Četrtek,
29. 8. 2024,
20.29

Osveženo pred

2 uri, 39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82
F-16 Ukrajina

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 20.29

2 uri, 39 minut

Ukrajina izgubila bojno letalo F-16

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82
F-16 | Ukrajina je ostala brez enega bojnega letala F-16, ki je bilo uničeno v strmoglavljenju. | Foto Guliverimage

Ukrajina je ostala brez enega bojnega letala F-16, ki je bilo uničeno v strmoglavljenju.

Foto: Guliverimage

Potem ko je Ukrajina v začetku meseca od zahodnih zaveznic prejela bojna letala F-16, je v ponedeljek eno strmoglavilo. Kot poroča Wall Street Journal, se je to zgodilo zaradi napake pilota in letala naj ne bi sestrelile ruske sile.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je v torek dejal, da je ukrajinska vojska bojna letala F-16 uporabila za uničenje ruskih raket in dronov med obsežnimi napadi na Ukrajino. 

V ponedeljek so Ukrajinci zaradi strmoglavljena prvo bojno letalo izgubili. Wall Street Journal poroča, da je ameriški vladni uradnik potrdil, da je letalo F-16 strmoglavilo zaradi napake pilota in ne zaradi napada sovražnika. Ukrajina tega ne verjame. 

V strmoglavljenju je življenje izgubil ukrajinski pilot, ki je bil eden prvih, ki so opravili usposabljanje za bojno letalo F-16. "Podpolkovnik Aleksej Sergejevič Mes je bil ubit 26. avgusta 2024 med opravljanjem bojne naloge za zaščito ozemeljske celovitosti in neodvisnosti Ukrajine," je na družbenem omrežju Facebook zapisal župan Lutska Ihor Poliščuk

Župan Poliščuk je sicer svojo objavo kasneje izbrisal, je pa danes vir iz ukrajinskega vojnega letalstva za CNN smrt pilota potrdil. 

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Zajeli smo več ruskih vojakov