Sobota,
10. 8. 2024,
14.05

Osveženo pred

3 ure, 46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
letalska družba Rusija Izrael

Natisni članek

Sobota, 10. 8. 2024, 14.05

3 ure, 46 minut

Rusija svojim letalskim družbam prepovedala nočne lete nad Izraelom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Rusko letalo Il-76 | Zvezna agencija za zračni promet razloga za prepoved letov ni navedla, a kot poroča dpa, obstaja očitna povezava z bojaznijo pred iranskim povračilnim zračnim napadom na Izrael. Rusija je tesna zaveznica Irana. | Foto Shutterstock

Zvezna agencija za zračni promet razloga za prepoved letov ni navedla, a kot poroča dpa, obstaja očitna povezava z bojaznijo pred iranskim povračilnim zračnim napadom na Izrael. Rusija je tesna zaveznica Irana.

Foto: Shutterstock

Ruska zvezna agencija za zračni promet je ruskim letalskim družbam prepovedala nočne lete v zračnem prostoru nad Izraelom. Prepoved, ki je začela veljati davi, bo trajala do 16. avgusta, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v petek sporočila Rosaviacija, ki razloga sicer ni navedla.

Prepoved letenja za ruske letalske družbe nad Izraelom velja med 22. in 4. uro zjutraj po srednjeevropskem času, začela pa je veljati danes zjutraj. To so v petek zvečer sporočili iz urada Rosaviacije v Moskvi. Prepoved velja do 16. avgusta do 9. ure po srednjeevropskem času.

Zvezna agencija za zračni promet razloga ni navedla, čeprav po poročanju dpa obstaja očitna povezava z bojaznijo pred iranskim povračilnim zračnim napadom na Izrael. Rusija je tesna zaveznica Irana.

Rosaviacija poletov v izraelskem zračnem prostoru čez dan ni prepovedala, vendar pa morajo ruski piloti upoštevati varnostne predpise za polete na kriznih območjih ali nad njimi. Številne mednarodne letalske družbe so iz varnostnih razlogov že odpovedale lete na območju.

Razmere na Bližnjem vzhodu, kjer od 7. oktobra lani poteka vojna med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, so se dodatno zaostrile po uboju političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra blizu Bejruta konec julija. Iran in njegovi zavezniki, vključno s Hezbolahom, so zagrozili Izraelu s povračilnimi ukrepi, zaradi česar obstaja bojazen izbruha širšega konflikta v regiji.

Vladimir Putin
Novice Rusija v treh regijah uvedla protiteroristične ukrepe
Gaza
Novice Grozljiv pokol: Izraelci so šolo v Gazi napadli med jutranjo molitvijo, okoli sto mrtvih