Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
6.50

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Združeni narodi begunci

Sreda, 19. 6. 2013, 6.50

8 let, 1 mesec

Število beguncev lani najvišje po letu 1994

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po podatkih Združenih narodov je lani 7,6 milijona ljudi postalo beguncev. Skupno je na svetu 42,5 milijona ljudi, ki so morali zapustiti svojo državo, 15,2 milijona je registriranih beguncev.

V poročilu urada Združenih narodov za begunce (UNHCR) so zapisali, da bo do konca letošnjega leta samo Sirijo verjetno moralo zapustiti dva milijona ljudi. Sirija je tako med petimi državami, iz katerih prihaja kar 55 odstotkov vseh beguncev na svetu; te so poleg Sirije še Afganistan, Somalija, Irak in Sudan.

Večina beguncev, kar 88 odstotkov, je svoj novi dom poiskala v državah v razvoju, kar je 11 odstotkov več kot pred desetletjem. Po besedah direktorja UNHCR-ja Antonia Guterresa gre za skrb vzbujajoče številke, ki odražajo trpljenje številnih posameznikov, hkrati pa pričajo o nezmožnosti mednarodne skupnosti, da bi preprečevala konflikte in uveljavljala trajnostne rešitve v ogroženih regijah. 7,6 milijona novih beguncev pomeni, da je v lanskem letu vsake 4,1 sekunde ena oseba morala zapustiti svojo državo. Med državami, iz katerih izhaja največ beguncev, je na vrhu že 32 let Afganistan, 95 odstotkov afganistanskih beguncev pa danes živi v Iranu ali Pakistanu. Na drugem mestu so Somalijci, na tretjem pa Iračani. Četrta največja skupina so Sirci, vendar pa v številkah še ni zajetih dodatnih milijon Sircev, ki so državo zapustili v zadnjega pol leta.

Združeni narodi predvidevajo, da se bo število sirskih beguncev letos povečalo še za dva milijona, v naslednjih dneh pa bo ZN pozval evropske države, da sprejmejo vsaj nekaj sirskih beguncev.

V poročilu so še zapisali, da je v porastu število beguncev iz Malija in Demokratične republike Kongo. Iz zadnje je moralo po tem, ko so se vladne sile spopadle z uporniškim gibanjem M23, oditi okoli 800 tisoč ljudi.

Ne spreglejte