Petek,
11. 10. 2024,
12.02

Osveženo pred

1 ura, 29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,41

Natisni članek

Natisni članek

Rusija Turkmenistan Vladimir Putin

Petek, 11. 10. 2024, 12.02

1 ura, 29 minut

Putin v Turkmenistanu o potrebi po oblikovanju novega svetovnega reda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,41
Vladimir Putin | Vladimir Putin je po poročanju ruskih medijev opozoril, da nastajajo novi močni centri gospodarske rasti, finančnega in političnega vpliva, predvsem na globalnem vzhodu in jugu. | Foto Reuters

Vladimir Putin je po poročanju ruskih medijev opozoril, da nastajajo novi močni centri gospodarske rasti, finančnega in političnega vpliva, predvsem na globalnem vzhodu in jugu.

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na konferenci v turkmenski prestolnici Aškabad dejal, da so mednarodni odnosi vstopili v obdobje temeljnih sprememb. Po njegovem je potreben nov svetovni red, ki odraža raznolikost celotnega planeta. Putin se bo ob robu dogodka srečal tudi z iranskim predsednikom Masudom Pezeškianom.

"Mednarodni odnosi so vstopili v obdobje globalnih, temeljnih sprememb. V svetu se oblikuje nov svetovni red, ki odraža raznolikost celotnega planeta, in ta naravni proces je nepovraten," je v govoru na mednarodnem političnem forumu dejal Vladimir Putin, kot povzemajo tuje tiskovne agencije.

Putin je po poročanju ruskih medijev tudi opozoril, da nastajajo novi močni centri gospodarske rasti, finančnega in političnega vpliva, predvsem na globalnem vzhodu in jugu. V govoru, ki ga je v živo prenašala ruska televizija, je dejal še, da se svet "sooča z grožnjami brez primere, ki jih povzročajo civilizacijske razprtije, medetnični in medverski konflikti".

Herbert Kickl
Novice Je to trdnjava Putinovih zaveznikov tik ob Sloveniji?

Putin naj bi se na pogovorih sestal tudi s turkmenskim kolegom Serdarjem Berdimuhamedovim, ki gosti današnji dogodek, posvečen 300. obletnici rojstva velikega turkmenskega pesnika in misleca Mahtumkulija Fragija.

Srečanja v Aškabadu se sicer udeležujejo številni regionalni voditelji, med drugim iz Kazahstana, Mongolije in Pakistana, pa tudi iranski predsednik Masud Pezeškian, s katerim se je Putin srečal ob robu dogodka.

Prvo srečanje v živo z iranskim predsednikom

Voditelja sta v približno uro dolgem pogovoru poudarila dobre odnose med državama in pozdravila podobne poglede na dogodke v svetu. Putin pa je dejal, da so vezi s Teheranom za Moskvo "prednostne".

"Odnosi z Iranom so za nas prioriteta in se zelo dobro razvijajo" je dejal Putin. "Aktivno sodelujeva na mednarodnem prizorišču in najini pogledi na dogajanje v svetu so si pogosto zelo podobni," je izjavil ruski predsednik po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

To je bilo njuno prvo srečanje v živo. Doslej sta se voditelja slišala le po telefonu. Do njunega srečanja je prišlo sredi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu, ki jih zaznamuje vojna v Gazi ter spopadi med izraelsko vojsko in proiranskim libanonskim gibanjem Hezbolah.

Pezeškian je v izjavi za rusko televizijo obsodil izraelske napade na civiliste in glede na ruski prevod zatrdil, da Izrael podpirajo zahodne sile.

Herbert Kickl
Novice Bodo Putinovi prijatelji zavladali Avstriji?

Iranski predsednik naj bi se s Putinom znova srečal na vrhu skupine hitro rastočih gospodarstev (Brics), ki bo od 22. do 24. oktobra v ruskem Kazanu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odnosi med Rusijo in Iranom - obe državi sta pod sankcijami Zahoda - so se okrepili po ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022, pri čemer Teheran po trditvah Zahoda in Kijeva Moskvi dobavlja orožje za vojno proti Ukrajini.

Predsednik Rusije
Novice Putin znova zagrozil z uporabo jedrskega orožja
Donald Trump in Vladimir Putin
Novice Putin Trumpu: Nikomur ne povej o tem darilu
Andrew McCabe
Novice Nekdanji preiskovalec FBI: Trump je neke vrste ruski agent