Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
16. 3. 2015,
11.51

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Slavoj Žižek Der Spiegel multikulturnost

Ponedeljek, 16. 3. 2015, 11.51

5 let, 6 mesecev

Slavoj Žižek: Multikulturnost ne deluje več

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Samo prenovljena levica je sposobna rešiti liberalno demokracijo. Če levica ne bo izkoristila te priložnosti, bo narasla nevarnost novega fašizma ali vsaj novega avtoritarizma, je prepričan Žižek.

Najbolj znani slovenski filozof Slavoj Žižek je v pogovoru za nemški tednik Der Spiegel povedal, da ne pričakuje nove revolucije. Na vprašanje, ali je še komunist, je odgovoril, da ga imajo številni za trčenega marksista, ki čaka na konec časa.

Žižek: Sem mogoče precej ekscentričen, nisem pa nor "Sem mogoče precej ekscentričen, toda nisem nor. Sem komunist zaradi odsotnosti nečesa boljšega, iz obupa nad položajem Evrope," je pojasnil. Dodal je, da poti nazaj v komunizem ni. 20. stoletje je mimo in trajni totalitarni režim ni več mogoč.

A Žižek svari pred novo nevarnostjo: "Na obzorju se kaže nekaj temačnega". Ne gre samo za usodo kapitalizma, ampak usodo naše zahodne demokracije. Kitajska, Singapur, Indija ali Turčija ne obljubljajo nič dobrega za prihodnost.

Je demokracija ovira za gospodarski razvoj? Po Žižkovem mnenju se namreč sodobni kapitalizem razvija proti obliki, v katerem bo bolje deloval brez demokracije. "Vzpon tako imenovanega kapitalizma z azijskimi vrednotami nam postavlja vprašanje: kaj če je avtoritarni kapitalizem po kitajskem modelu znak za to, da liberalna demokracija, ne samo da ni pogoj za gospodarski razvoj, ampak je zanj celo ovira?"

Kot pravi filozof, je napredek pri osebnih svoboščinah (spolna svoboda, svoboda potovanja, svoboda opravljanja poklica, svoboda, da lahko obogatiš …) prekril izgubo socialnih svoboščin. Klasična socialna država je razgrajena.

Žižek: Sem evrocentrični levičar "Sem evrocentrični levičar. V levičarskih krogih je postalo modno, da v imenu multikulturnosti kritizirajo evrocentrizem. Sam pa sem prepričan, da Evropo zdaj potrebujemo bolj kot kdajkoli prej," pojasnjuje.

Predstavljajte si svet brez Evrope, pravi Žižek: ostaneta dva pola. ZDA s svojim brutalnim neoliberalizmom in azijski kapitalizem s svojimi avtoritarnimi političnimi strukturami. Tukaj pa je še Putin s svojim ekspanzionizmom. Zato moramo zdaj bolj kot kdajkoli prej ostati zvesti ogroženemu projektu evropskega razsvetljenstva, poudarja Žižek.

Štirje jezdeci apokalipse globalnega kapitalizma Po njegovem mnenju se globalni kapitalizem približuje nevarni točki. Štirje jezdeci globalnega kapitalizma so podnebna katastrofa, posledice biogenetskih raziskav, pomanjkanje samoregulacije na finančnih trgih in naraščajoče število ljudi, ki so izključeni.

Čim bolj globalni postajajo trgi, tem močnejše so sile socialnega apartheida, je prepričan Žižek. Kot poudarja, je samo prenovljena levica sposobna rešiti liberalno demokracijo. "Če levica ne bo izkoristila te priložnosti, bo narasla nevarnost novega fašizma ali vsaj novega avtoritarizma," opozarja.

Ali potrebujemo vodilno kulturo? Po Žižkovih besedah prava rešitev nista razumevanje in toleranca, saj imamo pravico postaviti meje. Naša multikulturna toleranca je po njegovem mnenju povezana z občutki krivde oziroma s kompleksom krivde, ki lahko Evropo pelje v propad. Največja nevarnost Evrope je iskanje zavetja v kulturi brezbrižnosti in splošnem relativizmu. Toleranca ni rešitev, potrebujemo vodilno kulturo, ki bo urejala, kako se integrirajo subkulture. Multikulturnost s svojim vzajemnim spoštovanjem in občutljivostjo do drugih ne deluje več v položajih, ki jih je francoski psihoanalitik Jacques Lacan poimenoval stvari, ki se jih ne more več prenašati (l'impossible-a-supporter), pravi Žižek.

Razsvetljenski univerzalizem kot vodilna kultura Evrope Strogi muslimani naših bogokletnih podob in našega humorja, ki je za nas del naše svobode, ne morejo prenašati.Na drugi strani zahodni liberalci ne morejo prenašati praks, kot so prisilne poroke ali zapiranje žensk med štiri stene stanovanj.

"Zato kot levičar pravim: moramo se boriti za lastno vodilno kulturo," poudarja najbolj znani slovenski filozof in dodaja, da je evropska vodilna kultura univerzalizem razsvetljenstva – univerzalizem človeštva.

Kastni sistem, upori kitajskih delavcev, WikiLeaks … Kot še pravi, spopada kultur ni mogoče preseči z občutljivim globalnim humanizmom, ampak s solidarnostjo z bojujočimi znotraj posameznih kultur. "Naš boj za emancipacijo mora biti povezan z bojem proti kastnemu sistemu v Indiji, z uporom delavcev na Kitajskem. Boj za Palestince in boj proti antisemitizmu, WikiLeaks in Pussy Riot. Vse to so deli istega boja. Sicer se lahko preprosto vsi ubijemo," sklene pogovor z nemškim tednikom.

Ne spreglejte