Četrtek,
14. 2. 2019,
22.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

1

Natisni članek

meja zid Nancy Pelosi Bela hiša ZDA Donald Trump

Četrtek, 14. 2. 2019, 22.30

5 let, 2 meseca

Trump bo za gradnjo zidu razglasil izredne razmere na meji z Mehiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

1

Donald Trump | Trump je pred enomesečnim zaprtjem vlade ob koncu lanskega leta za zid zahteval 5,7 milijarde dolarjev, demokrati, ki imajo večino v predstavniškem domu kongresa pa so trdili, da mu za takšno nesmiselno idejo ne bodo odobrili proračunskega denarja. | Foto Reuters

Trump je pred enomesečnim zaprtjem vlade ob koncu lanskega leta za zid zahteval 5,7 milijarde dolarjev, demokrati, ki imajo večino v predstavniškem domu kongresa pa so trdili, da mu za takšno nesmiselno idejo ne bodo odobrili proračunskega denarja.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump bo ob podpisu proračunskega dogovora med republikanci in demokrati v kongresu razglasil izredne razmere na meji z Mehiko, da bi tako prišel do želenih sredstev za gradnjo zidu ob južni meji ZDA in izpolnil svojo predvolilno obljubo, so sporočili iz Bele hiše. Demokrati so že napovedali ustrezen odziv po pravni poti.

Iz Bele hiše so tako sporočili, da bo Trump podpisal dogovor med republikanci in demokrati v kongresu o 330 milijard dolarjev vrednem proračunskem financiranju vlade do konca septembra, s čimer se bodo ZDA izognile novemu bolečemu delnemu zaprtju vladnih agencij.

Dodali pa so, da bo ob tem sprejel tudi izvršilne ukaze in med drugim razglasil izredne razmere na meji z Mehiko, da bi tako "končal varnostno in humanitarno krizo nacionalnih razsežnosti na južni meji".

Donald Trump
Novice Trump je po več kot mesecu dni nekoliko popustil

"Predsednik tako še enkrat več izpolnjuje obljubo o gradnji zidu, zaščiti meje in zagotavljanju varnosti naše velike države", so navedli v Beli hiši in s tem spomnili, da je namen takšne odločitve zaobiti kongres v Trumpovi nameri o financiranju gradnje zidu. To možnost je sicer Trump omenjal ves čas v žgoči politični razpravi na to temo, saj proračunskih dogovor v kongresu predvideva le nekaj manj kot 1,4 milijarde dolarjev za železne pregrade na meji.

Elizabeth Warren
Novice Je to ženska, ki lahko Trumpa in Melanio odnese iz Bele hiše?

Pelosijeva že napovedala, da bodo preučili vse pravne možnosti in primerno odgovorili

Trump je pred enomesečnim zaprtjem vlade ob koncu lanskega leta za zid zahteval 5,7 milijarde dolarjev, demokrati, ki imajo večino v predstavniškem domu kongresa pa so trdili, da mu za takšno nesmiselno idejo ne bodo odobrili proračunskega denarja. Na koncu so v kongresu našli kompromis, a Trump se je v strahu pred volilno bazo in nekaterimi medijskimi jastrebi vendarle odločil za tvegano pot.

Vodja demokratske večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi je že napovedala, da bodo proučili vse pravne možnosti in primerno odgovorili na Trumpovo potezo, ki mu omogoča, da sam razporedi določena javna sredstva brez odobritve kongresa. "Na meji ni nobenih izrednih razmer," je zatrdila.

Donald Trump
Novice Trump ošvrknil preiskovalce povezav njegove kampanje z Rusi: "Tako enostavno ne gre."

Čeprav predsedniku ustava in zakoni, vključno z zakonom o nacionalnih izrednih razmerah, dovoljujejo omenjeno možnost, je pričakovati, da bo ta poteza sprožila sodne spore in tožbe po državi. Veliko bo odvisno tudi od tega, komu bo vzel sredstva, da bi financiral gradnjo zidu na vsaj delu 3145 kilometrov dolge meje z Mehiko, ki po mnenju večine strokovnjakov in tudi pretežnega dela javnosti ni potreben.

kongres senat ZDA capitol
Novice Ameriški senat kritičen do Trumpove odločitve o umiku enot iz Sirije
Donald Trump
Novice Trump na mejo z Mehiko pošilja dodatne vojake
Nicolas Maduro protesti Venezuela
Novice Maduro posvaril pred državljansko vojno, Trump ne izključuje vojaškega posredovanja
migranti, ZDA, Mehika
Novice Prvi del sporne politike Trumpa se je začel izvajati