Petek,
9. 8. 2024,
10.34

Osveženo pred

5 ur, 7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
policija Taylor Swift koncert Avstrija Dunaj

Natisni članek

Petek, 9. 8. 2024, 10.34

5 ur, 7 minut

Pridržali še četrtega osumljenca, ki je načrtoval pokol na koncertu Taylor Swift

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Avstrijska policija | Po odpovedi treh koncertov ameriške pevke Taylor Swift na Dunaju je avstrijska policija doslej aretirala že štiri osebe. | Foto Reuters

Po odpovedi treh koncertov ameriške pevke Taylor Swift na Dunaju je avstrijska policija doslej aretirala že štiri osebe.

Foto: Reuters

Avstrijska policija je pridržala še enega osumljenca, ki je načrtoval teroristični napad na enem izmed koncertov Taylor Swift na Dunaju, je na novinarski konferenci povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. 18-letni državljan Iraka, ki so ga aretirali v četrtek zvečer na Dunaju, naj bi bil seznanjen z načrti 19-letnega Berana A. iz Ternitza v Spodnji Avstriji.

Po odpovedi treh koncertov ameriške pevke Taylor Swift na Dunaju je avstrijska policija doslej aretirala že štiri osebe, povezane z načrtovanjem terorističnega napada na enem izmed njenih koncertov.

Beran A., osumljeni načrtovanja terorističnega napada na Dunaju
Novice Zaradi terorističnih groženj na Dunaju odpovedali koncerte Taylor Swift #video

Oboževalce bi napadel z mačetami in noži

Po besedah ministra Karnerja so pred kratkim pridržali 18-letnega Iračana, ki je prisegel zvestobo skrajni skupini Islamska država, preiskujejo pa ga zaradi poskusa množičnega umora. Najstnik prihaja iz kroga 19-letnega glavnega osumljenca Berana A. in naj bi bil z njegovimi načrti seznanjen. Med koncertom je nameraval z avtom zapeljati v več deset tisoč oboževalcev, ki so stali pred stadionom, nato pa jih napasti z mačetami in noži ter na koncu aktivirati bombo. Pri sebi je že imel tekoče eksplozivno sredstvo, ki ga je izdelal sam.

Poleg omenjenih oseb je policija pridržala tudi 15-letnika s turškimi koreninami, ki je naveden kot priča, ter 17-letnika s hrvaško-turškimi koreninami. Zadnji je bil zaposlen v podjetju, ki naj bi na stadionu izvajalo storitve čiščenja, pri sebi pa je imel material skrajne skupine Islamska država in teroristične mreže Al Kaida. 

Medtem ko je 19-letnik priznal, da je načrtoval napad na koncertu ameriške pevke, 17-letnik še vedno noče pričati. Obtožnica ju bremeni sodelovanja v skupini Islamska država ter zastopanja njenih ciljev. Oba so v četrtek prepeljali v preiskovalni pripor Wiener Neustadt. Dvojico še vedno preiskujejo zaradi terorističnega združevanja in kriminalne organizacije, je sporočila tiskovna predstavnica državnega tožilstva.

Pevka se na grožnje in odpoved koncertov še vedno ni odzvala, medtem ko so njeni oboževalci obupani in v solzah.

Koncertov v Londonu ne bodo odpovedali

Po odpovedi koncertov Taylor Swift na Dunaju, ki so bili načrtovani od četrtka do sobote, v Londonu nadaljujejo s pripravami na pevkine koncerte na stadionu Wembley, je napovedal londonski župan Sadiq Khan. Pevka naj bi imela v Londonu pet nastopov, in sicer od 15. do 20. avgusta.

Britanska ministrica Diana Johnson, odgovorna za policijo, je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa napovedala, da bo Scotland Yard pred koncerti Taylor Swift na londonskem stadionu Wembley preučil vse podatke obveščevalnih služb. 

Khan pa je za Sky News povedal, da se London veseli vrnitve Taylor Swift. Dodal je, da imajo ogromno izkušenj s policijskim nadzorom takšnih dogodkov, saj so se veliko naučili po grozljivem napadu v Manchester Areni, v katerem je bilo leta 2017 na koncertu Ariane Grande ubitih 22 ljudi. Kot je še povedal, policija tesno sodeluje z mestno hišo in prireditelji koncertov.

Preberite tudi: 

Solze oboževalcev po odpovedi koncertov na Dunaju
Trendi Po odpovedi koncertov Taylor Swift se odzivajo tudi slovenski oboževalci #video
Ed Sheeran, hrvaška policija
Trendi Na koncertu Eda Sheerana v Zagrebu bodo poostrili varnostni nadzor