Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 9. 2014,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Turčija samski

Sreda, 24. 9. 2014, 20.43

8 let

Samski v Turčiji obglavljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V akciji za popularizacijo družine turška vlada samske obtožuje, da so egoistični potrošniki.

"Ste brez glave. Vaša glava je v plastični vrečki. Po nepotrebnem izkoriščate našo elektriko, gorivo, proizvajate preveč smeti. Kvarite red. Poročite se!"

Takšno je po navedbah portala Al Monitor sporočilo turškega ministrstva za družino in socialne zadeve v akciji, ki so jo začeli pretekli teden. Z njo skušajo povečati število porok, a so v resnici grobo napadli samske. Na plakatih je ilustracija brezglavih moških in žensk, ki svoje glave nosijo v plastičnih vrečkah. Več kot neprimerna podoba glede na to, da smo v času, ko se svet zgraža zaradi obglavljanj islamistov.

Samski so kot kriminalci Ko so podobo projekta objavili na Twitterju, so nemudoma sprožili ogorčenje. Ministrstvo so obtožili, da samske primerja s teroristi ali vsaj, da bodo žrtve teroristov. Tudi zaradi slogana pod ilustracijo brezglavih ljudi: "Življenje tistih, ki zapravljajo, bo zapravljeno." V drobnem tisku je obrazložitev: "Ljudje, ki živijo sami, porabijo 38 odstotkov več dobrin, 55 odstotkov več elektrike in 61 odstotkov več goriva kot poročeni."

Samskost je tako oglaševana skorajda kot kriminalno dejanje. Na ministrstvu pa menijo, da je to prava pot, da zajezijo "osamljenost, ki se pase po turški družbi". Predvsem jih moti, da je v zadnjem desetletju raslo število ločitev – trenutno razpade 38 odstotkov turških zakonov. To pa nikakor ni v skladu s konceptom konservativne družbe vladajoče stranke AKP. V tradicionalni družbi pač velja, da morajo biti ženske poročene, po možnosti kot device. A Turčija že dolgi niso le vasi v Anatoliji.

Ženske poročiti, otroke pa v imamske šole Javnost je ministrstvu očitala, da jih prav nič ne zadeva, ali se želijo državljani poročiti ali ne. Opozarjajo pa tudi na to, da se kaj lahko zgodi, da se bo vlada začela vmešavati tudi v druge sfere zasebnosti.

Vzporedno s projektom družina je recimo ministrstvo za šolstvo vpleteno v ogorčeno nasprotovanje javnosti, ko so z novim razvrščanjem otrok v srednje šole mnogo otrok sicer neverujočih staršev ali iz družin drugih ver poslali v imamske šole. To se je zgodilo predvsem tistim s slabšim rezultatom na zaključnih izpitih. Pri dodelovanju v šole niso prav nič upoštevali niti oddaljenosti od doma, tako da bi se morali dijaki v imamsko šolo in nazaj voziti tudi po dve uri. Zaradi tega so starši že organizirali javne proteste, na katerih zahtevajo šolo brez verske vzgoje.

Poročeni študenti imajo prednost Akcija s plakati pa ni edina akcija konservativnih politikov, da bi povečali število porok. Lani so na primer vsem, ki se bodo poročili, obljubili posojilo v vrednosti okoli štiri tisoč evrov. Nato so vsem študentom, ki bi se poročili, obljubili, da jim bodo odpisali študentska posojila, s katerimi si večina plačuje bivanje na kampusih. Ob tej odločitvi so bili ogorčeni prav vsi študenti, saj naj bi s tem država dajala prednost konservativnim študentom, ki se zgodaj poročijo.

Po podatkih ministrstva je bilo v Turčiji leta 2006 2,7 odstotka samskih, leta 2011 pa že 4,7 odstotka.

Morilec žene javno išče novo partnerico Ministrstvo svojega projekta v javnost ni poslalo ob pravem času. Le nekaj dni pred tem je bila javnost ogorčena, ko je v oddaji, kjer iščejo ženine in neveste, novo ženo iskal moški, ki je svoji prvi dve ženi ubil in bil obakrat iz zapora izpuščen z odlokom vladne pomilostitve.

V letih od 2003 do 2010 je bilo v Turčiji za 1400 odstotkov več umorjenih žensk kot prej. Polovico teh žensk so ubili njihovi možje, preostale pa njihovi zaročenci, fantje, nekdanji fantje ali drugi moški sorodniki. V zadnjem času je v javnosti odmevalo nekaj primerov, ko so ženske v javnosti pretepli do smrti, pa mimoidoči niso ukrepali.

Minister za družino je v primerih nasilja v družini, ki v turški družbi velja za zasebno zadevo, dejal, naj otroci močno kričijo, če vidijo, da oče tepe mamo.

Ne spreglejte