Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 1. 2009,
9.27

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2009, 9.27

8 let, 5 mesecev

Richardson odstopil od nominacije za trgovinskega ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Guverner Nove Mehike Bill Richardson je dejal, da odstopa od nominacije za ministra za trgovino v administraciji Baracka Obame, ker proti njemu poteka preiskava v zvezi s političnimi donacijami.

Obama je sporočil, da Richardsonov odstop sprejema z globokim obžalovanjem in dodal, da se je guverner Nove Mehike dokazal kot politik, za katerega je država pomembnejša od lastne kariere. Richardson prepričan, da preiskava ne bo odkrila nič nezakonitega Richardson je v sporočilu za javnost izrazil prepričanje, da zvezna preiskava ne bo odkrila ničesar nezakonitega. Vendar pa je odstopil od nominacije, ker bo preiskava trajala tedne ali mesece in ne želi zavlačevati začetka dela Obamove administracije.

Preiskava skuša ugotoviti podrobnosti o dejstvu, da je podjetje iz Kalifornije CDR Financial Products, ki je prispevalo denar za Richardsonove politične kampanje, dobilo milijardo dolarjev vreden posel z državo Nova Mehika.

Kandidiral za demokratsko nominacijo Nekdanji veleposlanik pri ZN in minister za energijo v administraciji Billa Clintona Richardson je lani kandidiral za demokratsko predsedniško nominacijo, vendar je zaradi nizke podpore kmalu odstopil in podprl Obamo. Nekaj časa je bil v igri za državnega sekretarja, vendar je Obama izbral Hillary Clinton, Richardsona pa predlagal za ministra za trgovino.

Težave pred zaprisego ameriškega kongresa

Jutri v Washingtonu prisega nov, 11. ameriški kongres, vendar pa imajo demokrati v senatu precej težav že pred tem. Težave so nastale zaradi sedežev iz Illinoisa in Minnesote, ki ju brez vseh potrebnih potrdil skušata zasesti Roland Burris in Al Franken.

Brez teh dveh sedežev imajo demokrati z dvema neodvisnima senatorjema skupaj 57 sedežev v 100-članskem senatu, kar je udobna večina, a ne zadostna za preprečitev republikanske obstrukcije oziroma filibustra, za kar je potrebno 60 glasov. Tudi z Burrisom in Frankenom bi imeli senatorja premalo.

Demokrati so se želeli nemudoma po prisegi začeti ukvarjati s predlogom zakona o gospodarski stimulaciji in obnovi, vendar se bodo morali najprej ukvarjati sami s sabo.

Ne spreglejte