Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 5. 2014,
20.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež Frančišek Vatikan

Nedelja, 18. 5. 2014, 20.34

8 let

Papež: Spore v Cerkvi rešuje molitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Papež Frančišek je med opoldansko molitvijo v Vatikanu poudaril, da je spore v Cerkvi treba reševati s soočenjem, razpravo in molitvijo.

V običajnem opoldanskem nedeljskem nagovoru z vatikanskega okna nad trgom sv. Petra je papež Frančišek spomnil na nesoglasja znotraj Rimskokatoliške cerkve.

Nesoglasja so razdelila kristjane V Cerkvi so bila notranja nasprotja in različna mišljenja v vseh dveh tisoč letih njene zgodovine. O tem govori tudi Sveto pismo, ki ga je navajal rimski škof Bergoglio. Nasprotja so bila včasih tako ostra, da so privedla do cerkvenih razkolov. Posledice teh nezglajenih nasprotij so danes vidne v brezštevilnih krščanskih skupnostih. Tako je leta 1054 nastal razkol med Pravoslavno in Rimskokatoliško cerkvijo, 500 let pozneje (1517) pa so se od Rima odcepili še protestanti.

A danes nimamo le treh Cerkva, ampak še celo vrsto manjših. Pravoslavni imajo namreč Cerkve razdeljene po nacionalnem načelu, kar pomeni, da ima vsaka nacija svojo Cerkev. Še bolj pa so razdeljeni protestanti, ki so se po Lutru še večkrat razcepili. Samo v Sloveniji imamo danes, kot navaja Wikipedija, enajst protestantskih ločin.

To je za kristjane, posebej za katoličane, boleča rana. Zato je 50. obletnica ustanovitve papeškega sveta za medverski dialog (19. maj) v Vatikanu pomemben dogodek, ob katerem izhaja dokument Dialog v resnici in ljubezni.

Nesoglasja so razdelila kristjane Papež Bergoglio je navajal nedeljsko berilo, ki govori o prvih nesoglasjih med apostoli, ki so se pokazala po Kristusovi smrti. "V življenju so vedno spori, težava pa je, kako se z njimi soočiti. Ko se je krščanstvo odprlo grškemu kulturnemu prostoru, ni bilo več te homogenosti in so se pojavile prve težave. V tistem trenutku se je začelo širiti nezadovoljstvo, negodovanja, prav tako glasovi, da se z dajanjem prednosti enim zanemarja druge. Vse to se dogaja tudi po naših župnijah," je bil konkreten papež.

Kako težave rešiti? Papež Bergoglio opozarja: "Tedaj so apostoli vzeli ta spor v svoje roke. Sklicali so razširjeno srečanje skupaj z učenci ter skupaj razpravljali o nastalem vprašanju. Težav se nikakor ne reši tako, da se dela, kot da jih ni." In predlaga: "S soočenjem, razpravo in molitvijo se rešujejo spori v Cerkvi. Soočiti se, razpravljati in moliti! Medtem ko nas govorice, zavisti, ljubosumje nikoli ne morejo pripeljati do soglasja, složnosti ali miru."

Brez govoric in ljubosumja Papež je svoje misli podčrtal takole: "Ste dobro razumeli? Nobenih govoric, nobene zavisti, nobenega ljubosumja. Ste razumeli?"

Množica kakšnih 50 tisoč ljudi na trgu pod papeževim oknom mu je odgovorila z gromkim aplavzom.

Ne spreglejte