Ponedeljek,
7. 10. 2024,
19.52

Osveženo pred

4 ure, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,57

Natisni članek

Natisni članek

Vojna Libanon Izrael

Ponedeljek, 7. 10. 2024, 19.52

4 ure, 16 minut

Sta to potezi, ki nakazujeta skorajšnji izbruh totalne vojne na Bližnjem vzhodu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,57
izraelska mornarica | Premiki izraelske mornarice proti libanonski obali. | Foto OSINTdefender/Twitter

Premiki izraelske mornarice proti libanonski obali.

Foto: OSINTdefender/Twitter

Izraelska vojska bo kmalu izvedla vojaško operacijo na 60-kilometrskem obalnem območju južno od reke Awali, je na družbenih omrežjih napovedal njen tiskovni predstavnik Avičaj Adrae. Pred tem je vojska sporočila, da so njene letalske sile danes v Libanonu v roku ene ure napadle skupno 120 ciljev Hezbolaha, vključno s cilji elitne enote Radwan. Izraelska vojska je medtem severozahodni obmejni pas z Libanonom razglasila za zaprto vojaško območje, dostop do katerega je prepovedan.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Avičaj Adrae je v kratkem času na družbenih omrežjih napovedal več vojaških operacij, ki kažejo da to, da pripravljajo večjo invazijo na Libanon. Najbolj je verjetno odmevala objava, naj se libanonsko prebivalstvo na skoraj 60-kilometrskem obmorskem območju med Sidonom in izraelsko mejo umakne, saj se mornarica pripravlja na obsežno vojaško operacijo.

Ne dolgo za tem je Adrae objavil, da so za civiliste zaprli mejno območje na severozahodu države in ga razglasili za vojaško območje, kar bržkone pomeni, da bo izraelska vojska Libanon napadla tako z morja kot s kopenskimi silami na jugu.

izraelsko-libanonska meja | Foto: OSINTdefender/Twitter Foto: OSINTdefender/Twitter

Val raket proti Izraelu

Libanonsko šiitsko gibanje je medtem po lastnih navedbah že drugič danes izstrelilo val raket proti Izraelu, natančneje proti območju severno od Haife. Podrobnosti skupina ni podala, je pa pred tem sporočila, da je danes z raketami in topništvom napadla tudi položaje izraelske vojske v dveh vaseh na libanonsko-izraelski meji.

V manj kot dveh tednih okrepljenih spopadov med izraelsko vojsko in Hezbolahom je pred nasiljem iz Libanona v Sirijo po podatkih libanonske vlade pobegnilo že več kot 400 tisoč ljudi. Med njimi je več kot 300 tisoč sirskih beguncev, ki so pred časom zaradi državljanske vojne v domovini pobegnili v Libanon.

Danes sicer mineva leto dni od smrtonosnega napada gibanja Hamas, zaveznika Hezbolaha, na Izrael, po katerem je izraelska vojska začela silovito ofenzivo v Gazi. Ta je do danes zahtevala že skoraj 42 tisoč življenj. Več kot 97.300 je ranjenih.

Bejrut, Libanon
Novice Mineva leto dni od vdora Hamasa v Izrael: ponoči novi srditi napadi na Bejrut #video
Hašem Safedin
Novice So Izraelci ubili tudi novega vodjo Hezbolaha?
Joe Biden, Kamala Harris in Evan Gershkovich
Novice Biden razkril, kako se utegne maščevati Izrael