Četrtek,
25. 7. 2024,
11.17

Osveženo pred

12 ur, 5 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,34
Nato ZDA vojska Kitajska Rusija

Natisni članek

Četrtek, 25. 7. 2024, 11.17

12 ur, 5 minut

Ruska in kitajska bombnika v skupni patrulji v bližini Aljaske #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,34

Ruska in kitajska bombnika so v sredo izvedli skupno patruljo nad Beringovim morjem, so danes sporočili z obrambnega ministrstva v Moskvi. Da so z letali prestregli štiri tuje bombnike v bližini Aljaske, so pred tem sporočili iz kanadsko-ameriškega zračnega poveljstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Spletni portal The War Zone poroča, da je bilo prvič, da je kitajski bombnik h-6 poletel v ta del sveta, in prvič, da je pri tem uporabil rusko letalsko bazo.

Ruska bombnika tipa tu-95 ub in kitajska xiana h-6, gre za različico ruskega letala tu-16, so v peturnem letu opravili skupno patruljo nad severnim Pacifikom, Beringovim in arktičnim Čukotskim morjem, so sporočili iz Moskve. Spletni portal The War Zone poudarja, da gre za še en manever, ki priča o tem, kako zelo se je rusko-kitajsko vojaško sodelovanje po napadu na Ukrajino leta 2022 okrepilo.

Kanadsko-ameriško Severnoameriško zračno poveljstvo (NORAD) je pred tem sporočilo, da so štiri ruske in kitajske bombnike zaznali v t. i. aljaški identifikacijski coni, ki pa bistveno presega zračna prostora ZDA in Kanade, v katera letala niso vstopila.

Polet nad severnim Pacifikom, Beringovim in arktičnim Čukotskim morjem je trajal pet ur. | Foto: Reuters Polet nad severnim Pacifikom, Beringovim in arktičnim Čukotskim morjem je trajal pet ur. Foto: Reuters Severnoameriško zračno poveljstvo jih je prestreglo

Norad je v izjavi za javnost navedel, da so bombniki ostali v mednarodnem zračnem prostoru in niso predstavljali nevarnosti, so jih pa kljub temu prestregli in spremljali z lastnimi letali. Da so bombnike nekaj časa "spremljali lovci tujih držav", so potrdili tudi v Moskvi.

Iz Pekinga pa so danes sporočili, da kitajsko-ruske dejavnosti "niso usmerjene proti tretji stranki" in da "nimajo zveze s trenutnimi mednarodnimi in regionalnimi razmerami".

Rusija in Severna Koreja Kitajcem pomagata pri testiranju

A kljub zagotovilom Kitajske, da skupne vojaške vaje nimajo zveze s trenutnimi mednarodnimi razmerami, več dejanj kaže, da se med Kitajsko in regionalnimi zaveznicami pletejo vse tesnejše vojaške vezi. 

Portal The War Zone recimo piše, da obstajajo dokazi, da sta Rusija ali Severna Koreja kitajski vojski omogočili dostop do svojega zračnega prostora, da bi omogočili prvi znani polet kitajskega brezpilotnega letala WZ-7 Soaring Dragon na visoki nadmorski višini nad Japonskim morjem.

NORAD je februarja letos opozoril, da so ruske in kitajske mornariške sile zadnja leta vedno bolj prisotne na širšem območju Aljaske in arktične regije in da pri tem delujejo usklajeno.

Skupna patrulja enajstih kitajskih in ruskih mornariških plovil v bližini Aleutskih otokov na Aljaski je lani spodbudila pozive kongresa h krepitvi prisotnosti ameriške vojske v regiji z vzpostavitvijo stalne baze ameriške mornarice.

Znano je, da strateški pomen Arktike vse bolj narašča, saj umikajoči se led vse bolj odpira vprašanje izkoriščanja tamkajšnjih naravnih virov, od nafte in zemeljskega plina do rib, pa tudi trgovskih poti.

Mig-21 hrvaškega vojaškega letalstva
Novice Incident na Hrvaškem. V zrak so poleteli tudi migi.
Napad na Kijev
Novice Ruska raketa poletela nad Poljsko
Mig
Novice Ruska letala prestregla ameriške bombnike, morali so se vrniti