Petek,
12. 7. 2024,
10.01

Osveženo pred

3 dni, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

atentat orožje Ukrajina Rusija oklepniki tovarna Armin Papperger

Petek, 12. 7. 2024, 10.01

3 dni, 23 ur

Rusi načrtovali atentat na najmočnejšega človeka nemške vojaške industrije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
Armin Papperger | Koncern Rheinmetall je sicer največji in najuspešnejši nemški proizvajalec 155-milimetrskih izstrelkov. | Foto Reuters

Koncern Rheinmetall je sicer največji in najuspešnejši nemški proizvajalec 155-milimetrskih izstrelkov.

Foto: Reuters

 Ameriška obveščevalna služba je v začetku leta odkrila, da Moskva načrtuje umor Armina Pappergerja, izvršnega direktorja nemškega podjetja Rheinmetall, ki za Ukrajino proizvaja topniške izstrelke in vojaška vozila, je v četrtek poročala televizija CNN.

V Berlinu so potrdili, da so jih ameriški partnerji obvestili o domnevnem načrtu za umor Pappergerja, kar naj bi bila le ena v vrsti zarot ruske vlade za umor vodilnih v evropski obrambni industriji.

Rusija naj bi sicer v prizadevanjih po zaustavitvi dotoka zahodnega orožja v Ukrajino že dalj časa izvajala sabotažne dejavnosti po Evropi, večinoma prek posrednikov. Šlo naj bi za širok spekter dejanj, od požigov skladišč, povezanih z orožarsko industrijo, do drobnih vandalizmov. Cilj naj bi bil tudi omajati javno podporo Kijevu.

Podjetje bo v prihodnjih tednih v Ukrajini odprlo tovarno oklepnih vozil 

Ameriški svet za nacionalno varnost navedb o obstoju zarote ni komentiral, je pa njegova tiskovna predstavnica Adrienne Watson potrdila, da Washington "vse intenzivnejšo rusko prevratno kampanjo" jemlje resno in jo podrobno spremlja, tudi v sodelovanju z zaveznicami v Natu.

Koncern Rheinmetall je sicer največji in najuspešnejši nemški proizvajalec 155-milimetrskih izstrelkov, ki so ključni za vojno v Ukrajini. Podjetje bo v prihodnjih tednih v Ukrajini odprlo tovarno oklepnih vozil, kar je po besedah enega od obveščevalnih virov, na katere se sklicuje CNN, za Rusijo zelo skrb vzbujajoče.

Tank panther
Novice To je novi nemški supertank, ki ga bodo morda izdelovali tudi Ukrajinci