadeva, da bi zahodni zavezniki tovrstne omejitve odpravili.

Tridnevnega foruma Ambrosetti se udeležuje tudi madžarski premier Viktor Orban, toda po navedbah AFP ni jasno, ali se bo ob robu dogodka sestal z Zelenskim. Ukrajinski predsednik je sicer zavrnil Orbanove pozive k mirovnim pogovorom in poudaril, da ruski predsednik Vladimir Putin doslej še nikoli ni upošteval takšnih dogovorov.

Volodimir Zelenski, Giorgia Meloni | Foto: Reuters Foto: Reuters

Obisk Zelenskega v Nemčiji uspešen

Zelenski se je pred prihodom v Italijo mudil v Nemčiji, kjer se je v petek sestal s kanclerjem Olafom Scholzem, ob tem pa so ukrajinski zavezniki v Ramsteinu potrdili napoved predsednika ZDA Joeja Bidna o novem paketu vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 250 milijonov dolarjev (okoli 224 milijonov evrov).

Na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino je Zelenski znova pozval zaveznice, naj Kijevu zagotovijo več orožja. Vnovič jih je pozval tudi k odpravi omejitev pri uporabi zahodnih raket dolgega dosega, da bi ukrajinske sile lahko napadale vojaške cilje globoko v notranjosti Rusije.

Joe Biden
Novice ZDA v Ukrajino pošiljajo nov paket pomoči za več kot 220 milijonov evrov
Pavlograd
Novice V ruskih napadih na Pavlograd smrtna žrtev in več deset ranjenih
Vladimir Putin
Novice Je Putin razkril, kaj je glavni vojaški cilj ruske vojske v Ukrajini?