Ponedeljek,
2. 5. 2022,
20.29

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

90

Natisni članek

žrtve Rusija Ukrajina vojna

Ponedeljek, 2. 5. 2022, 20.29

1 leto, 11 mesecev

Šef ukrajinskih obveščevalcev: Vojna se bo končala le, če ... #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

90

69. dan vojne v Ukrajini. Ukrajinski borec, ki je še vedno v jeklarni Azovstal, je povedal, da je v bunkerjih pod kompleksom ostalo ujetih do 200 civilistov. V jeklarni zmanjkuje hrane in vode. "Če se zgodi najhujše in nam zmanjka hrane, bomo lovili ptice. Pripravljeni smo na vse," je povedal namestnik poveljnika kontroverznega ukrajinskega polka Azov Svjatoslav Palamar. Medtem se v Rusiji nadaljuje čistka nasprotnikov invazije. Med zadnjimi tarčami je tudi Bolšoj teater. Nadaljujejo pa se tudi vdori ruskih letal v zračne prostore evropskih držav. 

Dnevni pregled dogodkov 

20.21 Putin v pogovoru z Macronom pozval k zaustavitvi dobav orožja Ukrajini
19.53 V Irpinu našli trupla 290 civilistov
17.40 Siloviti spopadi na vzhodu Ukrajine, Rusija napadla jeklarno v Mariupolu
16.30 Ukrajinski vojaški vohun meni, da se bo vojna končala le, če ...
16.22 Ukrajinski veleposlanik oster do Scholza, ker ne gre v Kijev
15.36 Johnson nagovoril ukrajinske poslance in obljubil dodatno vojaško pomoč
15.05 "Nora rusofobija in boj proti vsemu, kar je rusko"
13.11 Nemški bojni letali pospremili rusko letalo iz nemškega zračnega prostora
12.35 ZDA svarijo pred rusko priključitvijo samooklicanih republik na vzhodu Ukrajine
11.07 Zelenski: Lavrov za zločine nacistov krivi Jude
10.40 Obsežen požar v skladišču za ruske učbenike
8.40 ZDA: Putin bo vojno Ukrajini napovedal čez teden dni
8.32 Putinova čistka med ruskimi umetniki
8.17 Prizadevanja za evakuacijo civilistov iz Mariupola se nadaljujejo
8.05 Upanje za nove evakuacije iz Azovstala
7.00 Zelenski: Rusija je pozabila vse lekcije druge svetovne vojne
6.00 Palamar: Če nam zmanjka hrane, bomo lovili ptice
22.39 Pod Azovstalom ujetih 200 ljudi
22.15 Ganljiva fotografija deklice 

20.21 Putin v pogovoru z Macronom pozval k zaustavitvi dobav orožja Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes francoskemu kolegu Emmanuelu Macronu v telefonskem pogovoru dejal, da mora Zahod prenehati dobavljati orožje Ukrajini. Prav tako ga je obvestil o "osvoboditvi" mesta Mariupol in se pritožil, da Zahod ignorira ukrajinske napade na ozemlja pod ruskim nadzorom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Putin je v dvournem pogovoru z Macronom, ki je bil tudi prvi pogovor med predsednikoma Rusije in Francije od konca marca, ukrajinske sile obtožil vojnih zločinov in hkrati zatrdil, da Evropska unija tovrstna dejanja ignorira, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudaril je, da bi Zahod lahko pomagal ustaviti ta grozodejstva z ustreznim pritiskom na oblasti v Kijevu ter z ustavitvijo dobave orožja, dodaja nemška tiskovna agencija dpa. Pri tem je obtožil Kijev, da pri pogajanjih ni dosleden in ni pripravljen na resen trud za končanje konflikta, medtem ko ruska stran po Putinovih besedah vselej ostaja odprta za dialog.

Poleg ponovnega poziva Rusiji, naj s prekinitvijo ognja in mirovnimi pogovori konča napad na svojo sosedo, je Macron pozval Putina, naj dovoli nadaljevanje evakuacij civilistov iz oblegane jeklarne Azovstal v pristaniškem mestu Mariupol.

Ponudil pa je tudi sodelovanje z ustreznimi mednarodnimi organizacijami, da bi pomagali odpraviti rusko blokado ukrajinskega izvoza hrane prek Črnega morja, saj je z njo ogrožena svetovna prehranska varnost.

Putin je ogroženost svetovne prehranske varnosti povezal z zahodnimi sankcijami proti Rusiji in pri tem opozoril na pomen neoviranega delovanja svetovne logistične in prometne infrastrukture.

Prav tako pa je Putin danes pred pogovorom podpisal odlok o prepovedi vseh vrst poslovanja s podjetji in posamezniki, ki jih je Moskva sankcionirala kot odziv na "neprijazne ukrepe" nekaterih držav.

Odlok vključuje državne agencije na vseh ravneh, podjetja in celo posameznike, ki so pod rusko jurisdikcijo. V skladu s predsedniškim odlokom tako te entitete ne bodo smele opravljati poslov s pravnimi in fizičnimi osebami, za katere so ruske oblasti uvedle sankcije.

19.53 V Irpinu našli trupla 290 civilistov

Potem ko so se iz mesta Irpin umaknile ruske sile, so tam našli trupla 290 civilistov, je potrdil župan mesta Oleksandr Markušin.

Večina izmed najdenih trupel je pripadala moškim, najmanj pet pa jih je utrpelo poškodbe možganov in so bili izstradani. Peterica je bila najdena na dvorišču večnadstropne hiše in v prostorih otroškega centra, poroča CNN.

17.40 Siloviti spopadi na vzhodu Ukrajine, Rusija napadla jeklarno v Mariupolu

Ruske sile so po današnji uspešni evakuaciji 100 civilistov napadle jeklarno Azovstal, ki je zadnja utrdba ukrajinskih sil v mestu Mariupol, so navedbe ruskega obrambnega ministrstva povzele tuje tiskovne agencije. Ruska vojska je napadla tudi vojaško letališče pri mestu Odesa in uničila pošiljke orožja iz ZDA in Evrope.

Ruska vojska naj bi z natančnim raketnim napadom na vojaško letališče blizu Odese uničila brezpilotne letalnike, strelivo in orožje, ki so ga Ukrajini dostavile ZDA in evropske države, navaja tiskovna agencija Reuters.

Guverner Odese Maksim Marčenko je sporočil, da so bili v napadu mrtvi in ranjeni. Po navedbah guvernerja Donecka Pavla Kirilenka pa je bilo danes v regiji Doneck ubitih najmanj devet ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Združeni narodi so medtem sporočili, da so v sodelovanju z Rdečim križem iz predorov tovarne Azovstal uspešno evakuirali 101 civilista.

"Z veseljem in olajšanjem potrjujem, da je bil iz jeklarne Azovstal v Mariupolu uspešno evakuiran 101 civilist," je sporočila Osnat Lubrani, humanitarna koordinatorka ZN za Ukrajino. Dodala je, da so v skupini ženske, moški, otroci in starejše osebe.

Po poročanju AFP je rusko ministrstvo za obrambo pripadnike bataljona Azov in druge ukrajinske enote v jeklarni medtem obtožilo, da so izkoristili evakuacijo civilistov in zasedli bojne položaje znotraj tovarniškega kompleksa.

Na vzhodu in jugu Ukrajine sicer še vedno divjajo boji, ruske sile naj bi z raketami in topništvom napadle cilje v mestu Harkov in njegovi okolici, pa tudi v Zaporožju in Donecku.

16.30 Ukrajinski vojaški vohun meni, da se bo vojna končala le, če ...

Šef ukrajinskih obveščevalcev Kirilo Budanov meni, da se bo vojna v Ukrajini končala le s smrtjo Vladimirja Putina in da se je ruski predsednik z začetkom vojne pripeljal v slepo ulico.

Kot je še dodal za The New Voice of Ukraine, bi bila strategija, da bi Putin iz vojne ušel živ in da bi mu pustili pot za umik, skoraj nerealistična.

"On je vojni zločinec za ves svet. To je njegov konec, obtičal je v slepi ulici," je povedal, a ni dodal predloga, kako bi Putin lahko umrl.

Kot še sam vidi razmere, bi vojna razvnela politično krizo v Rusiji, kar bi se pokazalo v razklanosti naroda.

Številni na Zahodu trdijo, da želi Putin potrditi zmago nad Ukrajino in jo proslaviti 9. maja, torej ob dnevu zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo.

"Putin ne želi priznati, da izgublja proti Ukrajini," je še povedal Budanov.

16.22 Ukrajinski veleposlanik oster do Scholza, ker ne gre v Kijev

Vojna v Ukrajini postaja v Nemčiji vse bolj notranjepolitična tema, potem ko kancler Olaf Scholz še vedno zavrača možnost obiska Ukrajine. Zaradi tega ga je danes ostro kritiziral ukrajinski veleposlanik v Berlinu Andrij Melnik. Je pa medtem v Kijev odpotoval vodja nemške opozicije Friedrich Merz.

Predsednik konservativnih krščanskih demokratov (CDU) Merz je svojo pot najavil prek Twitterja, v Kijevu pa se bo predvidoma srečal z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom in županom prestolnice Vitalijem Kličkom, ne pa tudi s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kancler in vodja socialdemokratov (SPD) Olaf Scholz pa za zdaj še ni sledil vzoru več vidnih evropskih politikov, ki so predvsem v tednih po ruskem umiku s severa Kijeva obiskali ukrajinsko prestolnico. Nazadnje je kot razlog za to navedel potezo ukrajinskih oblasti, ki so nemškemu predsedniku Frank-Walterju Steinmeierju pokazale, da v Ukrajini ni dobrodošel.

Ukrajinske oblasti so kot razlog za to odločitev navedle Steinmeierjevo zgodovino prijateljske politike do Moskve, kar je ta sicer po navedbah francoske tiskovne agencije AFP nedavno priznal kot napako.

Predstavniki ukrajinskih oblasti pa od začetka vojne redno neposredno kritizirajo Nemčijo, češ da ni pripravljena dovolj pomagati Ukrajincem. Navedli so predvsem nemško zadržanost do pošiljanja oborožitve v Ukrajino.

Scholzeva vlada sicer v preteklih tednih kaže več pripravljenosti za vojaško pomoč Ukrajini. Pretekli teden je tako vlada v Berlinu odobrila prvo neposredno pošiljko težkega orožja za Ukrajino, kamor bo poslala 50 tankov tipa gepard.

Po podatkih nemškega ministrstva za gospodarstvo je Nemčija sicer že v prvih osmih tednih vojne Ukrajini poslala orožje v vrednosti več kot 190 milijonov evrov. Prvo pošiljko orožja je Nemčija Ukrajini namenila dva dni po začetku oboroženega konflikta, poroča dpa.

A ukrajinski veleposlanik v Berlinu Andrij Melnik ostaja kritičen do Scholzeve odločitve, da ne obišče Kijeva. "To je najbolj brutalna vojna uničenja od nacističnega napada na Ukrajino, to ni vrtec," je veleposlanik sporočil Scholzu. Šel je še korak dlje in dejal, da se Scholz vede kot "jetrna salama", kar je slengovska označba za nekoga, ki se hitro užali oziroma ne more prenesti šale na svoj račun. Ob vsem tem je Melnik še dodal, da Nemčija še vedno ni poslala streliva za tanke, ki jih je namenila Ukrajini, poroča spletni portal Politico.

Na pot v Ukrajino naj bi se v kratkem sicer podala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

15.36 Johnson nagovoril ukrajinske poslance in obljubil dodatno vojaško pomoč

Britanski premier Boris Johnson je danes v nagovoru ukrajinskega parlamenta prek videopovezave napovedal dodatnih 358 milijonov evrov vojaške pomoči Ukrajini in pohvalil pogum ukrajinskih borcev in civilistov, ki se jih bodo po njegovih besedah še dolgo spominjale prihodnje generacije.

"Tako imenovana neustavljiva sila vojnega stroja ruskega predsednika Vladimirja Putina se je zlomila ob nepremičnem stebru ukrajinskega patriotizma in ljubezni do domovine," je v svojem govoru uvodoma dejal Johnson.

Pozdravil je pogum vseh Ukrajincev, ki se vsakodnevno srečujejo z grozotami vojne, in ob tem poudaril, da bo Velika Britanija ukrajinske sile še naprej oskrbovala z orožjem, finančnimi sredstvi in humanitarno pomočjo, dokler ne bo dosežen dolgoročni cilj. To je utrditev Ukrajine do te mere, da si je nihče več ne bo upal napasti, poroča britanski BBC.

Nov paket britanske vojaške podpore bo med drugim vključeval protiladijske rakete brimstone, protiletalske sisteme stormer, radarje za določanje položaja artilerije, ki bombardira ukrajinska mesta, in težka brezpilotna letala za logistično podporo izoliranim bojnim silam.

Medtem je na poti v Ukrajino tudi več kot deset novih specializiranih vozil Toyota Land Cruiser, s katerimi bodo pomagali zaščititi civilne uradnike na vzhodu države in evakuirati ljudi iz najbolj ogroženih območij.

V svojem govoru je Johnson opozoril tudi na to, da je po njegovem Zahod naredil veliko napako, ker leta 2014 ni pomagal Ukrajini, ko si je Rusija priključila polotok Krim. "Zavedati se moramo, da je bila Ukrajina napadena že leta 2014. Zahod je prepočasi dojel, kaj se v resnici dogaja. Takrat nam kolektivno ni uspelo uvesti sankcij proti Putinu, ki bi jih morali uvesti," je dejal in poudaril, da se ta napaka ne sme ponoviti.

Ruske oblasti so medtem sicer že večkrat kritizirale zahodne države, ki krepijo donacije vojaške opreme, češ da s tem tvegajo zaostrovanje konflikta. Rusija konstantno opozarja, da ima pravico odgovoriti na vsako tovrstno grožnjo.

15.05 "Nora rusofobija in boj proti vsemu, kar je rusko"

Rusko zunanje ministrstvo je danes v pisnem odzivu Lapidove pripombe označilo kot "protizgodovinske", kar po mnenju ministrstva pojasnjuje odločitev izraelske vlade, da podpira "neonacistični režim v Kijevu". "Zgodovina na žalost pozna tragične primere sodelovanja med Judi in nacisti," so še dodali v sporočilu za javnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nadalje so v sporočilu iz Moskve navedli, da v Ukrajini ni zaznati le "nore rusofobije in boja proti vsemu, kar je rusko", ampak tudi antisemitizem in protiromska občutja.

13.11 Nemški bojni letali pospremili rusko letalo iz nemškega zračnega prostora

Dve nemški bojni letali sta v soboto vzleteli iz baze v deželi Schleswig-Holstein, potem ko so zaznali rusko letalo v mednarodnem zračnem prostoru, nedaleč od nemškega otoka Rügen v Baltskem morju, danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški letali sta na koncu zgolj pospremili ruskega pilota iz nemškega zračnega prostora.

To se je zgodilo le dan po tem, ko je rusko izvidniško letalo antonov an-30 v petek zvečer vdrlo v zračni prostor Danske in Švedske, zaradi česar sta vladi na zagovor poklicali ruska veleposlanika.

Švedska za razliko od Danske in Nemčije ni članica Nata, a je vojna v Ukrajini tudi na Švedskem sprožila razpravo o članstvu v severnoatlantskem zavezništvu. O članstvu vse bolj odkrito govorijo tudi na Finskem.

12.35 ZDA svarijo pred rusko priključitvijo samooklicanih republik na vzhodu Ukrajine

Rusija v kratkem načrtuje priključitev samooklicanih proruskih republik na območju vzhodne Ukrajine, je v ponedeljek dejal Michael Carpenter, ameriški veleposlanik pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po Carpenterjevih besedah bo, sodeč po najnovejših poročilih, Rusija poskusila izvesti priključitev ljudskih republik Doneck in Lugansk. V ta namen naj bi Rusija organizirala referenduma "nekje sredi maja", je zbranim novinarjem v Washingtonu še dejal veleposlanik.

Po Carpenterjevih besedah ZDA verjamejo, da Rusija razmišlja o podobnem referendumu tudi v regiji Herson, ki je pod nadzorom ruske vojske.

Rusija si je s pomočjo referenduma že leta 2014 priključila polotok Krim. Rezultatov takratnega referenduma, kjer se je velika večina izrekla za priključitev Ruski federaciji, Ukrajina in Zahod nista priznala.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tedni že obtožil Rusijo, da namerava ponarediti referendum o neodvisnosti v regijah Herson in Zaporožje, in prebivalce zasedenih območij pozval, naj ruskim silam ne posredujejo nobenih osebnih podatkov, ker bi jih lahko Moskva uporabila za ponarejanje izida referenduma.

11.07 Zelenski: Lavrov za zločine nacistov krivi Jude

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v današnjem nočnem nagovoru odzval na sporno izjavo ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova in ga obtožil, da Jude krivi za zločine nacistov. Lavrov je v nedeljo dejal, da judovske korenine Zelenskega ne postavljajo pod vprašaj Putinovega stališča, da so v Ukrajini nacisti.

Lavrov je to stališče izrekel v gostovanju na italijanski televiziji in ob tem dodal, da je Zelenski morda res judovskega rodu, a je imel judovsko kri tudi Adolf Hitler, poroča britanska mreža BBC.

Po besedah Zelenskega je Lavrov s tem "odprto in brez obotavljanja dejal, da so največji antisemiti domnevno med Judi".

"In da je Hitler domnevno imel rusko kri. Kako je to lahko rečeno na predvečer obletnice zmage nad nacizmom? Te besede pomenijo, da prvi diplomat Rusije za zločine nacistov krivi Jude. Brez besed," je dodal Zelenski.

Izrael je že v nedeljo obsodil izjavo ruskega zunanjega ministra. Tel Aviv od Moskve zahteva opravičilo, izraelsko zunanje ministrstvo pa je na pogovor pozvalo ruskega veleposlanika v Izraelu.

Izraelski zunanji minister Jair Lapid je sporočil, da je izjava Lavrova neoprostljiva in predstavlja tudi grozljivo zgodovinsko netočnost. Kot je poudaril, se Judi v holokavstu niso ubijali sami, najbolj pritlehna raven rasizma proti Judom pa je prav obtoževanje Judov za antisemitizem.

10.40 Obsežen požar v skladišču za ruske učbenike

V ogromnem skladišču nedaleč od Moskve, v okrožju Bogorodski, je izbruhnil obsežen požar.

Po besedah ​​novinarja Kevina Rothrocka naj bi skladišče najela založba Enlightenment, ki izdaja večino šolskih učbenikov v Rusiji. Površina skladišča meri približno 30 tisoč kvadratnih metrov. Na kraju so gasilci in reševalne službe.

08.40 ZDA: Putin bo vojno Ukrajini napovedal čez teden dni

Predsednik Rusije bo napovedal uradno vojno z Ukrajino 9. maja, po poročanju CNN trdijo ameriški obveščevalci. S tem bi Putin lahko začel splošno mobilizacijo vojske ter vpoklic rezervistov.

Rusija sicer še vedno trdi, da v Ukrajini izvaja samo posebno operacijo s ciljem denacifikacije države.

08.32 Putinova čistka med ruskimi umetniki

Svetovno znano gledališče Bolšoj teater v Moskvi se je znašlo na seznamu ruskih kulturnih organizacij, kjer Kremelj izvaja čistko nasprotnikov invazije v Ukrajino, poroča The Guardian. Kremelj je tako zaukazal odpoved večjega števila predstav, ki so plod dela nasprotnikov ruske agresije. Na tnalu sta se znašla tudi svetovno priznana umetnika Timofej Kuljabin (in njegova opera Don Pasquale) ter Kiril Serebrenikov (in njegova baletna predstava Nurejev).

"Odpoved baletne predstave Nurejev je vrnitev v čase Sovjetske zveze. Putin ves čas trdi, da se v Evropi prepoveduje izvajanje ruskih del. Ampak ravno on napada ruske umetnike," je odpoved svoje predstave komentiral Serebrenikov. Na seznamu za odstrel se je sicer znašel zaradi intervjuja za France24, v katerem je dejal, da je očitno, da je Rusija začela vojno v Ukrajini. "Gre za humanitarno katastrofo," je še dejal Serebrenikov, ki je že pobegnil iz Rusije.

08.17 Prizadevanja za evakuacijo civilistov iz Mariupola se nadaljujejo

V Ukrajini, kjer se nadaljujejo spopadi na jugu in vzhodu države, so v ponedeljek v novem ruskem napadu na mesto Odesa ob Črnem morju ubili najstnika, poročajo tuje tiskovne agencije. Ukrajinske oblasti tudi danes nadaljujejo prizadevanja za evakuacijo civilistov iz obleganega Mariupola.

Nov poskus evakuacije civilistov iz Mariupola je bil ob podpori Združenih narodov in Rdečega križa dogovorjen zjutraj ob 7. uri po lokalnem času, je na Telegramu sporočil mestni svet Mariupola.

Evakuacijski koridor naj bi bil namenjen prebivalcem, ki so ujeti v mestu, poroča britanski BBC. Še vedno je več sto ljudi ujetih v oblegani jeklarni Azovstal, od koder je v nedeljo po navedbah tako ukrajinske kot ruske strani uspelo oditi več kot sto civilistom.

V preteklih tednih je propadla večina poskusov za evakuacijo civilistov iz obleganega mesta na jugu Ukrajine, saj je Rusija z blokiranjem in obstreljevanjem evakuacijskih poti kršila obljubljeno začasno prekinitev ognja. Številni prebivalci Mariupola so iz mesta pobegnili peš ali z avtomobili, ko so propadla prizadevanja za organizacijo množične evakuacije z avtobusi.

Mesto, ki je po več tednih ruskega bombardiranja skoraj v celoti uničeno, je pod ruskim nadzorom, še zadnji del pod nadzorom ukrajinskih sil je velik industrijski kompleks Azovstal, ki se razteza na več kot 11 kvadratnih kilometrih površine. Glede na navedbe ukrajinskih oblasti je tam še več sto civilistov in vojakov, med katerimi številni potrebujejo zdravniško oskrbo. Rusija trdi, da je v jeklarni tudi približno 2.500 pripadnikov ukrajinske vojske in tujih plačancev.

8.05 Upanje za nove evakuacije iz Azovstala

Združeni narodi in Rdeči križ upajo, da bodo danes evakuirali več sto civilistov iz jeklarne Azovstal.

"To vključuje na desetine otrok, ki so še vedno v bunkerjih pod tovarno," je v ponedeljek dejal poveljnik nacionalne garde Denis Šlega. Ruske sile so jeklarno obstreljevale z vsemi vrstami orožja, je dodal, poroča BBC.

Iz Azovstala so v nedeljo evakuirali okoli sto civilistov. Na njihov prihod v 200 kilometrov oddaljenem Zaporožju, mestu, ki ga nadzorujejo ukrajinske sile, še čakajo.

7.00 Zelenski: Rusija je pozabila vse lekcije druge svetovne vojne

Rusija je pozabila vse lekcije druge svetovne vojne, je v rednem nočnem videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ko je komentiral škandalozno izjavo ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, da je imel "Adolf Hitler judovsko kri" in da so "najhujši antisemiti običajno Judje". 

"Takšne antisemitske izjave pomenijo, da je Rusija pozabila vse lekcije druge svetovne vojne. Morda pa se jih sploh nikoli niso naučili," je dejal Zelenski.

Izjave Lavrova so izzvale oster odziv Izraela. Zunanji minister jih je označil za škandalozne.

"Zaradi teh izjav imamo danes v Izraelu velik škandal, iz Moskve pa ne slišimo nobenih besed opravičila. Samo molk. Kako je mogoče kaj takega reči na predvečer obletnice zmage nad nacizmom?" se je še vprašal Zelenski. 

6.00 Palamar: Če nam zmanjka hrane, bomo lovili ptice

"Če nam zmanjka hrane, bomo lovili ptice," je po neprekinjenem bombardiranju civilistov in ukrajinskih borcev, pridržanih v jeklarni Azovstal, dejal Palamar. 

"Neprestano nas napadajo. Tanki, topništvo, zračni napadi na vsakih od tri do pet minut. V jeklarni so še civilisti, a sovražnik ne neha napadati," je še povedal.

Ruska stran trdi, da izvajajo akcijo "čiščenja korak za korakom," a Palamar trdi, da to ni res. | Foto: Reuters Ruska stran trdi, da izvajajo akcijo "čiščenja korak za korakom," a Palamar trdi, da to ni res. Foto: Reuters

"Vsa tovarna je pod našim nadzorom. Naša obramba je postavljena po robu jeklarne in držimo se," je še dejal Palamar.

22.39 Pod Azovstalom ujetih 200 ljudi

Svjatoslav Palamar, namestnik poveljnika ukrajinskega kontroverznega polka Azov, je dejal, da njegovi borci še vedno slišijo glasove žensk, otrok in starejših, ki so ujeti v bunkerjih.

Dejal je, da jih ukrajinske sile ne morejo doseči pod ruševinami.

"Načrtovali smo, da bomo porušili bunkerje, ki so blokirali vhod, a sta v ponedeljek vso noč streljala mornarica in cevno topništvo. Danes nas ves dan bombardirajo," je dejal.

22.15 Ganljiva fotografija deklice 

Novinar New York Timesa Michael Schwirtz je na Twitterju delil ganljivo fotografijo dekleta, ki drži za roko odraslega.

Navaja, da je deklica v trenirki in s cvetlično krono na glavi prispela iz Mariupola.

Fotografijo je do zdaj všečkalo 30 tisoč ljudi, delili pa so jo 2.000-krat.

 
Novice Tako so se ušteli Rusi, ko so iz Ukrajine ukradli več milijonov vredne stroje
Sergej Lavrov
Novice S to izjavo si je Lavrov nakopal bes Izraelcev
Mariupol
Novice Ponosni, da so na Putinovem seznamu sovražnih držav #vŽivo
Ukrajinka
Novice Ukrajinci, Rusi in Slovenci ter njihovi geni