Sobota,
19. 10. 2024,
20.08

Osveženo pred

4 ure, 12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Natisni članek

ZDA Ukrajina Nato

Sobota, 19. 10. 2024, 20.08

4 ure, 12 minut

Obrambni ministri G7 podprli pot Ukrajine v Nato #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,45
obrambni ministri G7 | Obrambni ministri skupine sedmih najmočnejših gospodarstev so prižgali zeleno luč za članstvo Ukrajine v Natu. | Foto Reuters

Obrambni ministri skupine sedmih najmočnejših gospodarstev so prižgali zeleno luč za članstvo Ukrajine v Natu.

Foto: Reuters

Obrambni ministri skupine sedmih najmočnejših gospodarstev (G7) so danes na srečanju v Neaplju podprli "nepovratno pot Ukrajine v zvezo Nato", vključno s članstvom v zavezništvu. V skupni izjavi so podprli tudi misijo ZN v Libanonu (Unifil), Iran pa pozvali, naj preneha podpirati Hamas, Hezbolah in hutijevce, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Poudarjamo svojo namero za nadaljevanje podpore Ukrajini, vključno s kratkoročno in dolgoročno vojaško pomočjo v boju proti ruski invaziji," med drugim piše v skupni izjavi.

Ministri so tudi izrazili zaskrbljenost zaradi nevarnosti nadaljnjega stopnjevanja razmer v Libanonu in podprli misijo Unifil na jugu države.

Skupina G7 podpira prekinitev ognja v Gazi

Italijanski obrambni minister Guido Crosetto, čigar država trenutno predseduje skupini, je na novinarski konferenci govoril tudi o vojni v Gazi in poudaril, da G7 podpira prekinitev ognja, osvoboditev vseh talcev ter znatno povečanje humanitarne pomoči za civilno prebivalstvo. Po njegovih besedah podpirajo tudi t. i. rešitev dveh držav, ki bi zagotovila varnost in stabilnost tako izraelskemu kot palestinskemu narodu.

Ministri so tudi pozvali Iran, naj preneha podpirati palestinsko islamistično gibanje Hamas, šiitsko gibanje Hezbolah in jemenske hutijevce. Teheranu so tudi sporočili, naj se vzdrži ukrepov, ki bi lahko destabilizirali regijo in vodili v nenadzorovano stopnjevanje konflikta.

Izrazili so tudi zaskrbljenost nad vse bolj intenzivnim vojaškim sodelovanjem Kitajske in Rusije ter severnokorejskim jedrskim programom.

V mestu so izbruhnili hudi protesti

V središču Neaplja so ob zasedanju ministrov potekali protesti, na katerih so se demonstranti, ki nasprotujejo vojni v Gazi in Libanonu ter vse večjemu oboroževanju, spopadli s policijo. Protestniki, ki naj bi jih bilo več kot dva tisoč, so v policiste metali kamenje in steklenice, policija pa je odgovorila s solzivcem in gumijevkami, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V skupini G7 so poleg Italije še ZDA, Kanada, Velika Britanija, Francija, Nemčija in Japonska. Srečanja v Neaplju so se udeležili tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell, generalni sekretar Nata Mark Rutte ter ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov.

Kitajska zastava
Novice Kitajska o sklepni izjavi G7: Je arogantna in polna laži
Zelenski, G7
Novice Voditelji držav članic G7 o uporabi zamrznjenega ruskega premoženja za podporo Ukrajini