Ponedeljek,
5. 8. 2024,
8.44

Osveženo pred

3 ure, 45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Libanon vojna napad Izrael

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 8. 2024, 8.44

3 ure, 45 minut

Sever Izraela ponoči znova tarča napada: rakete so priletele iz Libanona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Izraelska vojska | Ranjena sta bila dva izraelska vojaka, ki so ju odpeljali na zdravljenje v bolnišnico. | Foto Reuters

Ranjena sta bila dva izraelska vojaka, ki so ju odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Foto: Reuters

Sever Izraela je bil ponoči znova tarča napadov z raketami, ki so priletele iz sosednjega Libanona. V več krajih se je oglasil alarm, v napadu pa sta bila ranjena dva izraelska vojaka, je danes po poročanju katarske televizije Al Jazeera sporočila izraelska vojska.

V več krajih na severu Izraela so se sprožili alarmi, ki so opozarjali na raketne napade. Zračna obramba je več izstrelkov, ki so prileteli iz Libanona, sestrelila, eden od njih pa je padel pri kraju Ajelet Hašahar. Ranjena sta bila dva izraelska vojaka, ki so ju odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Napetosti na Bližnjem vhodu so se povečale po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu. Iran in njegovi zavezniki, vključno s Hezbolahom, so zagrozili z odzivom. Libanonsko gibanje je že v nedeljo zjutraj z raketami napadlo sever Izraela. 

Izrael sicer ni prevzel odgovornosti za uboj Hanije, je pa premier Benjamin Netanjahu dejal, da je njegova država v zadnjih dneh sovražnikom zadala uničujoče udarce, vključno z umorom Šukre. Posvaril je Izraelce, da so pred njimi zahtevni dnevi, in zagotovil, da je država pripravljena na vse možne scenarije.

V izraelskem napadu na jug Libanona ubiti dve osebi 

V izraelskem napadu na jug Libanona sta bili danes ubiti dve osebi, je sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje. Eden od ubitih je bil reševalec, ki je z motorjem skupaj z drugo osebo potoval na ogled kraja, ki je bil pred tem tarča napada, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"V sovražnikovem napadu, ki se je zgodil v bližini pokopališča v kraju Mais al Džabal, sta bili ubiti dve osebi," je sporočilo ministrstvo. Kot je medtem pojasnila libanonska tiskovna agencija NNA, je bil eden od ubitih reševalec iz skupine Risala Scouts, ki je sicer povezana z gibanjem Amal, zaveznico šiitskega gibanja Hezbolah.

Mais al Džabal je od meje z Izraelom oddaljen manj kot dva kilometra in je bil v zadnjih mesecih že večkrat tarča napadov.

Hezbolah in izraelske sile se skoraj vsakodnevno obstreljujejo vse od 7. oktobra lani, ko so izbruhnili spopadi v Gazi. Večina napadov je bila omejena na območja ob meji, nedavna uboja političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu pa sta okrepila strahove pred širitvijo spopadov v regiji.

Od 7. oktobra je bilo sicer v izraelskih napadih v Libanonu ubitih okoli 549 ljudi, med njimi najmanj 116 civilistov. Na izraelski strani so medtem zabeležili najmanj 22 smrtnih žrtev med vojaki in 25 med civilisti. Več deset tisoč ljudi na obeh straneh meje je bilo razseljenih.

Gaza
Novice Nov izraelski napad na šole v Gazi terjal najmanj 25 smrtnih žrtev
Libanon
Novice Hezbolah na sever Izraela spet izstrelil več raket
Teheran
Novice Iran pričakuje, da bodo povračilni napadi Hezbolaha segali globoko v Izrael