Četrtek,
6. 2. 2020,
10.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,33

24

smrtne žrtve bolezen Koronavirus Kitajska

Natisni članek

Četrtek, 6. 2. 2020, 10.00

4 leta, 4 mesece

Število smrtnih žrtev zaradi koronavirusa še naprej močno narašča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,33

24

Število smrtnih žrtev novega koronavirusa še naprej močno narašča. Po zadnjih podatkih je virus na Kitajskem zahteval 563 smrtnih žrtev, okuženih pa je več kot 28 tisoč ljudi. Deset novih okužb so ob tem zaznali tudi na ladji za križarjenje pred japonsko obalo.

Koronavirus
Novice Zaradi novega koronavirusa že skoraj 500 smrtnih žrtev #video

Število mrtvih zaradi novega koronavirusa je v celinski Kitajski v zadnjem dnevu naraslo za 73, kar je največ do zdaj. Virus je v državi, kjer je tudi izbruhnil, skupaj zahteval 563 smrtnih žrtev. Po en človek je umrl v Hongkongu in na Filipinih, piše STA.

Deset novih primerov zaznali na ladji

Število okuženih se je na Kitajskem v zadnjem dnevu povečalo za 3.694, tako da je zdaj tam okuženih 28.018 ljudi. Zunaj celinske Kitajske so v okoli 25 državah zaznali približno 240 okužb.

Li Wenliang
Novice Zdravnik, ki je opozoril na smrtonosni virus, naj ne bi bil mrtev

Deset novih primerov so zaznali na ladji za križarjenje z okoli 3.700 ljudmi na krovu, ki je že drugi dan pred japonsko obalo. Pred tem so okužbo potrdili pri desetih potnikih, ki so jih prepeljali v bolnišnico.

Še ena ladja za križarjenje z okoli 3.600 ljudmi na krovu je že drugi dan tudi pred obalo Hongkonga. Okužbo s koronavirusom so do zdaj potrdili pri treh potnikih s te ladje. Pri treh članih posadke so potrdili okužbo z virusom gripe tipa B, zdravijo se v bolnišnici, še navaja STA.

Kitajska virus
Novice Prvi primer koronavirusa potrdili tudi v Španiji #video

Internet "okužila" lažna zdravila proti novemu koronavirusu

Družbeno omrežje Twitter, na katerem je bilo januarja objavljenih 15 milijonov tvitov, povezanih z virusom, je začasno ukinilo predlagane iskalne predloge, ki bi verjetno prikazali neverodostojno vsebino. Proti lažnim objavam, ki - na primer - odsvetujejo zdravljenje ali preventivne ukrepe, se bori tudi Facebook. V to so vključene še lažne metode zdravljenja ali zaščite, na primer trditev, da pitje belila ozdravi koronavirus. Pozorni so tudi na objave, ki povzročajo zmedo glede dostopnosti medicinskih pripomočkov in storitev.

Proti širjenju zavajajočih in lažnih informacij se bori tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je ta teden zagnala posebno kampanjo. Po spletu se kljub temu še vedno pojavljajo domnevna zdravila za virus, kot sta sezamovo olje in ustna vodica, piše STA.

koronavirus Kitajska Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po družbenih omrežjih v Pakistanu se je razširila objava, da lahko ljudje, ki so okuženi s koronavirusom, čez noč ozdravijo, če pijejo sveže prekuhano vodo s česnom. Znanstvenih dokazov za to ni. Podobno je bilo na Filipinih, kjer so zakrožili videoposnetki, v katerih trdijo, da se lahko virus pozdravi s kapljicami za oči. Te so narejene iz soka tamkajšnje rastline, ki jo pogosto uporabljajo pri zdravljenju vročine in bolečin v trebuhu. Tudi za to domnevno zdravilo ni znanstvenih dokazov.

Več sto tisoč ogledov ima tudi posnetek, v katerem domnevni zdravnik svetuje ljudem, naj s soparo razkužijo maske za obraz za enkratno uporabo in jih ponovno uporabijo. WHO in številni drugi so izdali opozorila pred ponovno uporabo mask za enkratno uporabo. Po prvi potrjeni okužbi na Šrilanki je po spletu zaokrožil nasvet, da začimba asafetida lahko prepreči okužbo. Zdravstveni strokovnjaki so posvarili pred objavo in svetovali ljudem, da upoštevajo nasvete ministrstva za zdravje.

Pojavila se je tudi trditev domnevnega strokovnjaka za respiratorne težave, ki je predlagal redno spiranje ust s slano vodo, s čimer naj bi se preprečilo okužbo. Za zdaj dokazov, ki bi to potrjevali, še ni, poroča STA.

drone brezpilotnik
Novice Kako na Kitajskem z droni omejujejo koronavirus
koronavirus
Novice Koronavirus zaznali tudi v Belgiji #video