Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
7.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 3. 2013, 7.21

7 let, 12 mesecev

Preložena obravnava v primeru tožbe Zagrebške banke proti LB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zagrebško sodišče je za nedoločen čas preložilo obravnavo v enem od primerov tožb Zagrebške banke proti Ljubljanski banki in Novi Ljubljanski banki.

Sodba je bila napovedana za ponedeljek, 4. marca, so potrdili na zagrebškem občinskem sodišču. Kot so dodali, je preložitev obravnave zahtevala Zagrebška banka. O datumu nove obravnave bo sodnik naknadno pisno obvestil stranke v postopku. Neuradno naj bi akterji spora čakali na morebiten dogovor Hrvaške in Slovenije glede spora o LB. Hrvaška vlada je v letih 1995 in 2001 pooblastila Zagrebško banko in Privredno banko Zagreb (PBZ), da v njenem imenu vodita več kot 20 postopkov izterjave izplačila dolgov LB, ki so bili po razpadu Jugoslavije preneseni v hrvaški javni dolg, nato pa preko Zagrebške banke in PBZ izplačani hrvaškim varčevalcem LB.

V javni dolg prenesenih 272 milijonov evrov Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva je bilo v javni dolg prenesenih in izplačanih 544,4 milijona takratnih nemških mark (okoli 272 milijonov evrov). Ravno umik pooblastil za te tožbe je pogoj, ki ga je postavila Slovenije za začetek postopka ratifikacije pristopne pogodbe Hrvaške z EU. Zagreb in Ljubljana sta po srečanju hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić in njenega donedavnega slovenskega kolega Karla Erjavca trdila, da sta le še korak od dogovora. Sicer pa o podrobnostih nista želela govoriti.

Srečanje Milanovića in Janše še ni potrjeno Nato je slovenski premier, ki od srede opravlja tekoče posle, Janez Janša, Erjavca umaknil z reševanja problema LB in napovedal srečanje s hrvaškim premierom Zoranom Milanovićem 10. marca na Hrvaškem. Pred tem datumom naj bi Erjavčevo pogajalsko delo končal državni sekretar Tone Kajzer. Pusićeva in Kajzer sta bila po navedbah hrvaških virov "v komunikaciji", sicer pa uradne potrditve njunega domnevnega srečanja prejšnji petek ni bilo. Hrvaška vlada ni želela potrditi niti napovedanega srečanja Milanovića in Janše.

Bratušek: Do ratifikacije bi lahko prišlo takoj po srečanju ministrov in premierov Medtem je prišlo do zapletov na slovenski politični sceni in Janševa vlada od srede opravlja tekoče posle. Novi predsednik državnega zbora Janko Veber je po izvolitvi v sredo v televizijski oddaji Odmevi izjavil, da je ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe odvisna od tega, kdaj bo Janša sklenil pogovore s Hrvaško o LB. Mandatarka za sestavo nove slovenske vlade Alenka Bratušek pa je v pogovoru za današnji Večernji list izjavila, da Slovenija lahko opravi ratifikacijo "takoj po srečanju ministrov in premierov".

V soboto srečanje Pahorja in Josipovića Pojasnila je, da se morata najprej srečati zunanja ministra Hrvaške in Slovenije, potem pa tudi premiera. "Upam, da bomo sklenili dogovor," je dodala. Kdaj naj bi se to zgodilo, pa ni napovedala. Iz hrvaške vlade danes niso odgovorili, ali se bosta Milanović in Janša v kratkem srečala, ali pa bo do srečanja premierov prišlo po oblikovanju nove slovenske vlade. Za soboto je sicer potrjeno srečanje predsednikov Slovenije in Hrvaške, Boruta Pahorja in Iva Josipovića, ob robu slavnostne skupščine Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu.

Ne spreglejte