Sreda,
11. 9. 2024,
13.08

Osveženo pred

3 ure, 59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

Natisni članek

priseljenci Olaf Scholz Nemčija

Sreda, 11. 9. 2024, 13.08

3 ure, 59 minut

Scholz v parlamentu poudaril, da Nemčija potrebuje priseljence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,84
Olaf Scholz | Nemški kancler Olaf Scholz je poudaril, da mora Nemčija ostati odprta za priseljevanje, obenem pa ustrezno upravljati in nadzorovati prihode priseljencev.  | Foto Reuters

Nemški kancler Olaf Scholz je poudaril, da mora Nemčija ostati odprta za priseljevanje, obenem pa ustrezno upravljati in nadzorovati prihode priseljencev.

Foto: Reuters

Nemški kancler Olaf Scholz je danes v parlamentu zagovarjal migracijsko politiko vlade in poudaril, da Nemčija potrebuje usposobljene priseljence. Po propadu pogovorov o migracijski politiki je vodji opozicijskih krščanskih demokratov Friedrichu Merzu očital nezainteresiranost, a poudaril, da se lahko vrne k pogovorom. Merz je povabilo zavrnil.

"Na svetu ni države, ki bi imela gospodarsko rast in kjer bi se število delovno aktivnega prebivalstva zmanjševalo. To je resnica, s katero se soočamo," je Scholz po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal v današnjem nagovoru v bundestagu.

Poudaril je, da mora Nemčija ostati odprta za priseljevanje, obenem pa ustrezno upravljati in nadzorovati prihode priseljencev. "Smo država, ki nudi zaščito tistim, ki so politično preganjani, ki bežijo za življenje, ki si morajo rešiti življenje, in to je v naši ustavi in o tem ne bomo razpravljali," je dejal Scholz. Dodal je, da mora imeti Nemčija možnost izbirati, kdo bo prišel v državo.

Kancler je to temo v parlamentu izpostavil dan po propadu medstrankarskih pogovorov med koalicijo in opozicijo o spremembah migracijske in azilne politike, ki je znova prišla v ospredje nemške politike po napadu v mestu Solingen na Zahodu Nemčije avgusta.

"Nemški državljani ne želijo gledaliških predstav, temveč resno politiko"

Scholz je bil ob tem kritičen do vodje krščanskih demokratov (CDU) Merza, češ da ni zainteresiran za dejansko reševanje vprašanj. "Nemški državljani ne želijo gledaliških predstav, temveč resno politiko," je zatrdil. Merzu in drugim poslancem CDU in njene sestrske Krščansko-socialne unije CSU je tudi sporočil, da zgolj s slogani ni mogoče doseči ničesar.

Poudaril je še, da bi bilo treba najti prave skupne rešitve za vprašanje migracij. "Nikoli ne bomo zaloputnili vrat, vedno se lahko vrnete," je še sporočil Merzu. Ta je povabilo na nadaljnje pogovore o priseljevanju zavrnil in izpostavil, da so predlogi vladajoče koalicije daleč od tega, kar je nujno za omejitev migracij.

Merz je v torek sporočil, da je migracijski vrh propadel, ker vlada ni pristala na celovito zavračanje prosilcev za azil na mejah, kar so predlagali skupaj s CSU.

Poljski premier Donald Tusk
Novice Nemčija ponovno uvedla nadzor na mejah. Tusk: To je nesprejemljivo in pomeni konec schengna.
Olaf Scholz
Novice Nemški kancler Olaf Scholz za intenzivnejša prizadevanja za končanje vojne v Ukrajini