Četrtek,
17. 10. 2024,
9.08

Osveženo pred

6 ur, 22 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

Natisni članek

čoln morje reševanje Rusija

Četrtek, 17. 10. 2024, 9.08

6 ur, 22 minut

Rus, ki je 67 dni preživel ujet na čolnu na morju: Trupli sem privezal, da ju ne bi odnesel morski tok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,09
Mikhail Pičugin | Zdravniki so povedali, da je bil Pičugin, ko so ga našli, podhlajen in dehidriran, zdaj pa je njegovo stanje stabilno.  | Foto X/@moskal196239

Zdravniki so povedali, da je bil Pičugin, ko so ga našli, podhlajen in dehidriran, zdaj pa je njegovo stanje stabilno. 

Foto: X/@moskal196239

V Ohotskem morju na daljnem vzhodu Rusije so ta teden rešili moškega, ki je več kot dva meseca preživel na morju na majhnem napihljivem čolnu. Ob njem so našli še trupli njegovega brata in nečaka. 46-letni Rus trenutno okreva v bolnišnici v Magadanu. Za The Guardian je opisal grozljivo doživetje. 

46-letnega Mihaila Pičugina iz Rusije so rešili po tem, ko je 67 dni plul v majhnem napihljivem čolnu v Ohotskem morju. Z nečakom Ilijo in bratom Sergejem se je v začetku avgusta odpravil na opazovanje kitov, a se jim je kmalu po izplutju na čolnu pokvaril motor in ostali so ujeti. Ker se niso vrnili, so jih reševalne službe poskušale locirati, a neuspešno.

Njegov brat in nečak nista preživela. Najstnik je septembra umrl zaradi podhladitve in lakote, Pičuginov brat pa se je, kot je povedal Mihail, "začel čudno obnašati in je v nekem trenutku poskušal skočiti s čolna". Trupli sem privezal, da ju morski tok ne bi odnesel," je dejal. 

Našli so ga tisoč kilometrov od točke izplutja 

Pičugina je ta teden opazila ribiška ladja, približno tisoč kilometrov od točke, kjer so izpluli avgusta. Novinarjem je iz bolniške postelje povedal, da je preživel z božjo pomočjo, in dodal, da ni imel druge izbire, saj sta ga doma čakali mama in hčerka. Povedal je, da se je čolnu pokvaril motor, nato pa se je zlomilo še eno od vesel. Telefon, ki so ga imeli s seboj, je bil neuporaben, ker ni bilo signala. Dokler se telefonu ni izpraznila baterija, so ga uporabljali za geolokacijo. Imeli so tudi bakle, s katerimi so skušali pritegniti pozornost morebitnih očividcev, a žal neuspešno. 

"Mimo je priletel helikopter, nato po treh dneh še eden, vendar nas niso videli," je dejal Pičugin. Povedal je tudi, da so zbirali deževnico, ogreti pa so se skušali s spalnimi vrečami, napolnjenimi s kameljo volno. "Vreča je bila mokra in se ni hotela posušiti, zato smo legli v vreče in se v njih premikali," je dodal. Da bi vsaj kaj pojedli, so skušali ujeti ribe, imeli pa so tudi malo zaloge rezancev in graha.

Zdravniki so povedali, da je bil Pičugin, ko so ga našli, podhlajen in dehidriran, zdaj pa je njegovo stanje stabilno. 

piton, Tajska, ženska, reševanje
Novice Grozljivo srečanje s pitonom: Tajko je v objemu držal dve uri #video
reševanje, Himalaja, Chaukhamba
Novice Imeli sta ogromno srečo: s šest tisoč metrov so ju rešili po treh dneh #video