Ponedeljek,
14. 10. 2024,
12.16

Osveženo pred

3 ure, 53 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

kemija fizika mir literatura medicina znanost podelitev ekonomija Nobelova nagrada

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 12.16

3 ure, 53 minut

Nobelova nagrada za ekonomijo za analize vloge institucij pri blaginji držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Nobelovi nagrajenci za ekonomijo, Daron Acemoglu, Simon Johnson, James A. Robinson | Z današnjo razglasitvijo se je sklenil teden razglasitev letošnjih Nobelovih nagrad. Nagrade bodo vsem nagrajencem tradicionalno podelili 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela, švedskega izumitelja in ustanovitelja Nobelove fundacije.  | Foto Reuters

Z današnjo razglasitvijo se je sklenil teden razglasitev letošnjih Nobelovih nagrad. Nagrade bodo vsem nagrajencem tradicionalno podelili 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela, švedskega izumitelja in ustanovitelja Nobelove fundacije.

Foto: Reuters

Nobelovo nagrado za ekonomijo bodo letos prejeli ameriški profesorji Daron Acemoglu, Simon Johnson in James A. Robinson za svoje delo na področju analiz vpliva družbenih institucij na blaginjo držav in posledično na globalno neenakost oz. na razlike v razvitosti med državami, je danes v Stockholmu sporočila Švedska kraljeva akademija znanosti.

Američan s turškimi koreninami Daron Acemoglu z univerze Massachusetts Institute of Technology (MIT), njegov kolega z MIT, sicer Britanec Simon Johnson, in Johnsonov rojak James A. Robinson, ki deluje na Univerzi Chicago, so po navedbah Švedske kraljeve akademije znanosti s svojim delom pokazali, kakšna je vloga družbenih institucij pri blaginji držav.

Družbe oz. države s šibko vladavino prava in institucijami, ki niso zasnovane v dobrobit državljanov, ampak služijo njihovemu izkoriščanju, ne ustvarjajo pogojev za gospodarsko rast in izboljšanje življenj prebivalcev.

Letošnji nagrajenci s svojim raziskovalnim delom pokažejo, zakaj je temu tako, pri tem pa dognanja temeljijo na izkušnjah držav, ki so bile v zgodovini kolonije velikih zahodnih sil.

Nagrado za ekonomske znanosti v spomin Alfreda Nobela je leta 1968 ustanovila švedska centralna banka ob svoji 300. obletnici. Tehnično ne gre za Nobelovo nagrado, saj je Nobel ni omenil v svoji oporoki, a jo podeljujejo v njegovem imenu in skupaj z ostalimi Nobelovimi nagradami.

Prvič so jo podelili leta 1969 Ragnarju Frischu in Janu Tinbergenu. S tem je ta nagrada precej mlajša od pravih Nobelovih nagrad, ki jih podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Nobel.

Vsaka nagrada prinaša ček v višini 11 milijonov švedskih kron oziroma nekaj več kot 900 tisoč evrov.

Nobelova nagrada
Novice Znan je dobitnik Nobelove nagrade za mir
Han Kang
Novice Nobelova nagrada za literaturo letos južnokorejski pisateljici Han Kang
Nobelova nagrada 2021
Novice Nobelova nagrada za kemijo trem znanstvenikom za dosežke na področju raziskovanja proteinov
Dimitrij Muratov Nobelova nagrada
Novice Znana sta prejemnika Nobelove nagrade za fiziko
Victor Ambros in Gary Ruvkun, nobelova nagrajenca
Novice Nobelovo nagrado prejela ameriška znanstvenika za raziskavo mikro RNK