Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 12. 6. 2013, 13.18

8 let

Stalinov osebni arhiv po novem na spletu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Okoli sto tisoč dokumentov iz arhiva Stalina in sovjetske komunistične stranke je po novem dostopnih javnosti. Na spletu so tako dokumenti iz Stalinovega strankarskega kot tudi zasebnega življenja.

Ruski državni arhiv je tako na svoji spletni strani Dokumenti iz sovjetskega obdobja javnosti prestavil dokumente iz Stalinovega arhiva, ki so jih strokovnjaki zadnjih pet let pretvarjali v digitalno obliko. Na strani sta dve večji rubriki, Stalinov osebni fond ter dokumenti Politbiroja centralnega komiteja komunistične stranke iz obdobja med letoma 1919 in 1933. Med Stalinovimi osebnimi dokumenti so knjige iz njegove zbirke z zapiski, biografski dokumenti, čestitke Stalinu za njegov 70. rojstni dan ter pisma in telegrami, poslani ob Stalinovi bolezni in smrti. Zbirki na spletu bodo kmalu v elektronski obliki dodali tudi dokumente Hruščova, Brežnjeva in Molotova.

Na spletni strani je skupno za 390 tisoč strani dokumentov, ki jih bo mogoče tudi natisniti, obiskovalci pa bodo odlomke lahko objavljali tudi na Twitterju in Facebooku. Direktor ruskega arhiva Andrej Artisov je dejal, da je objava dokumentov pomembna tudi v okviru priprave novega učbenika za zgodovino.

"Proces samoidentifikacije sodobne Rusije ne bo končan, dokler ne bomo skupaj ubrali uravnoteženega pristopa do sovjetskega obdobja. Z objektivno analizo bomo lahko trezno ocenili tako dosežke obdobja kot tudi ceno, ki jo je ljudstvo plačalo za te dosežke," je dejal Artisov. Podobnega mnenja je tudi rektor državne humanistične univerze, zgodovinar Jefim Pivovar, ki prav tako poudarja pomen dokumentov, ki prej niso bili dostopni javnosti, pri pisanju novih učbenikov za osnovne in srednje šole. "Dostop do teh informacij bo ublažil nekatere radikalne pozicije," meni Pivovar.

Zagovorniki človekovih pravic so sicer že dalj časa kritični, da se Stalinovi tabori smrti oziroma gulagi, pa tudi usmrtitve cerkvenih predstavnikov in drugih nedolžnih ljudi v javnih razpravah o Stalinu redko pojavljajo.

Kmalu bo na voljo tudi angleška različica spletne strani za obiskovalce iz tujih držav, na primer iz ZDA, ki pa bo plačljiva. Prihodki od naročnin bodo delno nakazani v ruski državni proračun.

Po izsledkih javnomnenjskih raziskav sicer vedno več Rusov nekdanjega diktatorja dojema kot pozitivno osebo in učinkovitega menedžerja, zato se med drugim številni ruski politiki zavzemajo, da bi mesto Volgograd ponovno poimenovali Stalingrad.

Ne spreglejte