Nedelja,
23. 6. 2019,
13.22

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

neurje

Nedelja, 23. 6. 2019, 13.22

4 leta, 10 mesecev

Po Evropi zaradi vremena številne nevšečnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

Številne evropske države se soočajo z nevšečnostmi zaradi neurij ali hude vročine. V soboto in v noči na nedeljo sta močan dež in veter povzročala škodo na zahodu Švice in v nekaterih predelih severne Italije. V Grčiji se medtem sredi vročinskega vala borijo s številnimi gozdnimi požari.

O večji škodi zaradi neurij s točo poročajo iz italijanskih mest Milano, Torino, Bologna in Modena. Več deset ljudi je bilo poškodovanih, neki 65-letnik naj bi po poročanju medijev v okolici Torina v petek tudi umrl. Združenje kmetov Coldiretti je sporočilo, da so v Italiji letos že 124-krat zabeležili močno točo. To pomeni 88 odstotkov več tovrstnih primerov kot v enakem obdobju lani.

V Švici potok s sabo odnesel več avtomobilov

V švicarskem kantonu Neuenburg je ponoči bregove med krajema Dombresson in Villiers prestopil potok in s seboj odnesel več avtomobilov. Več oseb je ostalo ujetih v svojih vozilih in so jih morali rešiti iz struge. Po navedbah policije so bili ranjeni štirje ljudje, od tega en huje. V kraju Dombresson so bile ulice v soboto zvečer več kot meter pod vodo, je povedal tiskovni predstavnik lokalne policije Pierre-Louis Rochaix.

V Italiji huda vročina, v Grčiji številni gozdni požari

Medtem se v južnih predelih Evrope soočajo z hudo vročino. Na jugu Italije naj bi se temperature v teh dneh povzpele do 40 stopinj Celzija. Vročina in odsotnost padavin že dalj časa tareta Grčijo, kjer se spopadajo s številnimi gozdnimi požari. Največji požar je izbruhnil na polotoku Lagonisi kakih 50 kilometrov južno od Aten. Pred ognjenimi zublji so morali evakuirati več prebivalcev, aretirali pa so 76-letnega moškega, ki naj bi požar povzročil nenamerno.

Sicer so se grški gasilci ta konec tedna borili z več kot 100 požari. V Grčiji temperature prav tako segajo do 40 stopinj Celzija, nekaj olajšanja pa se tam obeta od torka.

Julija lani je v hudem požaru nedaleč od Aten življenje izgubilo več kot 100 ljudi.

neurje nevihta dež veter
Novice V sobotnem neurju zalilo tudi zapor na Dobu in knjižnico v Ljubljani