Sobota,
27. 10. 2018,
21.13

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Katalonija Španija

Sobota, 27. 10. 2018, 21.13

5 let, 6 mesecev

Puigdemont na obletnico razglasitve katalonske samostojnosti z novo stranko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Carles Puigdemont | V Kataloniji obeležujejo eno leto od razglasitve samostojnosti, nekdanji voditelj te španske avtonomne pokrajine Carles Puigdemont pa na ta dan ustanavlja novo stranko.  | Foto Reuters

V Kataloniji obeležujejo eno leto od razglasitve samostojnosti, nekdanji voditelj te španske avtonomne pokrajine Carles Puigdemont pa na ta dan ustanavlja novo stranko.

Foto: Reuters

V Kataloniji obeležujejo eno leto od razglasitve samostojnosti, nekdanji voditelj te španske avtonomne pokrajine Carles Puigdemont pa na ta dan ustanavlja novo stranko. Puigdemont se trudi podporo zbrati iz Belgije, kjer živi v prostovoljnem izgonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova stranka nosi ime La Crida, kar pomeni poziv. Njen ustanovni kongres bo potekal danes zvečer, vendar pa so imeli njeni privrženci kar nekaj težav z zagotavljanjem obširnejše podpore. Številni zagovorniki neodvisnosti so namreč za zapahi, drugi pa so se odločili za bolj zmerno politično pot.

"Leto, ki nas ločuje od zgodovinskega datuma, se ni odvilo po naših željah," je v televizijskem nagovoru dejal novi katalonski voditelj Quim Torra. "A poti nazaj ni," je dodal in zahteval oprostitev voditeljev gibanja za neodvisnost, ki naj bi se v prihodnjih mesecih zagovarjali pred sodišči.

barcelona, katalonija
Novice Madrid ohranja neposredni nadzor nad Katalonijo

Ustanovitev neodvisne Katalonije

V Kataloniji je 1. oktobra 2017 kljub prepovedi španskih sodišč potekal referendum o katalonski neodvisnosti. Katalonski regionalni parlament je nato 27. oktobra potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije.

Razglasitev neodvisnosti je Španijo potisnila v politično krizo. Osrednja vlada v Madridu je odstavila Puigdemonta, ki je nato zbežal v Belgijo, razpustila parlament in Kataloniji začasno odvzela avtonomijo.

"Leto, ki nas ločuje od zgodovinskega datuma, se ni odvilo po naših željah," je v televizijskem nagovoru dejal novi katalonski voditelj Quim Torra. | Foto: Reuters "Leto, ki nas ločuje od zgodovinskega datuma, se ni odvilo po naših željah," je v televizijskem nagovoru dejal novi katalonski voditelj Quim Torra. Foto: Reuters

Zavzemanje za dialog

Po prisegi nove katalonske vlade junija letos je Katalonija znova dobila avtonomijo, istega meseca pa je zaprisegla nova španska vlada pod vodstvom socialista Pedra Sancheza, ki se zavzema za dialog, tako da so se napetosti med Madridom in Barcelono umirile.

Torra, ki se po nasvete redno obrača na Puigdemonta, vodi razdeljeno vlado. V njej so tako zagovorniki neodvisnosti za vsako ceno kot tudi tisti, ki se namesto tega zavzemajo za dialog s Sanchezovo vlado.

Ta teden je sicer špansko vrhovno sodišče odločilo, da bo moralo 18 nekdanjih katalonskih političnih in civilnodružbenih voditeljev zaradi svoje vloge v poskusu razglasitve katalonske neodvisnosti sesti na zatožno klop. Sojenje bi se lahko začelo v začetku leta 2019.

carles puigdemont, katalonija
Novice Katalonci o slovenski zgodbi lahko le sanjajo

Prvo srečanje

Današnje prvo srečanje podpornikov Puigdemontove stranke naj bi se odvilo v mestu Manresa v središču Katalonije, nedaleč od zapora, kjer so pridržani osumljeni voditelji. Puigdemonta naj bi podporniki poslušali prek video nagovora.

Medtem se je več deset aktivistov separatistične organizacije ANC zbralo pred sedežem regionalnih oblasti in zahtevalo objavo deklaracije o neodvisnosti v uradnem listu. "Obletnica je grenko-sladka, dan velikega upanja, ki se ni uresničilo," je menila predsednica ANC Elisenda Paluzie. Tudi sicer se danes po vsej Kataloniji obetajo shodi in protesti.

Puigdemont naj bi v prihodnjih dneh predstavil svet republike, neke vrste katalonsko vlado v izgnanstvu v Belgiji. Ta naj bi nadaljevala prizadevanja za neodvisnost. "Ne govorimo o senu, govorimo o realnosti, govorimo o Republiki Kataloniji," navaja TV oglas nove stranke.

Carles Puigdemont
Novice Puigdemont pozval špansko vlado, naj se pogovarja s Katalonijo