Torek,
20. 3. 2018,
11.36

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Natisni članek

Rusija Sergej Skripal strup

Torek, 20. 3. 2018, 11.36

6 let, 1 mesec

Ruski znanstvenik potrdil, da je sodeloval pri razvoju strupa novičok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Sergej Skripal | Foto Twitter

Foto: Twitter

Ruski znanstvenik Leonid Rink je za ruske medije potrdil, da je v začetku 90. let preteklega stoletja sodeloval pri uradnem programu za izdelavo živčnega strupa novičok, za katerega Velika Britanija trdi, da je bil uporabljen v napadu na nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo.

Rink je tudi presodil, da bi bila oba že mrtva, če bi bila v napad nanju vpletena Rusija. Moskva je do zdaj zanikala, da bi razvijala novičok in tudi da bi bila vpletena v napad na Skripala.

"Še vedno sta živa. To lahko pomeni ali to, da sploh ni šlo za novičok, ali pa, da je bil napad slabo načrtovan in lahkomiselno izpeljan," je še dejal Rink, ki je 27 let delal v državnem laboratoriju v zaprtem mestu Šihan. "Velika skupina znanstvenikov v Šihanu in Moskvi se je ukvarjala z novičokom," je dodal. Razvoj novičoka je bil temelj Rinkovega doktorata.

Izgnani ruski diplomati zapustili London

Iz Velike Britanije je danes odšlo 23 ruskih diplomatov z družinami, ki jih je izgnal London zaradi odgovornosti Moskve pri zastrupitvi. Državo je tako skupaj zapustilo okoli 80 Rusov, med njimi tudi otroci diplomatov, poroča britanski BBC. Danes se je iztekel sicer rok, ki ga je vlada premierke Therese May minuli teden postavila za odhod 23 ruskih diplomatov.

Kot odgovor na potezo Londona je konec tedna tudi Moskva odredila izgon 23 britanskih diplomatov. Ti morajo državo zapustiti do sobote.

Britanska vlada se je danes sestala na zasedanju nacionalnega varnostnega sveta in razpravljala o morebitnih nadaljnjih sankcijah proti Rusiji. Na srečanju so odločili, da novih sankcij za zdaj ne bodo uvedli. Kljub temu je Mayeva na zasedanju dejala, da vlada in vodstvo varnostnih služb razmišljajo o drugih ukrepih, "ki so pripravljeni in jih lahko kadarkoli uveljavijo", poroča BBC.

Njen tiskovni predstavnik je povedal, da so na privatnih letih uvedli strog nadzor v okviru okrepljenih prizadevanj za nadzor nad tistimi, ki vstopajo v državo.

Rusija napad in razvoj strupa še vedno zanika

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je pretekli teden zanikal, da bi Moskva kdaj imela program za razvoj kemičnega orožja. "Z vso gotovostjo zatrjujem, da Sovjetska zveza in Rusija nista imeli programa za razvoj strupa novičok," je izjavil Rjabkov. Na ruskem zunanjem ministrstvu so za AFP danes potrdili, da njihovo stališče ostaja nespremenjeno.

Velika Britanija in njene zaveznice trdijo, da za napadom na Skripala v Salisburyju v Angliji stoji Rusija, kar Moskva odločno zanika. Ruski politiki so tudi zatrjevali, da je zastrupitev del zarote Zahoda, da spodbudi protirusko razpoloženje pred ruskimi predsedniškimi volitvami, ki so bile konec tedna, ali pred svetovnim nogometnim prvenstvom.