Sreda,
26. 3. 2014,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

letalo Malezija

Sreda, 26. 3. 2014, 9.27

8 let

Opazili 122 novih predmetov, ki bi lahko pripadali pogrešanemu letalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Malezijski minister za promet je sporočil, da je francoski satelit zaznal 122 novih predmetov, ki bi lahko pripadali malezijskemu letalu. Iskanje se po dnevu premora zaradi slabega vremena nadaljuje.

Kot je povedal minister za promet Hišamudin Husein, je na posnetkih satelita s 23. marca mogoče opaziti več predmetov, ki v dolžino merijo do 23 metrov.

Preiskovano območje razdeljeno na dva dela Predmeti naj bi bili na območju, velikem 400 kvadratnih kilometrov, ki je okoli 2.500 kilometrov oddaljeno od mesta Perth na zahodu Avstralije, je še pojasnil minister.

Informacijo o novi najdbi so že v torek predali avstralski ekipi za reševanje.

Območje v Indijskem oceanu, ki ga preiskujejo, so zdaj razdelili na dva dela – vzhodnega in zahodnega. "Gre za novo sled, ki nam bo pomagala pri usmerjanju te iskalne akcije," je dejal Husein in dodal, da so Malezijske oblasti oblikovale tudi elovno skupino, ki bo pregledovala satelitske posnetke in skušala ugotoviti, kje so razbitine strmoglavljenega letala. Sestavljali jo bodo predstavniki družb Inmarsat, Rolls Royce, Boeing ter preiskovalci letalskih nesreč iz Velike Britanije, Kitajske, Avstralije in ZDA.

Že četrti satelitski posnetki Najnovejši posnetki so namreč že četrti satelitski posnetki, na katerih so opazili predmete, vendar za zdaj še nobenega niso našli, da bi lahko potrdili, ali je povezan z izginulim letalom ali ne.

Potem ko se je vreme na območju izboljšalo, letala in ladje v južnem Indijskem oceanu nadaljujejo iskanje razbitin malezijskega letala, ki je z 239 ljudmi na krovu izginilo 8. marca. Kot so sporočile avstralske oblasti, pristojne za varnost na morju, v iskalni akciji sodeluje 12 letal, ki preiskujejo 80 tisoč kvadratnih kilometrov veliko območje, razdeljeno na tri dele. Na območju so tudi štiri kitajske ladje, ki iščejo ostanke izginulega letala.

Zagotovil za uspeh ni Strokovnjaki so sporočili, da iskanje črne skrinjice malezijskega letala ovira več dejavnikov, od podvodnih vulkanov do nemirnega morja. Opozorili so, da ni zagotovil za uspeh iskalne akcije, v kateri vojaki iz šestih držav iščejo razbitine letala.

Oceanograf Erik van Sebille z univerze v Novem južnem Walesu je povedal, da je letalo strmoglavilo na območju, ki velja za del oceana z največ vetra in najvišjimi valovi, ki lahko pozimi ob nevihti dosežejo do 15 metrov. Ameriško podjetje za strateško svetovanje je razmere, v katerih iščejo ostanke letala, primerjalo z iskanjem "plavajoče igle v kaotični kopici sena, ki spreminja barve, ovira zaznavanje ter povzroča morsko bolezen".

Če bo strokovnjakom kljub težav z vidljivostjo, valom in drugim oviram uspelo najti razbitine pogrešanega letala, bodo prizadevanja za dvig črnih skrinjic na površje najverjetneje močno ovirali podvodni vulkani, opozarja geolog Robin Beaman.