Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2024,
15.50

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Natisni članek

migracije tolpe kriminal varnost

Sobota, 6. 7. 2024, 15.50

3 mesece

Nova britanska vlada opušča načrt selitve prosilcev za azil v Ruando

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
migranti Velika Britanija | Proti močno okrepljenim migracijam se namerava nova vlada boriti z ukrepanjem proti tolpam, ki organizirajo tvegano plovbo do Otoka.  | Foto Gulliverimage

Proti močno okrepljenim migracijam se namerava nova vlada boriti z ukrepanjem proti tolpam, ki organizirajo tvegano plovbo do Otoka.

Foto: Gulliverimage

Novi britanski premier Keir Starmer je danes potrdil, da ne bodo nadaljevali načrta selitve prosilcev za azil v Ruando, ki ga je želela uresničiti predhodna konservativna vlada. "Načrt za Ruando je bil mrtev in pokopan, še preden se je začel," je dejal po današnji prvi seje nove vladne ekipe.

"Nisem pripravljen nadaljevati s triki, ki ne delujejo odvračilno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Starmer dejal novinarjem po srečanju z ministri, ki jih je imenoval po volilni zmagi v petek.

S tem uresničuje napovedi, saj je že v kampanji pred volitvami kritiziral načrtovane ukrepe, češ da niti ne odvračajo ljudi od tega, da bi poskusili Združeno kraljestvo doseči prek Rokavskega preliva, niti niso cenovno ugodni.

Proti močno okrepljenim migracijam se namerava boriti z ukrepanjem proti tolpam, ki organizirajo tvegano plovbo do Otoka. Pri tem naj bi ključno vlogo igrala posebna enota za obmejno varnost, ki bi vključevala tako pripadnike varnostnih sil kot uradnike in pripadnike obveščevalne službe.

Frontex
Novice Srbija sklenila dogovor s Frontexom

Načrtu so nasprotovale skupine za človekove pravice

Njegov predhodnik Rishi Sunak je medtem za načrt ustavitve prihodov v državo s čolni zastavil svoj politični ugled in je pri spornem načrtu vztrajal kljub nasprotovanju skupin za človekove pravice in odločitvam sodišč.

marie le pen Jordan Bardella
Novice Francija: skrajnim desničarjem se obeta zmaga zaradi glasov žensk

V skladu z načrtom bi ljudi, ki bi v Veliko Britanijo prispeli brez ustreznih dokumentov, ne glede na državo izvora, poslali v Ruando. Tam bi lahko zaprosili za azil, vrnitev v Veliko Britanijo pa ne bi bila mogoča. Nasprotniki so v tem videli kršitev mednarodnih obveznosti.

Priseljevanje je v državi od odhoda iz Evropske unije leta 2020 postalo ena od osrednjih političnih tem, ki se je vrtela okrog obljube, da bo država znova prevzela nadzor nad svojimi mejami, še piše AFP.

grška obalna straža, migranti, čoln
Novice Grozljiva dejanja grške obalne straže: "Zvezali so mi roke in me vrgli v morje"
Ne spreglejte