Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 11. 2012,
12.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

škandal

Sreda, 14. 11. 2012, 12.15

8 let

Petraeusov škandal: Panetta podprl generala Allena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Škandal, ki je odnesel direktorja Cie Davida Petraeusa, dobiva nove razsežnosti. V središču pozornosti so se znašli general John Allen, Jill Kelley in njena sestra Natalie.

Po tem, ko je v javnosti odjeknila novica, da je v škandal, ki ga je začel David Petraeus, zdaj že nekdanji direktor ameriške obveščevalne službe Cia, vpleten tudi general John Allen, ki je sicer poveljnik ameriških sil v Afganistanu. Ta naj bi namreč pošiljal neprimerna elektronska sporočila Jill Kelley, ki ji je Petraeusova ljubica Paula Broadwell pošiljala elektronska sporočila. Ameriški obrambni minister Leon Panetta pa je podprl Allena in poudaril, da uživa njegovo zaupanje.

Panetta: Ne sklepajmo prehitro "General Allen svoje delo v silah Isaf opravlja odlično," je novinarjem v Avstraliji v Perthu v prvem odzivu na Allenov primer poudaril Panetta. "Ne smemo sklepati prehitro," je še povedal in hkrati tudi potrdil, da se je administracija ameriškega predsednika Baracka Obame odločila, da Allena za zdaj ne bo nominirala za prihodnjega poveljnika ameriških sil v Evropi. Po prvotnih načrtih naj bi Allena glede tega v senatu zaslišali v četrtek. Odločitev, da bodo o imenovanju Allena odločali pozneje, je Panetta označil za preudarno.

Na afero, v katero je vpleten Allen, se je danes odzval tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. Kot je dejal, ima Allen njegovo polno zaupanje, celotna zadeva pa ni stvar Nata. "To je stvar, ki zadeva ameriške oblasti," je v Bruslju še dejal Rasmussen. Kot je poudaril, je Allen kot poveljnik Isafa v Afganistanu izkazal odlične vodstvene sposobnosti in doprinesel k občutnemu napredku v deželi pod Hindukušem.

Pričakovati je, da bo o škandalu danes v Beli hiši na prvi novinarski konferenci po ponovni izvolitvi na položaj govoril tudi ameriški predsednik Barack Obama. Elektronska sporočila, ki naj bi jih Allen dve leti pošiljal Kelleyjevi, naj bi obsegala kar 20 tisoč strani, nekatera izmed njih so celo spogledljiva. Kljub temu uradniki Bele hiše vztrajno zanikajo, da naj bi imel general Allen s Kelleyjevo ljubezensko razmerje.

Jill Kelley in njena sestra Natalie sta se gibali v krogu politične elite Medtem pa škandal dobiva nove razsežnosti, saj nekateri mediji že ugibajo, kakšno vlogo sta v škandalu imeli Jill Kelley in njena dvojčica Natalie Khawam. Po poročanju Telegrapha naj bi Jill in Natalie dvorili številnim generalom na višjih položajih ameriške vojske, hkrati pa bili močno zadolženi. Jill Kelley, ki je prva opozorila na grozilna elektronska sporočila, ki naj bi jih s Petraeusovega elektronskega naslova pošiljala njegova ljubica Paula Broadwell, grozi tožba, saj naj bi različnim bankam dolgovala tudi do štiri milijone ameriških dolarjev. Medtem pa je njena sestra Natalie v začetku leta razglasila osebni bankrot.

Obe sestri sta se znašli v središču pozornosti, njuna življenjska zgodba pa je pod drobnogledom. Tako različni mediji navajajo, da sta se 37-letnici redno gibali v višjih političnih krogih, kjer sta spoznavali različne vplivne ljudi, med njimi tudi takrat generala Davida Petraeusa in generala Johna Allena. Oba pa sta tudi pomagala Natalie, ko se je na sodišču bojevala za skrbništvo nad svojim sinom. Generala sta namreč prek pisma pričala o njenih karakternih lastnostih in da je ljubeča mati.

Kelleyjeva je o grozilnih sporočilih obvestila prijatelja iz FBI-ja Kot je znano, je Kelleyjeva o grozilnih sporočilih, ki jih je pošiljala Broadwellova, najprej povedala enemu izmed prijateljev, ki je zaposlen pri FBI-ju. Za zdaj njegova identiteta še ni znana, prav tako pa ni znano, zakaj je njen prijatelj raziskoval, kakšna je njena povezava s Petraeusom. Tako je FBI odkril Petraeusovo razmerje s Paulo Broadwell, ki je tudi poročena in ima otroke.

Ne spreglejte