Ponedeljek,
28. 10. 2013,
7.50

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
NSA prisluškovanje Španija

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 10. 2013, 7.50

8 let, 3 mesece

Obama naj bi ustavil prisluškovanje Merklovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik ZDA Barack Obama je po poročanju ameriškega časnika Wall Street Journal ustavil prisluškovanje Agencije za nacionalno varnost (NSA) nemški kanclerki Angeli Merkel, ko je izvedel zanj.

Obama je za nadzor izvedel v notranji reviziji, ki jo je odredil sredi leta, poroča časnik, ki se sklicuje na neimenovanega ameriškega predstavnika. Bela hiša je ustavila programe nadzora nad številnimi voditelji, vključno z Merklovo. Nekaj programov so medtem predvideli za zaustavitev, a se še niso končali. Neimenovani predstavnik je za Wall Street Journal pojasnil, da je ustavitev programa nadzora zapletena, ker lahko svetovni voditelj, kot je Merklova, komunicira z drugim voditeljem, ki ga Washington nadzoruje.

Po navedbah virov časnika poteka toliko operacij prisluškovanja, da ne bi bilo praktično o vseh obveščati predsednika države. Obama naj bi tako "odobril širše prioritete zbiranja obveščevalnih podatkov", odločitev o "specifičnih tarčah" pa ne sprejema. "Te odločitve se sprejemajo na NSA," je pojasnil vir.

Vsebine pogovorov niso poslušali Razkritij v zvezi z ameriško Agencijo za nacionalno varnost ni videti konca. Španski mediji poročajo, da je NSA tajno nadzirala 60 milijonov telefonskih pogovorov v Španiji v enem samem mesecu. Obtožbe o prisluškovanju španskim telefonskim pogovorom izhajajo iz dokumentov, ki jih je priskrbel sloviti žvižgač Edward Snowden. Sodeč po dokumentih, je NSA med 10. decembrom 2012 in 8. januarjem letos zbirala številke in lokacije klicateljev in prejemnikov klicev, ni pa poslušala vsebine pogovorov.

Ameriškega veleposlanika v Španiji so pozvali, naj pride na pogovor na špansko zunanje ministrstvo, na katerem bo moral odgovarjati na neprijetna vprašanja o prisluškovanju španskim državljanom in politikom. Bela hiša za zdaj še ni komentirala domnev o ameriškem vohunjenju v Španiji, o katerem sta se razpisala časnika El Pais in El Mundo.

NSA preko Japonske želela vohuniti za Kitajsko Razkritje prihaja nedolgo zatem, ko je prišlo na dan, da je NSA več kot desetletje prisluškovala prenosnemu telefonu nemške kanclerke Angele Merkel. Prisluškovanje naj bi se končalo šele pred nekaj meseci. Britanski Guardian je pred dnevi poročal, da je NSA nadzirala telefone 35 svetovnih voditeljev, vir navedb pa je bil spet Snowden.

Japonska novinarska agencija pa je medtem razkrila, da je NSA leta 2011 japonsko vlado prosila, naj ji pomaga nadzirati optične kable, po katerih se pretakajo osebni podatki skozi Japonsko v azijsko-pacifiško regijo. ZDA so tako želele vohuniti za Kitajsko, a je vlada v Tokiu prošnjo zavrnila, pri tem pa navedla pravne omejitve in pomanjkanje osebja.