Ponedeljek,
28. 10. 2024,
10.04

Osveženo pred

3 ure, 7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Natisni članek

volitve Bojko Borisov Bolgarija

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 10.04

3 ure, 7 minut

Neuradno: stranka Gerb relativna zmagovalka volitev v Bolgariji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37
Bojko Borisov | Bolgari so se na volišča znova odpravili sredi dolgoletne politične krize in štiri mesece po zadnjih volitvah, ki so jih pripravili po razpadu desnosredinske koalicijske vlade. Relativna zmagovalka je po vzporednih volitvah desnosredinska stranka Gerb, ki jo vodi Bojko Borisov. | Foto Reuters

Bolgari so se na volišča znova odpravili sredi dolgoletne politične krize in štiri mesece po zadnjih volitvah, ki so jih pripravili po razpadu desnosredinske koalicijske vlade. Relativna zmagovalka je po vzporednih volitvah desnosredinska stranka Gerb, ki jo vodi Bojko Borisov.

Foto: Reuters

Stranka Gerb dolgoletnega predsednika bolgarske vlade Bojka Borisova je po vzporednih volitvah sodeč relativna zmagovalka današnjih parlamentarnih volitev. Za sestavo vlade bo morala poiskati koalicijskega partnerja. Za Bolgare so bile to sedme volitve od aprila 2021, tudi tokrat pa ni jasno, ali bo kdo uspel oblikovati večino.

Stranka Gerb naj bi po vzporednih volitvah in po preliminarnih rezultatih državne volilne komisije na podlagi delnega štetja glasov prejela 26,08 odstotka glasov. Drugo mesto je zasedla proevropska liberalno-konservativna koalicija Nadaljujemo spremembe – Demokratična Bolgarija (PP/DB) s 14,76 odstotka glasov, sledi proruska desna populistična stranka Preporod, ki naj bi jo podprlo 13,8 odstotka Bolgarov, je poročal Reuters in navedel v ponedeljek zjutraj pridobljene rezultate s spletne strani komisije po preštetju več kot 82 odstotkov glasov.

Kdo se je še prebil v parlament?

V parlament so se po najnovejših neuradnih podatkih uvrstile še stranke: z 10,98 odstotka DPS–NN (Nov začetek), BSP (Združena levica) s 7,35 odstotka glasov, Zveza za pravice in svoboščine (APS), ki je prejelo 7,14 odstotka glasov, sledita ji še protestna stranka Obstaja takšen narod (ITN) nekdanjega premiera Slavija Trifonova z 6,59 odstotka dobljenih glasov ter s 4,45 odstotka stranka Morala, Enostnost, Čast (MECh).

Bolgari so se na volišča znova odpravili sredi dolgoletne politične krize in štiri mesece po zadnjih volitvah, ki so jih pripravili po razpadu desnosredinske koalicijske vlade. Po volitvah 9. junija nobeni stranki ni uspelo sestaviti nove vlade. Imenovana je bila začasna vlada pod vodstvom Dimitra Glavčeva.

Spričo volilne utrujenosti so tudi tokrat zabeležili nizko volilno udeležbo. Do 16. ure je volilo le nekaj več kot 26 odstotkov upravičencev, piše bolgarska tiskovna agencija BTA.

Končni izidi bodo znani v nekaj dneh.

Kdo je Bojko Borisov?

65-letni Bojko Borisov vodi desnosredinsko stranko Gerb od leta 2009, pred tem je bil od 2005 do 2009 župan glavnega mesta Bulgarije, Sofie. Med letoma 2009 in 2021 je bil v treh ločenih mandatih skupaj devet let predsednik vlade. Politični analitiki opozarjajo, da bo celo izkušeni politik Borisov verjetno zelo težko sestavil stabilno vlado, in predvidevajo, da bo v vladajoči koaliciji potreboval še najmanj dva partnerja.

Za najverjetnejšo koalicijsko partnerico Gerba velja prozahodno reformno zavezništvo PP/DB, vendar pa se stranki razhajata glede morebitnih preostalih članic vladajoče koalicije. PP/DB tako kategorično zavrača sodelovanje v vladi s katero od dveh liberalnih strank, nastalih po razpadu nekdanje turške stranke DPS, Gerb pa je v preteklosti že vladal s tiho podporo DPS.

Borisovu očitajo koruptivno vladanje

PP-DB po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi vztraja, da mora biti novi predsednik vlade politično distanciran od vseh strank in da ga ne sme določiti pričakovani zmagovalec volitev Gerb. Odločno tudi nasprotuje temu, da bi vlado znova vodil Borisov, ki mu očitajo koruptivno vladanje med letoma 2009 in 2021.
Varna, Bolgarija
Novice Volilna utrujenost: v manj kot štirih letih že sedmič na volitve
Rumen Radev
Novice Bolgariji se obetajo že sedme volitve v zadnjih treh letih
Snežno neurje v Bolgariji
Novice Zaradi snežnega neurja številni ostali brez elektrike, najhuje je v Bolgariji #video
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva v Sofiji poudarila pomen krepitve gospodarskega sodelovanja