Sreda,
12. 1. 2022,
13.03

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

44

Natisni članek

okužba smrtnost zdravljenje kazen cepljenje Kanada Quebec City

Sreda, 12. 1. 2022, 13.03

2 leti, 3 mesece

Odločitev je padla. Finančna kazen za necepljene.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

44

Oblasti kanadske province Quebec, kjer trenutno močno narašča število okužb z novim koronavirusom, so napovedale uvedbo zdravstvenega prispevka za tiste odrasle, ki se niso cepili proti covid-19, a za to niso imeli zdravstvenega razloga.

Premier province Francois Legault je v torek na novinarski konferenci sporočil, da bodo prvi v državi finančno kaznovali necepljene. Tisti, ki se niso cepili niti z enim odmerkom cepiva, bodo po njegovih besedah morali plačati prispevek. Višine pristojbine še niso določili, a bo "znatna", je dodal, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

"Menim, da gre za vprašanje pravičnosti za 90 odstotkov prebivalcev, ki so se žrtvovali in se cepili. Menim, da jim dolgujemo takšen ukrep," je dodal Legault, ki je ukrep utemeljil z bremenom, ki ga pomenijo necepljeni za zdravstveni sistem.

Bojana Beović
Novice Posvetovalna skupina za cepljenje: Obvezno cepljenje ni primerno, podpiramo pogoj PC

Po uradnih podatkih se v Quebecu proti covid-19 ni cepilo samo okoli 12,8 odstotka prebivalcev, vendar pa je med hospitaliziranimi covidnimi bolniki skoraj polovica necepljenih. Bolnišnice v Montrealu, največjem mestu v provinci, so zaradi covidnih bolnikov skoraj zapolnile svoje kapacitete in so že začele omejevati oskrbo drugih bolnikov.

V Quebecu, kjer je covid zahteval največ življenj v Kanadi, so po smrti 62 covidnih bolnikov v enem dnevu v torek poročali o skupno 12.028 mrtvih. V torek so potrdili tudi 8.710 novih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah v provinci se trenutno zdravi 2.742 bolnikov s covid-19, od katerih jih je 244 na intenzivni negi.  | Foto: Reuters V Quebecu, kjer je covid zahteval največ življenj v Kanadi, so po smrti 62 covidnih bolnikov v enem dnevu v torek poročali o skupno 12.028 mrtvih. V torek so potrdili tudi 8.710 novih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah v provinci se trenutno zdravi 2.742 bolnikov s covid-19, od katerih jih je 244 na intenzivni negi.  Foto: Reuters

Kazni ali celo plačilo zdravljenja  

Quebec sicer ni prvi na svetu, ki uvaja denarne kazni za tiste, ki brez zdravstvenega razloga zavračajo cepljenje proti covid-19. Ene najvišjih je že novembra lani napovedala Avstrija, v Grčiji pa bodo morali starejši od 60 let do 16. januarja prejeti vsaj en odmerek cepiva, v nasprotnem primeru jim grozi 100 evrov denarne kazni mesečno. Singapur medtem od covidnih bolnikov, ki niso cepljeni, že zahteva plačilo zdravljenja.

Cepljenje. Covid-19. Metelkova. Vrste.
Novice Resne težave po cepljenju je imelo 248 Slovencev. To je 0,02 odstotka vseh cepljenih oseb.
Izrael. covid-19
Novice "Za polno cepljene bi morala biti potovanja brez omejitev"
Janez Poklukar
Novice Minister Poklukar sporoča: Gremo v obdobje, ki ga še nismo doživeli #video
Racija
Novice So specialci res umorili kemika, ki naj bi o cepivih vedel preveč?
Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice V Nemčiji je cilj 95-odstotna precepljenost: "Cepljenje mora postati obvezno"