Ponedeljek,
28. 10. 2024,
16.39

Osveženo pred

4 ure, 10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Natisni članek

Nemčija odpuščanja tovarna Volkswagen

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 16.39

4 ure, 10 minut

Potop nemškega Volkswagna? Zapirajo tovarne, množično odpuščajo delavce.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,75
Volkswagen tovarna Španija Pamplona | Vodstvo Volkswagna načrtuje tudi množična odpuščanja.  | Foto Volkswagen

Vodstvo Volkswagna načrtuje tudi množična odpuščanja.

Foto: Volkswagen

Nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen namerava zapreti vsaj tri tovarne v Nemčiji, število zaposlenih pa oklestiti za več deset tisoč, je danes zaposlenim pri tem avtomobilskem velikanu razkrila vodja sveta delavcev Daniela Cavallo. Preostale tovarne v državi naj bi optimizirali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih sveta delavcev je najbolj na udaru Volkswagnova tovarna v Osnabrücku, ki pred nedavnim v nasprotju s pričakovanji ni dobila novega naročila avtomobilskega podjetja Porsche.

Načrtujejo množična odpuščanja

Vodstvo Volkswagna načrtuje tudi množična odpuščanja. Kot je povedala Cavallo, bi lahko prišlo do zapiranj celotnih oddelkov, možna je tudi njihova selitev v tujino.

Varčevalni ukrepi bodo po njenih besedah zadevali vse Volkswagnove tovarne v Nemčiji. "Nobena od njih ni varna," je poudarila.

V sindikatu IG Metall, ki zastopa večino zaposlenih v avtomobilski družbi, so ogorčeni. "Nož so zarili globoko v srce prizadevne delovne sile," se je na novico odzval Thorsten Gröger iz sindikata.

"Pričakujemo, da bosta Volkswagen in njegov upravni odbor za pogajalsko mizo namesto fantazij o odpuščanju začrtala izvedljive koncepte za prihodnost. Doslej je delodajalska stran predstavljala komaj kaj več kot prazne fraze," je bil oster.

Potem ko je Volkswagen septembra prekinil več kot 30 let star kolektivni dogovor o zaščiti delovnih mest, so namreč predstavniki vodstva in sindikata začeli pogajanja za novo kolektivno pogodbo. IG Metall je septembra neuspešno zahteval sedemodstotno zvišanje plač. Namesto tega naj bi v podjetju zdaj po besedah Cavallo želeli izpeljati 10-odstotno znižanje plač in zamrznitev povišanj plač za dve leti.

"Ti podivjani načrti upravnega odbora nikakor niso sprejemljivi in kršijo vse, kar smo v podjetju doživeli v zadnjih desetletjih," je dejal Gröger.

V Volkswagnu informacij neposredno še niso komentirali 

V Volkswagnu informacij v zvezi z zapiranjem in odpuščanji neposredno še niso komentirali, prvi mož Volkswagnovih osebnih vozil Thomas Schäfer je dejal le, da ne morejo nadaljevati kot doslej. "V naših obratih v Nemčiji nismo dovolj produktivni. Naši tovarniški stroški so trenutno od 25 do 50 odstotkov nad načrtovanimi. To pomeni, da so posamezni nemški obrati dvakrat dražji od konkurence," je utemeljil.

"Če ne bomo obsežno ukrepali in vnovič okrepili konkurenčnosti, si v prihodnosti ne bomo mogli privoščiti večjih naložb," pa je opozoril vodja kadrov Gunnar Kilian. "Dejstvo je, da je situacija resna, odgovornost pogajalskih partnerjev pa ogromna," je ocenil in dodal, da bi morali socialni partnerji razpravo o prihodnosti podjetja voditi interno.

Pogajalci naj bi se sicer vnovič srečali v sredo.

Nemške oblasti Volkswagen pozvale k zaščiti delovnih mest 

Medtem pa so nemške oblasti že pozvale Volkswagen k zaščiti delovnih mest. Kot so sporočili iz Berlina, je stališče nemškega kanclerja Olafa Scholza jasno: "Namreč, da se morebitnih napačnih odločitev vodstva v preteklosti ne bi smelo reševati na račun delavcev."

Volkswagen v največjem gospodarstvu v območju evra zaposluje okoli 120 tisoč ljudi. Približno polovica jih dela na sedežu podjetja in v osrednji tovarni v mestu Wolfsburg na severu države.

Skupaj ima podjetje v Nemčiji deset tovarn; šest na Spodnjem Saškem, tri na Saškem in eno v Hessnu.

Glede na prekinitev kolektivnega dogovora o zaščiti delovnih mest lahko začne odpuščati sredi leta 2025. Podjetje sicer v Nemčiji še nikoli ni zaprlo nobene tovarne, tudi sicer tega v svetu ni storilo že več kot tri desetletja.

Volkswagen ID.1
Avtomoto Kdo bo izdeloval poceni VW? Nemci že izviseli, za posel očitno tri države.
Martin Winterkorn
Avtomoto Je resneje bolan? 77-letnemu bivšemu šefu VW prestavili sojenje.
Autostadt Wolfsburg Volkswagen
Avtomoto Kje tičijo razlogi? Volkswagen že drugič letos znižal napoved dobička.
Volkswagen polo PRIMA
Avtomoto Konec po 40 letih: proizvodnja VW pola se umika iz Evrope