SiolNET. Novice Slovenija
0,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

AstraZeneca še dodatno zmanjšuje dobavo cepiva EU

0,86

termometer

Cepivo covid-19 AstraZeneca |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Farmacevtska družba AstraZeneca je zmanjšala načrtovano dobavo cepiva proti covid-19. Evropski uniji v prvem četrtletju za okoli 30 milijonov odmerkov, kar je tretjina pogodbenih obveznosti in za 25 odstotkov manj ob obljub, ki jih je to britansko-švedsko podjetje dalo minuli mesec. Medtem je v farmacevtskih tovarnah v ZDA pripravljenih več deset milijonov odmerkov tega cepiva, ki čakajo na rezultate kliničnih testov, medtem ko ga v državah, ki so to cepivo že odobrile, primanjkuje.

Zmanjšanje dobave bo dodaten udarec za evropski načrt cepljenja, ki ga že tako otežujejo zamude pri dobavi cepiva in počasen potek cepljenja v nekaterih državah, poroča STA.

V dokumentu z 10. marca, ki so ga dobili predstavniki EU, piše, da družba zdaj pričakuje, da bo do konca marca dobavila 30,1 milijona odmerkov, aprila pa še 20 milijonov.

Bojana Beović Novice Slovenija bo ta mesec dobila kar sto tisoč odmerkov cepiva manj

Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot je 25. februarja v Evropskem parlamentu sicer dejal, da bo družba poskušala do konca marca dobaviti 40 milijonov odmerkov.

Toda dokument nakazuje, da so v podjetju že 24. februarja ocenjevali, da bodo EU od januarja do marca dobavili le 34 milijonov odmerkov, kar je bistveno manj od pogodbenega cilja 90 milijonov odmerkov.

Šola šolarji učenci Novice Zaradi reakcij učiteljev po cepljenju odpovedan pouk na velenjski OŠ Mihe Pintarja Toleda

Tiskovni predstavnik AstraZenece teh informacij danes ni želel komentirati, poročanje tiskovne agencije Reuters povzema STA.

Cepljenje odpovedala tudi Tajska

Potem ko je več evropskih držav prekinilo cepljenje s cepivom AstraZenece zaradi pojava krvnih strdkov, je začetek cepljenja s tem cepivom preložila tudi Tajska. V kraljevini bi morali s tem cepivom začeti cepiti danes, prvi odmerek naj bi prejel premier Prayut Chan-O-Cha.

V ZDA na rezultate kliničnih testov čaka več deset milijonov odmerkov cepiva

V farmacevtskih tovarnah v ZDA je pripravljenih več deset milijonov odmerkov cepiva AstraZeneca, ki čakajo na rezultate kliničnih testov, medtem ko ga v državah, ki so to cepivo že odobrile, primanjkuje, poroča ameriški časnik New York Times.

Kot poroča časnik, o usodi tega cepiva poteka burna razprava med predstavniki Bele hiše in zdravstvenih oblasti. Nekateri menijo, da bi morala administracija dovoliti, da gre cepivo tja, kjer ga nujno potrebujejo, medtem ko drugi pravijo, da se mu ne bi smeli odpovedati.

V pogovorih sodelujejo tudi predstavniki AstraZenece. "Kot razumemo, so se druge vlade obrnile na ameriško vlado glede donacije odmerkov cepiva AstraZenece in prosili smo ameriško vlado, naj dobro razmisli o teh prošnjah," je po navedbah NYT povedal tiskovni predstavnik družbe v ZDA Gonzalo Vina.

Okoli 30 milijonov odmerkov cepiva trenutno čaka v obratu AstraZenece v West Chesterju v zvezni državi Ohio, kjer poteka zadnja faza proizvodnega procesa - polnjenje vial s cepivom.

V družbi Emergent BioSolutions iz Marylanda, ki je z AstraZeneco podpisala pogodbo o proizvodnji cepiva v ZDA, so prav tako proizvedli dovolj cepiva za več deset milijonov odmerkov, ki ga je treba samo še ustekleničiti in zapakirati, poroča časnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin