Sreda,
14. 8. 2024,
15.37

Osveženo pred

3 ure, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,50
strmoglavljenje letalo vojska

Natisni članek

Sreda, 14. 8. 2024, 15.37

3 ure, 50 minut

V Franciji strmoglavili vojaški letali rafale: en pilot preživel, druga dva iščejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,50
Francija strmoglavljenje | Šlo je za vojaški letali rafale.  | Foto STA

Šlo je za vojaški letali rafale.

Foto: STA

Na vzhodu Francije sta strmoglavili vojaški letali francoskih sil. Enega od pilotov so že našli živega in zdravega, je na družbenem omrežju X sporočil francoski obrambni minister Sebastien Lecornu. Pilota in inštruktorja, ki sta bila na drugem letalu, še iščejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po trčenju se je pilot enega od letal uspešno izstrelil, iz drugega letala pa pogrešajo inštruktorja in pilota, ki se je uril. Po navedbah francoske vojske so udeleženci nesreče francoski državljani.

V prefekturi Meurthe-et-Moselle, kjer naj bi letali strmoglavili, niso komentirali vzroka in okoliščin strmoglavljenja, ki se je zgodilo blizu kraja Colombey-les-Belles nedaleč od Nancyja. Kot so sporočili, bo javnost o vzrokih nesreče obvestila vojska. Oblasti so ob tem pozvale tamkajšnje prebivalce, naj se izogibajo območju strmoglavljenja.

V incidentu sta bili udeleženi vojaški letali rafale 

Tiskovna predstavnica francoske vojske je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila, da sta bili v incidentu udeleženi vojaški letali rafale. Obe nadzvočni letali sta bili iz letalskega oporišča Saint-Dizier, poroča AFP.

Nesreče z letali rafale so po poročanju AFP sicer redke.

Za prvo velja strmoglavljenje decembra 2007 blizu mesta Neuvic na jugozahodu Francije. V preiskavi so ugotovili, da je bila vzrok strmoglavljenja zmedenost pilota. Preiskovalci so ugotovili, da je pilot postal dezorientiran. Septembra 2009 sta strmoglavili letali rafale, ko sta se po končanem testnem letu vračali na letalonosilko Charles de Gaulle ob obali Perpignana. Pri tem je umrl en pilot.

Letalska nesreča v Rusiji
Novice V Rusiji strmoglavilo letalo, umrle tri osebe #video
Boeing max 737
Novice Boeing bo priznal krivdo za strmoglavljenje letal max
Letalo Turčija
Novice V Turčiji v strmoglavljenju vojaškega letala umrla pilota