Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 7. 2008,
9.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 5. 7. 2008, 9.05

8 let, 3 mesece

Protesti na Japonskem pred vrhom G-8

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Okoli 5000 aktivistov in kmetov iz vsega sveta se je danes zbralo v japonskem mestu Saporo, na protestih pred vrhom sedmih gospodarsko najrazvitejših držav sveta in Rusije (G-8).

Vrh se bo začel v ponedeljek v letoviščem mestu Tojako, ki zaradi varnostnih ukrepov ni dostopen. Na protestu so veljali strogi varnostni ukrepi. Več tisoč policistov s čeladami in ščiti je nadzorovalo mestni park, kjer so se zadrževali protestniki, med njimi so bili kmetje, študenti, protivojni protestniki in sindikalisti. Med protestniki in policijo je tudi prišlo do spopadov. Policija je zaradi tega aretirala štiri protestnike.

Vstop v državo prepovedali 19 Korejcem Pretekla srečanja skupine so že zaznamovali nasilne demonstracije, na primer med vrhom junija lani v nemškem Heiligendammu so protestniki metali steklenice, napolnjene z bencinom in kamenje. Japonci so se temu želeli izogniti, tako so vstop v državo prepovedali 19 državljanom Južne Koreje, nekatere pa so še zadržali na letališču. Neki predstavnik zveze korejskih sindikalistov je to dejanje kritiziral in povedal, da to ne bo ustavilo njihovih namenov, medtem ko organizatorji protestov, ki so pričakovali okoli 10000 udeležencev, pozivajo k nenasilju in proti spopadom s policijo.

"Posvetite se proizvajalcem hrane!" Že pred protestom se je zbralo okoli sto kmetov in ribičev, ki so pozivali skupino G-8, naj se bolj posveti proizvajalcem hrane. Japonski pridelovalec riža Eiči Hajašizaki je povedal, da bi morale biti zaloge in oskrbovanje s hrano bolj uravnotežene.

Svetovne cene hrane so se po podatkih Svetovne banke v zadnjih dveh letih skoraj podvojile, kar je povzročilo proteste in nemire po različnih državah v razvoju.

Voditelji osmih svetovnih velesil, Velike Britanije, Kanade, Nemčije, Italije, Japonske, Francije, ZDA in Rusije, naj bi se na srečanju zedinili o novem sistemu za zaloge hrane, ki bi pomagal najrevnejšim državam.

Ne spreglejte