Petek,
16. 8. 2024,
10.18

Osveženo pred

6 ur, 45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,80
Paetongtarn Shinawatra parlament predsednik vlade Tajska

Natisni članek

Petek, 16. 8. 2024, 10.18

6 ur, 45 minut

Očeta in teto z oblasti odstranila vojska. Čaka enaka usoda novo premierko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,80
Paetongtarn Shinawatra | Razvoj dogodkov bo pokazal, ali se bo Šinavatrova izognila usodi svojega očeta Taksina in tete Jingluck Šinavatra, ki ju je vojska odstavila s premierskega položaja med dvema desetletjema dolgim bojem za oblast med vplivno in bogato družino Taksin ter konservativnejšimi pripadniki vojske in podporniki tajske kraljeve družine. | Foto Reuters

Razvoj dogodkov bo pokazal, ali se bo Šinavatrova izognila usodi svojega očeta Taksina in tete Jingluck Šinavatra, ki ju je vojska odstavila s premierskega položaja med dvema desetletjema dolgim bojem za oblast med vplivno in bogato družino Taksin ter konservativnejšimi pripadniki vojske in podporniki tajske kraljeve družine.

Foto: Reuters

Tajski parlament je hčerko milijarderja Taksina Šinavatre danes imenoval za premierko, potem ko je ustavno sodišče odstavilo dosedanjega premierja Sreta Tavisina in s tem vlado. Sedemintridesetletna Paetongtarn Šinavatra je postala najmlajša premierka v ustavni monarhiji ter druga ženska na tem položaju, ki sta ga zasedala že njena teta in oče.

Parlament je novo premierko iz stranke Peu Tai podprl s 319 glasovi za in 145 proti, je povedal predsednik parlamenta Van Muhamad Noor Mata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razvoj dogodkov bo pokazal, ali se bo Šinavatrova izognila usodi svojega očeta Taksina in tete Jingluck Šinavatra, ki ju je vojska odstavila s premierskega položaja med dvema desetletjema dolgim bojem za oblast med vplivno in bogato družino Taksin ter konservativnejšimi pripadniki vojske in podporniki tajske kraljeve družine, še piše AFP.

Novo tajsko vlado imenujejo po tem, ko je v sredo tajsko ustavno sodišče odstavilo premierja Sreta Tavisina in s tem razpustilo celotno vlado, saj je premier z imenovanjem enega od ministrov kršil etične standarde. Prej je sodišče razpustilo tudi glavno opozicijsko stranko Naprej (MFP).

Viktor Orban
Novice Orban: Čas je za mirovno politiko
simbol EU
Mnenja Boštjan Udovič: Evropska unija kot kinder jajček
Francija : Portugalska Euro 2024 Kylian Mbappe
Mnenja Franci Kek: Beseda nogometaša ima večjo težo kot beseda politika