Torek,
27. 8. 2024,
15.38

Osveženo pred

4 ure, 37 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,97
Ukrajina Vojna v Ukrajini Rusija

Natisni članek

Torek, 27. 8. 2024, 15.38

4 ure, 37 minut

Vojna v Ukrajini

Ukrajinske sile poskušajo prodreti še v rusko regijo Belgorod #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,97

Rusija je dan po enih od najhujših zračnih napadov nad Ukrajino doslej danes spet obstreljevala ukrajinskiha mest. V napadu na Krivi Rog sta bila ubita dva človeka, v napadu brezpilotnega letalnika v Zaporožju pa še eden. Že v ponedeljek so napadi terjali najmanj štiri smrtne žrtve. Medtem ukrajinski vojaki poskušajo iz regije Kursk prodreti v sosednjo rusko regijo Belgorod. Rusko kontrolno točko naj bi napadlo 500 ukrajinskih vojakov. Poleg tega je Ukrajina danes uspešno izstrelila prvo balistično raketo domače proizvodnje. "Čestitam naši obrambni industriji. Več podrobnosti o tej raketi ne morem podati," je na novinarski konferenci izjavil predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinske sile so po regiji Kursk, kamor so nepričakovano vdrle v začetku meseca, poskušale vdreti tudi v sosednjo regijo Belgorod, je danes sporočil guverner te obmejne ruske regije Vjačeslav Gladkov. Kot je dejal, so razmere zahtevne, a pod nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pojavile so se informacije, da poskuša sovražnik prebiti mejo regije Belgorod," je na družbenem omrežju Telegram sporočil Gladkov in dodal, da so razmere po podatkih obrambnega ministrstva v Moskvi težke, vendar pod nadzorom. Prebivalce je pozval, naj ostanejo mirni in naj zaupajo le uradnim virom informacij.

Kanal Mash Telegram je dopoldne poročal, da je približno 500 ukrajinskih vojakov napadlo dve ruski kontrolni točki v Nehotejevki in Šebekinu. Informacij o tem, kako uspešen je bil napad, še ni. Nehotejevka, ki leži tik ob meji med državama, je bila sicer od začetka vojne v Ukrajini že mnogokrat tarča ukrajinskega obstreljevanja in napadov z brezpilotnimi letalniki.

objava o napadih na Belgorod | Foto: Telegram Foto: Telegram

Regija Belgorod meji na regijo Kursk, kamor so ukrajinske sile nepričakovano vdrle v začetku meseca in zasedle določen del ozemlja. Ob tem so tudi okrepile napade na regijo Belgorod, kjer so oblasti sredi meseca razglasile izredne razmere in odredile več evakuacij.

Ruska letala poletela proti Ukrajini

Danes je sicer ruska vojska nadaljevala z obsežnimi zračnimi napadi na Ukrajino. Ukrajinske oblasti so že zgodaj zjutraj izdale opozorila pred zračnimi napadi, ko so zaznale vzletanje ruskih letal z letališč na zahodu Rusije. Skoraj celotna država je po navedbah Kijeva pod grožnjo napadov z balističnimi raketami. Obenem z več območij po pisanju tujih tiskovnih agencij poročajo o napadih z droni.

V zadnjem nizu obstreljevanja so po navedbah lokalnih oblasti ponoči umrli trije ljudje. V mestu Krivi Rog v osrednjem delu Ukrajine je izstrelek zadel civilno poslopje, umrla sta dva človeka, več jih pogrešajo. V mestu Zaporožje je bil ubit moški, še ena ženska pa ranjena.

Elon Musk, Vladimir Putin
Novice Sinova zelo vplivnih Rusov delata v podjetju, ki je financiralo Elona Muska

Nad Ukrajino deset modernih raket in 81 dronov

Rusija je na Ukrajino izstrelila tudi več hipersoničnih raket kinžal. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rusija je na Ukrajino izstrelila tudi več hipersoničnih raket kinžal. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko O eksplozijah poročajo tudi iz regij Kijeva, Sumija, Hmelnickega in Mikolajeva. Pristojni so zaznali izstrelitev več hipersoničnih balističnih raket kinžal, ki jih zračna obramba težko zazna, poroča britanski BBC. Poveljnik ukrajinskih letalskih sil Mikola Oleščuk je sporočil, da je zračna obramba uspela sestreliti pet raket kinžal in šestdeset dronov. Samo v bližini Kijeva naj bi po besedah vojaških oblasti sestrelili okoli 15 dronov in več raket. Nad Ukrajino je Rusija sicer po podatkih ukrajinske vojske danes izstrelila deset raket in 81 dronov iranskega izdelave.

Zaradi obsežnih ruskih napadov so morala poljski zračni prostor zavarovati letala poljske vojske in zveze Nato. Poljska vojska je prebivalce opozorila, da je na jugovzhodu države zaradi aktivnosti domačih in zavezniških letal v zračnem prostoru povečana raven hrupa.

Rusija je sicer že v ponedeljek izvedla obsežne napade zlasti na energetsko infrastrukturo države, v katerih so umrli najmanj štirje ljudje, oblasti so bile primorane uvesti omejitev oskrbe z električno energijo. Eden od dronov naj bi priletel tudi na poljsko ozemlje.

Ruski dron
Novice Med ruskim napadom na Ukrajino naj bi na Poljsko priletel dron

Po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega je Moskva v enem najhujših napadov doslej uporabila najmanj 127 raket in 109 dronov.

Ukrajina nadzoruje 1294 kvadratnih kilometrov ruskega ozemlja

Ukrajinska vojska je sporočila, da nadzira 1294 kvadratnih kilometrov in sto naselij v ruski obmejni regiji Kursk, kamor je Kijev nepričakovano vdrl v začetku meseca. Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Oleksandr Sirski je pojasnil, da so med tritedensko ofenzivo zajeli 594 ruskih vojakov. Moskva medtem poroča o zavzetju nove vasi v Donecku.

Kot je še ponovil Sirski, je eden od ciljev ukrajinske ofenzive v Kursku odvrniti ruske sile od operacij na drugih območjih, kot denimo v Pokrovsku in Kurakovu v Donbasu. Ob tem je ocenil, da je ukrajinska vojska cilj dosegla, dodal pa je, da Moskva koncentrira "svoje najbolj bojno pripravljene enote na območju Pokrovska", navaja britanski BBC.

Ruska vojska medtem na vzhodu Ukrajine stopnjuje pritisk. Po današnjih navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi je vojska zavzela vas Orlivka v regiji Doneck, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orlivka se nahaja v bližini mesta Pokrovsk, ki leži na ključni poti za oskrbo ukrajinskih enot in mest na vzhodni fronti ter je že dolgo tarča ruske vojske. Kijev medtem še naprej izvaja evakuacije nekaterih civilistov iz Pokrovska in okoliških vasi.

Ukrajina poskusno izstrelila prvo lastno balistično raketo

Ukrajinska vojska je pred kratkim izvedla prvo uspešno izstrelitev balistične rakete domače proizvodnje, je danes sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pri čemer podrobnosti o raketi ni podal. Dodal pa je, da je vojska pri obrambi pred nedavnimi obsežnimi ruskimi napadi med drugim uporabila tudi bojna letala F-16.

"Prva ukrajinska balistična raketa je bila uspešno preizkušena. Čestitam naši obrambni industriji. Več podrobnosti o tej raketi ne morem podati," je na novinarski konferenci izjavil Zelenski.

Dejal je še, da je ukrajinska vojska za uničenje ruskih raket in dronov med nedavnimi obsežnimi napadi na Ukrajino uporabila tudi letala F-16, ki jih je prejela od zahodnih zaveznic. Ob tem je opozoril, da je število letal, ki jih je prejel Kijev, premajhno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina si sicer od začetka ruske invazije leta 2022 intenzivno prizadeva za razvoj lastne orožarske industrije. S tem si želi postati manj odvisna od vojaške pomoči zahodnih zaveznic. Že prejšnji teden je denimo Zelenski sporočil, da je vojska prvič med spopadi uporabila "raketni dron" dolgega dosega ukrajinske izdelave, imenovan palianica.

Flensburg
Novice Ruska letala nad Nemčijo povzročila izredno stanje v bazi zveze Nato?