Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 10. 2014,
11.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nike ponaredki

Četrtek, 16. 10. 2014, 11.32

7 let, 12 mesecev

Nike v boj za kultne allstarke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Allstarke, kultne in brezčasne superge, ki so pred leti doživele preporod, so se tokrat znašle v središču sodnega spora. Nike ima posnemovalcev dovolj in želi zaščititi svoj izdelek.

Oživeli poslovni uspeh Brezčasno moderno športno obuvalo, ki je na trg stopilo daljnega leta 1917, je odtlej večkrat doživelo preporod. Petdeseta in šestdeseta leta ter prvo desetletje 21. stoletja so pozabljene superge spet postavila v ospredje. Za zadnjo revitalizacijo je odgovoren predvsem Nike, ki je leta 2003 za skoraj 240 milijonov evrov kupil podjetje Converse, ki je bilo takrat v precejšnjih težavah. Pravzaprav je bil Converse tik pred bankrotom s poldrugim milijonom evrov prodajnih prihodkov. V aktualnem fiskalnem letu je Nike ustvaril skoraj 22 milijard evrov, od tega 1,3 milijarde z linijo Conversovih izdelkov.

Nike v sodni boj A kultne allstarke, katerih uradni naziv Chuck Taylor je posvečen istoimenskemu uspešnemu prodajalcu in evangelistu tega športnega copata (Chuck je bil tudi sam košarkarski igralec, superge pa so bile prvotno mišljene za nogometaše), so v preteklih desetletjih dobile precej posnemovalcev. Kot poroča New York Times, se je Nike odločil zaščititi svoj vse vrednejši izdelek po sodni poti.

Vsaj 31 posnemovalcev Nike je vložil 31 tožb proti podjetjem, ki vključujejo znane obutvene oz. športne znamke, kot sta Fila in Skechers, ter tudi proti trgovskim verigam, kot je Walmart. Vsi so namreč pod lastno blagovno znamko ponudili izdelke, ki se od izvirnih allstark praktično ne razlikujejo – vse odlikuje bela gumijasta osnova, poudarjena na prstih in zaokrožena s platneno celoto.

Vzporedno Nike pritiska tudi na zvezno trgovsko komisijo, naj ta omeji uvoz cenenih ponaredkov v ZDA. Verjeli ali ne – Converse je sporne superge vse do leta 2001 izdeloval v ZDA, potem pa v želji po vzdrževanju konkurenčnosti ni mogel več zadržati selitve proizvodnje v Azijo.

Kulturni fenomen Pri Nikeju se zavedajo, da je v preprostih platnenih supergah veliko več kot poslovni uspeh. Gre za kulturni fenomen, ki je pustil pečat tako v kulturnih gibanjih (se spominjate hipijev) kot v popularni kulturi. Visoke allstarke (nizke so prišle na trg več desetletij pozneje) sta nosila tako John Travolta v Briljantini kot tudi nepremagljivi Sylvester Stallone v še bolj nepremagljivem Rockyju.

Ne spreglejte