Četrtek,
5. 10. 2023,
15.42

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,14

Natisni članek

Natisni članek

civilisti vojna Rusija napad Ukrajina

Četrtek, 5. 10. 2023, 15.42

11 mesecev, 4 tedne

Pokol v Ukrajini, Rusi ubili najmanj 51 civilistov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,14

V ruskem raketnem napadu na kavarno v vzhodni regiji Harkova je umrlo najmanj 51 civilistov, vključno s šestletnim otrokom, poroča Reuters.

Raketni napad je sredi popoldneva zdesetkal kavarno in trgovino v vasi Groza v okrožju Kupjansk v Harkovu, ki je bila takrat polna moških, žensk in otrok, so najprej poročali tuji mediji.

napad, trgovina, Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pokol že označil za "brutalen ruski zločin".

"Očitno brutalen ruski zločin – raketni napad na navadno trgovino z živili, povsem namerno teroristično dejanje. Do zdaj je znano, da je bilo ubitih najmanj 48 ljudi. Ranjenim smo zagotovili pomoč," je po poročanju ukrajinskih medijev prek omrežja Telegram sporočil Zelenski. Ob tem je izrazil sožalje vsem, ki so v napadu izgubili sorodnike ali prijatelje.

Pozneje so sporočili, da je umrlo najmanj 51 ljudi, med njimi šestletnica, še šest ljudi je bilo ranjenih, je sporočilo ukrajinsko generalno tožilstvo.

Zapisal je še, da je bil napad na kavarno in ne trgovino z živili, prebivalci vasi Groza pa naj bi se tam zbrali po pogrebu umrlega sovaščana.

S prizorišča objavljajo grozljive fotografije trupel žrtev, postavljenih ob cesti. 

napad, trgovina, Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters

"To je bil nameren in barbarski napad" 

Odzvalo se je tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo, ki je v objavi na omrežju X zapisalo, da je Rusija "namerno in barbarsko napadla civilne cilje – kavarno in trgovino v vasi Groza v okrožju Kupjansk". 

O napadu so danes poročali tudi iz regije Herson na jugu Ukrajine, kjer naj bi ruske sile obstreljevale bolnišnico v mestu Berislav, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočil vodja regionalne vojaške uprave Oleksandr Prokudin. V napadu naj bi bila poškodovana voznik reševalnega vozila in zdravnik, smrtnih žrtev pa Prokudin ni omenjal.

Zelenski je po napadu v regiji Harkov na Telegramu zapisal še, da je "ruski teror treba zaustaviti", in kritiziral vse, ki podpirajo Rusijo ali ji pomagajo pri izogibanju sankcijam, ki so bile proti njej uvedene po invaziji na Ukrajino februarja lani, piše STA. Ob tem se je zahvalil vsem voditeljem in narodom, ki podpirajo Ukrajino.

"Pogovarjamo se z evropskimi voditelji, zlasti o krepitvi naše zračne obrambe in naše vojske, o zaščiti naše države pred terorizmom," je dodal Zelenski, ki se trenutno mudi v Granadi na jugu Španije, kjer poteka zasedanje Evropske politične skupnosti (EPS). Ukrajinski predsednik je med drugim pozval k evropski enotnosti proti ruski agresiji in poudaril pomen "obrambnega ščita" pred ruskimi napadi z raketami in droni.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je najostreje obsodil napad na civiliste. "Napadi na civiliste in civilno infrastrukturo so po mednarodnem humanitarnem pravu prepovedani in jih je treba takoj končati," je pozval Guterres prek svojega tiskovnega predstavnika Stephana Dujarrica. Ob tem je dal vedeti, da so predstavniki ZN na terenu prepričani, da je za napad kriva Rusija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napad je obsodila tudi posebna odposlanka ZN za humanitarne zadeve Denise Brown. Podobe tragedije je označila za grozljive, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Namerni napad na civiliste ali civilno infrastrukturo je vojni zločin," je dodala.

Robert Golob
Novice Golob na tretjem zasedanju EPS: Moramo biti previdni
Robert Fico
Novice Na slovaških volitvah zmagal proruski politik
Ukrajinski vojak z dronom
Novice Ukrajinski dron napadel helikoptersko bazo v Sočiju