Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 7. 2008,
10.59

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2008, 10.59

8 let, 3 mesece

Sudanski uporniki pozdravljajo napoved aretacije al Baširja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predstavniki sudanskih uporniških skupin so pozdravili novico, da bo tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) zahteval zaporni nalog za sudanskega predsednika Omarja al Baširja.

"Mislim, da bodo prebivalci Darfurja in (uporniška) gibanja zelo veseli," je dejal predstavnik Sudanskega osvobodilnega gibanja (SLM) Šarif Harir. Predstavnik uporniške skupine Gibanje za pravičnost in enakost (JEM) Ahmed Hussein pa je po poročanju AFP dejal, da je to dobra novica za prebivalce Darfurja. Ne bojijo se maščevanja Novica pa je na drugi strani razburila sudansko vlado. Sudanski zunanji minister Al Samani al Vasila je povedal, da bi lahko kakršnakoli odločitev o predsedniku "uničila mirovni proces". Predstavniki SLM in JEM se sicer ne bojijo maščevanja. Predstavniki SLM in JEM so se sicer v Ženevi udeležili dvodnevnih delavnic s predstavniki Združenih narodov o humanitarni situaciji v Darfurju.

Nekateri diplomati ZN pa opozarjajo, da utegne ta korak otežiti mirovni proces v Darfurju, ne izključujejo pa tudi možnosti maščevanja sudanskih sil nad okoli 10.000 pripadniki mirovnih sil ZN in Afriške unije (AU). Aprila lani je ICC izdal zaporna naloga za dva Sudanca, Ahmeda Haruna in Alija Košejba. Obema je tožilstvo v kar 51 točkah obtožnice očitalo vrsto vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Ne spreglejte