Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 2. 2009,
8.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 4. 2. 2009, 8.52

8 let, 5 mesecev

Sarkozy in Merklova za "resnično sodelovanje" EU in Nata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel sta v skupnem prispevku za spletno stran francoskega časnika Le Monde pozvala k "resničnemu sodelovanju" med EU in zvezo Nato.

Ob tem sta obžalovala nezadostno strateško partnerstvo med povezavama. "Po najinem mnenju strateško partnerstvo med Natom in EU ni doseglo pričakovane ravni, in sicer zaradi razhajanj med nekaterimi državami," sta med drugim zapisala Sarkozy in Merklova, ki povoda za omenjeno razmišljanje nista navedla. Na vrhu začetek prizadevanj za nov strateški koncept Merklova in Sarkozy se bosta sešla v soboto na varnostni konferenci v Münchnu, 3. in 4. aprila pa bosta na obeh bregovih Rena, v francoskem Strasbourgu oz. nemškem Kehlu, gostila vrh ob 60. obletnici zveze Nato. Od tega vrha pričakujeta "začetek prizadevanj za nov strateški koncept", v tej luči pa sta se v prispevku za Le Monde tudi zavzela za resnično sodelovanje med EU in Natom, ki bo utemeljeno na potrebni komplementarnosti.

Francoski predsednik in nemška kanclerka sta za francoski časnik pojasnila, da njun namen ni "na novo izumiti temeljnih načel" zveze Nato, temveč "razpravljati brez omejitev z namenom podati nove usmeritve in na verodostojen način preoblikovati zavezništvo".

Nobena država danes ni zmožna sama rešiti problemov sveta "Danes ni nobena država sama zmožna rešiti problemov sveta," sta poudarila Sarkozy in Merklova. Pri tem sta izrazila prepričanje v "interes, da se iz evropske izgradnje in atlantskega partnerstva naredi dve plati ene varnostne politike".

Voditelja Nemčije in Francije sta tudi priporočila "globalni pristop" pri reševanju kriz, pri čemer pa sta ocenila, da mora ta poleg čisto vojaških vprašanj upoštevati tudi svetovne finančne razmere, energetsko oskrbo in vprašanje migracij. Izpostavila sta tudi, da po mnenju Francije in Nemčije Evropa spričo trenutnih izzivov potrebuje ZDA, kot ZDA potrebujejo močnega evropskega partnerja.

Nemški bataljon na francoskih tleh V prispevku sta sicer Merklova in Sarkozy tudi sporočila, da bodo na francoskih tleh prvič po drugi svetovni vojni v kratkem namestili nemški bataljon. "Francija bo na svojih tleh trajno gostila nemško enoto," sta zapisala voditelja in pri tem izpostavila "zgodovinski pomen tega koraka v francosko-nemškem prijateljstvu".

Ne spreglejte