Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
9.46

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ZDA sovražni govor

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 9.46

8 let, 3 mesece

Republikanci: muslimani so stekli psi, ki jih je treba registrirati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med ameriškimi predsedniškimi kandidati se razširja šokantna islamofobna retorika, ki je nihče ne zazna kot sovražni govor.

Dan po pariških napadih se je v ameriških medijih pojavila trditev, da je to dan, ko je Donald Trump postal predsednik Združenih držav Amerike. Napadi so namreč kot voda na mlin Trumpovi protipriseljenski retoriki, ki jo je nemudoma še zaostril v brezkompromisne in šokantne islamofobne izjave.

Nadzor nad džamijami in seznam muslimanov Donald Trump je denimo izjavil, da je treba vse muslimane v ZDA registrirati in jim izdati posebne osebne izkaznice. Izjava je naletela na ostre kritike. Njegov protikandidat Jeb Bush je dejal, da je ta ideja "nagnusna". Židovska skupnost v ZDA je v izjavi zapisala, da je "Trumpova izjava strah vzbujajoča in odvratna".

Trump se je skušal pozneje od izjave distancirati, toda trditev o registru muslimanov je ponovil več kot enkrat in zatrdil, da bi definitivno morali uvesti bazo podatkov za sledenje muslimanom. Na vprašanje NBC, ali ni to podobno, kot so nacisti sestavljali sezname Judov, ni želel odgovoriti. Je pa za Fox News razložil, da "želi, da se naredi seznam sirskih beguncev, ki jih bo v državo sprejel Barack Obama, če mu republikanci tega ne bomo preprečili". Ter dodal, da mora biti uveden dodaten nadzor vseh džamij v Ameriki.

Begunci so stekli psi in kobre Toda Trump še zdaleč ni edini republikanec, ki razširja islamofobijo. Ben Carson, tudi republikanski kandidat za ameriškega predsednika, je denimo sirske begunce primerjal s psi: "Nekateri izmed njih imajo steklino, zato jih ne smemo spustiti v bližino naših otrok." Carson je tudi izjavil, da nikakor ne bi mogel podpreti muslimanskega kandidata za ameriškega predsednika, ker "ta vera ni v skladu z ameriško ustavo".

Islamofobne izjave pa niso omejene le na predsedniške kandidate. Teksaški republikanec Sid Miller je na Facebooku zapisal, da so "sirski begunci kot kobre. Gotovo, nekateri ne bodo pičili, a povejte mi, kateri so to".

Agencija za židovsko-krščanske vrednote Republikanski senator Ted Cruz, ki je tudi predsedniški kandidat, je pozval k prepovedi sprejemanja muslimanskih beguncev iz petih bližnjevzhodnih držav, medtem ko bi krščanske begunce iz istih držav sprejeli.

Podoben predlog je dal tudi Jeb Bush, ki je dodal, da bi morali za vsakega begunca, ki se izreče za kristjana, preveriti, če je to res, preostale begunce pa poslati v muslimanske države. Guverner Ohia John Kasich pa je predlagal novo zvezno agencijo, ki bi na Bližnjem vzhodu razširjala "židovsko-krščanske zahodne vrednote".

Za nameček pa so guvernerji 30 zveznih držav sporočili, da ne bodo sprejemali sirskih beguncev, ker bi med njimi lahko bili teroristi.

Pozabljena retorika tolerance Georgea W. Busha Retorika republikancev v zvezi z begunci in muslimani je ta hip bližja skrajni desnici kot pa republikanski stranki, ki je za časa Georgea W. Busha vztrajno ponavljala, da Amerika ni v vojni z muslimani, temveč s teroristi. Leta 2001 je Bush šest dni po napadu na World Trade Center obiskal mošejo v Washingtonu in razlagal o toleranci do muslimanov in nepopustljivosti do teroristov, "ki so ugrabili islam".

George W. Bush ni veljal za najbolj modrega politika, a je z današnjega stališča politično korekten in zrel politik. No, taki so bili vsaj njegovi tedanji politični svetovalci, ki so mu svetovali retoriko tolerance. Celo Barack Obama, ki se je na srečanju G-20 v Turčiji mednarodni javnosti opravičeval za republikanske islamofobne izjave, se je skliceval na Georgea W. Busha: "Velikokrat se nisem strinjal z Georgeem W. Bushom, toda ponosen sem, da je po 9/11 jasno opozoril, da nismo v vojni z islamom. Voditelji njegove stranke bi morali slediti njegovemu zgledu."

Islamofobne izjave niso zaznane kot sovražni govor Toda antiislamska retorika se širi tudi v medijih, predvsem v republikanskih. V WorldNetDaily so denimo v uvodniku zapisali, da ni dovolj, da bi porazili le IS, temveč bi "morali milijardam muslimanov po svetu dati lekcijo in Meko zravnati z zemljo".

Kar je še bolj šokantno, je, da ameriška javnost teh izjav ne zazna kot sovražni govor, temveč kot politično retoriko, ki v veliki meri nagovarja volivce predsedniških volitev. Toda lahko se zgodi, da bo eden od teh kandidatov predsednik ZDA. V anketah Bloomberga iz preteklega tedna 69 odstotkov republikancev nasprotuje sprejetju sirskih beguncev, 24 odstotkov pa jih meni, da bi moral biti predsednik Donald Trump.

Ne spreglejte