Petek,
12. 3. 2021,
8.31

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

4

Natisni članek

odstop Slovaška pandemija Koronavirus Marek Krajči

Petek, 12. 3. 2021, 8.31

3 leta, 1 mesec

Minister zaradi kritik na račun spopadanja s pandemijo odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

4

Marek Krajči | Kritiki odstopljenemu ministru Mareku Krajčiku očitajo, da je kot minister izkoristil pandemijo za omejevanje pravice do umetne prekinitve nosečnosti in zamenjal izkušene direktorje bolnišnic s strankarskimi kadri. | Foto Reuters

Kritiki odstopljenemu ministru Mareku Krajčiku očitajo, da je kot minister izkoristil pandemijo za omejevanje pravice do umetne prekinitve nosečnosti in zamenjal izkušene direktorje bolnišnic s strankarskimi kadri.

Foto: Reuters

Slovaški minister Marek Krajči je v četrtek zaradi kritik na račun spopadanja s pandemijo covid-19 odstopil. Kritiki tako iz vladne koalicije kot iz opozicije in medijev so mu očitali, da ni imel strategije za spopad s pandemijo in da mu ni uspelo obvladati bolezni.

"Na žalost sta dve manjši koalicijski stranki svoj obstanek v vladni koaliciji pogojevali z mojim odstopom," je minister Marek Krajči izjavil za medije.

Premier Igor Matovič je to pogojevanje označil za "nemoralno odločitev koalicijskih partnerjev" in vztrajal, da bo njegov strankarski kolega ostal na položaju, dokler ne bo jasno, kdo ga bo nasledil, poročanje tujih tiskovnih agencij navaja STA.

Cepljenje na Madžarskem
Novice V naši sosedi rekordno število novih okužb

Pred nekaj dnevi je slovaški minister za gospodarstvo in namestnik premierja Richard Sulik k odstopu pozval tudi Matoviča.

Krajči, ki je sicer otroški kardiolog, je sodeloval s krščanskimi združenji, preden je lani za Matovičevo stranko OLaNO kandidiral na parlamentarnih volitvah.

Je izkoristil pandemijo?

Kritiki mu očitajo tudi, da je kot minister izkoristil pandemijo za omejevanje pravice do umetne prekinitve nosečnosti in zamenjal izkušene direktorje bolnišnic s strankarskimi kadri.

Šola šolarji učenci
Novice Zaradi reakcij učiteljev po cepljenju odpovedan pouk na velenjski OŠ Mihe Pintarja Toleda

Kljub različnim pogledom znotraj vladajoče koalicije sta Krajči in Matovič naročila rusko cepivo proti covid-19 Sputnik V, čeprav ga je EU še ni odobrila. Prvo pošiljko sta pričakala osebno na bratislavskem letališču.

Slovaška je prvi val novega koronavirusa prestala razmeroma dobro, zdaj pa je v svetovnem vrhu po številu žrtev covid-19 glede na število prebivalcev. Država je v preteklih 14 dneh zabeležila 246 smrtnih primerov na milijon prebivalcev, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC).

Cepivo covid-19 AstraZeneca
Novice AstraZeneca še dodatno zmanjšuje dobavo cepiva EU