Sreda,
18. 9. 2024,
14.46

Osveženo pred

4 ure, 26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Natisni članek

resor za širitev Evropska komisija Marta Kos

Sreda, 18. 9. 2024, 14.46

4 ure, 26 minut

Szijjarto kritičen do menjave Varhelyija kot komisarja za širitev EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,67
Marta Kos | Resor za širitev EU je v novi sestavi Evropske komisije pripadel Sloveniji, vodila pa ga bo kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos. | Foto STA

Resor za širitev EU je v novi sestavi Evropske komisije pripadel Sloveniji, vodila pa ga bo kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos.

Foto: STA

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je bil danes kritičen do predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je v novi sestavi komisije madžarskega komisarja Oliverja Varhelyija premestila z resorja za širitev EU na resor za zdravstvo in dobrobit živali. Meni, da je bila njena odločitev del hinavščine Bruslja glede širitvene politike. Resor za širitev je pripadel Sloveniji, vodila pa ga bo kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos. 

"Države Zahodnega Balkana na članstvo v EU čakajo že 14 let in pol, kar kaže, da večina v bloku nasprotuje širitvi," je na skupni novinarski konferenci s srbsko ministrico za gospodarstvo Adrijano Mesarović v Budimpešti izjavil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Vztrajal je, da so izjave uradnikov EU, ki v javnosti podpirajo širitev unije, v nasprotju s tem, kar govorijo za zaprtimi vrati.

Prav tako je prepričan, da si države, ki so najbolj napredovale v pristopnem procesu, želijo, da Varhelyi ostane na položaju. Dodal je še, da bo Madžarska storila vse, kar je v njeni moči, da bi državam Zahodnega Balkana omogočila čimprejšnji vstop v EU, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Resor za širitev EU je v novi sestavi Evropske komisije pripadel Sloveniji, vodila pa ga bo kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos. Varhelyi bo medtem po novem odgovoren za zdravstvo in dobrobit živali.

Marta Kos
Novice Odbor DZ za zadeve EU danes o komisarski kandidatki Marti Kos
Robert Golob
Novice Robert Golob: Sloveniji je uspel zgodovinski met #video
Ursula von der Leyen
Novice Ursula Von der Leyen: Marta Kos bo prevzela resor za širitev EU #video