Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 1. 2018,
9.29

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Natisni članek

ZDA Donald Trump ženske ženske protesti pussy hat

Nedelja, 21. 1. 2018, 9.29

6 let, 3 mesece

Rožnate kape "pussy hat" – nov simbol protesta proti Trumpu #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Pussy hat | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na prvo obletnico prisege Donalda Trumpa za predsednika ZDA so se po večjih in manjših ameriških mestih odvijale množične demonstracije žensk. Protestnice so napovedale, da bodo v še večjem številu novembra prišle v Las Vegas, kjer bodo takrat ključne kongresne volitve.

Predsednik ZDA Donald Trump se je na val protestov, ki so bili v kar 250 mestih po ZDA, odzval z ironijo in sarkazmom. "Čudovito vreme po naši veliki državi je kot nalašč za ženske pohode. Udeležite se proslave zgodovinskih prelomnic in doslej nedoživetega gospodarskega uspeha zadnjih 12 mesecev. Ženska stopnja brezposelnosti je najnižja v 18 letih," je na Twitterju zapisal Trump.

Trumpove šale njegovih nasprotnikov niso prepričale

Njegovi nasprotniki in nasprotnice niso uživali v šali. Na predsednika se je takoj vsula toča kritik, češ da provocira oziroma ne dojema smisla zborovanj. Ta se nadaljujejo tudi danes, pri čemer naj bi bil največji dogodek v Las Vegasu, kjer bo volilni izid novembra ključen za to, kdo bo imel prihodnje leto oblast v senatu.

V soboto so se največji protesti odvili v Washingtonu, New Yorku, San Franciscu, Los Angelesu in Denverju. Udeleženke so nosile transparente ter rožnata pokrivala, ki so jih krstile za "pussy hat". V angleščini pussy pomeni ali mačko ali ženski spolni organ.

Tako imenovani pussy hat očitno postaja nov simbol boja proti Donaldu Trumpu. | Foto: Reuters Tako imenovani pussy hat očitno postaja nov simbol boja proti Donaldu Trumpu. Foto: Reuters

Protestnice vzklikale: Zgrabimo jih za kongresne volitve!

Pred volitvami leta 2016 je namreč prišel na dan videoposnetek, v katerem se Trump hvali, da lahko kot slaven in bogat moški z ženskami dela, kar hoče, med drugim jih lahko nekaznovano zgrabi za mednožje. Eden od najpopularnejših sloganov letošnjega protesta je bil tako: "Zgrabimo jih za kongresne volitve."

V Washingtonu sta protestnice nagovorili voditeljica kongresnih demokratov Nancy Pelosi in senatorka Kirsten Gillibrand, ki o predsedniku nista našli lepih besed, napovedali sta, da bodo kongresne volitve pokazale, kaj si Američani mislijo o predsedniku in njegovi stranki. Demokrati so sicer v manjšini tako v predstavniškem domu kot senatu, a ankete jim napovedujejo prevzem večine vsaj v predstavniškem domu.

"Danes Trumpu pošiljamo sporočilo, naj pogleda skozi okno. Oglej si nas, sliši nas in začuti našo moč," je v Washingtonu dejala predsednica Nacionalne organizacije žensk Toni Van Pelt in dodala, da jih njegovo nasilje, sovražni govor in tviti ne bodo ustavili.

Ne spreglejte