Nedelja,
28. 7. 2024,
13.56

Osveženo pred

15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Volodimir Zelenski Vladimir Putin Vojna v Ukrajini

Natisni članek

Nedelja, 28. 7. 2024, 13.56

15 minut

Številni mrtvi v novih ruskih napadih v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
ukrajina | V napadih umrlo najmanj enajst ljudi. | Foto Shutterstock

V napadih umrlo najmanj enajst ljudi.

Foto: Shutterstock

Ruska vojska je v sobotnih napadih na Ukrajino ubila najmanj enajst ljudi, je danes poročala ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform. Ponoči sta bili nato dejavni zračni obrambi tako v Ukrajini kot v Rusiji, kjer pa je dron sprožil požar v skladišču goriva v regiji Kursk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska vojska ob vsakodnevnih napadih vzdolž fronte redno cilja tudi naseljena območja, kjer je v soboto po navedbah lokalnih oblasti v regijah Doneck, Sumi, Harkov in Herson ubila najmanj enajst ljudi.

Ukrajinci ponoči razstrelili sedem ruskih dronov in raketo

Ukrajinska zračna obramba je nato ponoči sestrelila sedem ruskih dronov tipa šahed in eno raketo. Skoraj vse izstrelke so prestregli nad regijo Odesa, navaja portal Ukrinform.

Ukrajinski dron je medtem sprožil požar v skladišču goriva v ruski regiji Kursk, je sporočil tamkajšnji regionalni guverner. Po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi pa je zračna obramba sestrelila dva brezpilotna letalnika, ki naj bi letela v smeri Nižnega Novgoroda vzhodno od prestolnice.

Ukrajina v zadnjih mesecih redno napada rafinerije in skladišča nafte na ozemlju Rusije. Ta po drugi strani sistematično uničuje ukrajinsko energetsko infrastrukturo in obenem postopoma napreduje v spopadih z ukrajinsko vojsko na vzhodu države.

Iz Moskve so tudi danes poročali o osvojitvi dveh vasi v Donecku v smeri mesta Pokrovsk. Po podatkih ukrajinskega generalštaba so sicer v tej regiji odbili 29 ruskih napadov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ponovil poziv zahodnim zaveznikom, naj Kijevu dobavijo več sistemov zračne obrambe, saj da je bila Ukrajina samo v tem tednu tarča 700 ruskih raket in sto dronov tipa šahed, navaja AFP.

Vladimir Putin
Novice Vladimir Putin zagrozil z odgovorom na namestitev ameriških raket v Evropi
Evan Gershkovich
Mnenja Branko Soban: Pravi heroji Rusije